Portaal:Sciencefiction/Uitgelicht/11

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Uitgelicht[brontekst bewerken]

Jack Vance

John Holbrook (Jack) Vance (geboren in 1916 te San Francisco) is een Amerikaanse sciencefiction- en fantasyauteur met een zeer omvangrijk oeuvre dat meer dan 50 boeken en ongeveer 100 korte verhalen omvat. Zijn vroegere werken missen echte diepgang, maar in de rijpere elementen van zijn oeuvre toont hij zich een literair meester.

Het meest opvallende kenmerk van het werk van Vance is zijn bijzonder taalgebruik. Hij is een meester in de subtiele weglating, en zijn suggestieve schrijftrant is fenomenaal. Voor het geestesoog van de lezer ontrolt zich het decor van de vertelling.

Opvallende elementen uit het werk van Vance zijn combinaties van omstandigheden die gevoelsmatig tegenstrijdig zijn. Zo worden samenlevingen beschreven waar uiterst primitieve transportmiddelen (zoals karavanen met last- en trekdieren voor vervoer over land, vlotten op rivieren en zeilschepen voor zeereizen) of communicatiemiddelen (van geen tot lichtreflecterende spiegels) gemeengoed zijn, maar waar tegelijkertijd intergalactisch verkeer mogelijk is. Veelal bestaat zo'n samenleving uit een (kleine ) boven- en een (grote) onderklasse. (Lees verder)