Portaal:Steden/Uitgelicht stad BNL/14

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De skyline van Eindhoven
De skyline van Eindhoven

Eindhoven is een stad in de provincie Noord-Brabant in het zuiden van Nederland. Anno 2005 is het de vijfde stad van Nederland met 208.937 inwoners op een grondgebied van 88,28 km² (gegevens van 1 juni 2005). De gemeente Eindhoven maakt deel uit van het kaderwetgebied SRE en stedelijk netwerk BrabantStad. Eindhoven behaalde op 15 februari 2000 het inwoneraantal van 200.000.

Eindhoven ontstond op een hoger gelegen terrein tussen de riviertjes de Dommel en de Gender. Het kreeg al in 1232 stadsrechten en marktrecht van graaf Hendrik I van Brabant. Op de plaats van het oude kasteel uit de vijftiende eeuw ligt nu klooster Mariënhage. In 1583 werd de omwalling al weer afgebroken. In 1920 is de huidige stad Eindhoven ontstaan toen de kleine stad Eindhoven de gemeenten Woensel, Strijp, Stratum, Tongelre en Gestel annexeerde. Het bevolkingsaantal na de annexatie bedroeg ongeveer 45.000. Ten gevolge van de industriële ontwikkeling trokken rond 1900 de Eindhovense fabrieken steeds meer werknemers aan. Dat waren onder meer de textielfabrieken Elias, De Haes, de Bara (afgeleid van Baekers en Raymakers), tabaksverwerkers (Mignot & De Block), Van Abbe en Lurmans, stoomlederfabriek Gebroeders Keunen en lucifersfabriek Mennen & Keunen, sigarenkistmaker Brüning en de gloeilampenfabriek Philips vanaf 1891. De stad had economisch profijt van de fabrieken en fabrikanten. Er was in het Interbellum een groot woningtekort voor de vele arbeiders, ook in de omliggende gemeenten.

Na de Tweede Wereldoorlog hebben de autofabriek DAF en het elektronicaconcern Philips fors bijgedragen aan de expansie. In 2003 gaven ruim 9.500 bedrijven in de regio werk aan bijna 130.000 mensen.