Portaal:Steden/Uitgelicht stad BNL/32

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Regeringsgebouw
Regeringsgebouw

Eupen (Frans: Néau) is een stad in Oost-België, in het oosten van de provincie Luik (arrondissement Verviers), nabij de Duitse grens. De stad telt meer dan 18.000 inwoners. Eupen is een Duitstalige stad en is de hoofdstad van de Duitstalige Gemeenschap.

De Duitstalige Gemeenschap is de kleinste van de drie gemeenschappen in de federale staatsstructuur van België. Ze wordt ook vaak als "Duitstalige Gemeenschap van België" omschreven (Duits: 'Deutschsprachige Gemeinschaft Belgiens'), vooral in contacten met het buitenland.

De Duitstalige Gemeenschap is bevoegd in de 9 Duitstalige gemeenten, die samen het Duitse taalgebied in België vormen. Er wonen ca. 71.300 inwoners, voor de overgrote meerderheid Duitstalig.

Zowel de raad als de regering van de Duitstalige Gemeenschap zijn gevestigd in Eupen. Eupen bestaat uit een boven- en een benedenstad. De benedenstad ligt aan de Vesder. Het station van Eupen ligt in de bovenstad en is het eindpunt van een intercityverbinding met Oostende, via onder meer Brussel. In 1977 werd Kettenis bij Eupen gevoegd. De stad Eupen kent 5 kerken en heeft tevens een Stadhuis in classicistische stijl.