Portaal:Steden/Uitgelicht stad Internationaal/50

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pudong, Sjanghai
Pudong, Sjanghai

Sjanghai (Chinees: 上海, pinyin: Shànghǎi; letterlijk op/bovenzee) is de grootste stad van China. Het is ook een gemeente en is een van de vier steden in China die de status van provincie hebben. De stad is sinds 2004 de grootste wereldhaven en heeft daarmee de positie van Rotterdam overgenomen. Volgens de volkstelling in 2000 was de populatie van Sjanghai op dat moment 16,738 miljoen personen, inclusief migranten.

Shanghai betekent 'op zee'. Er bestaan ook verschillende diminutieven:

In 1553 werd een stadsmuur gebouwd, wat over het algemeen gezien wordt als het begin van de stad Sjanghai. Gedurende de eerste Opiumoorlog in het begin van de 19e eeuw waren Engelse troepen aan de macht in Sjanghai. Toen de oorlog in 1842 werd beëindigd met het Verdrag van Nanking werden enkele havensteden geopend voor internationale handel, waaronder de haven van Sjanghai.

Sjanghai is het handelscentrum en financiële centrum van China. Dit kwam tot stand na economische hervormingen van 1992 en was een decennium later dan veel van de Zuid-Chinese provincies. Anno 2005 is Sjanghai de grootste en meest ontwikkelde stad in China.

Net als vele andere steden in China wordt er op het moment enorm veel gebouwd in Sjanghai. De architectuur in Sjanghai staat bekend om zijn moderne stijl die zowel Chinese als westerse onderdelen combineert. Vanaf de luchthaven Sjanghai Pudong loopt de eerste en enige Magneetzweeftrein (maglev) lijn ter wereld die in commercieel gebruik is. Deze is aangelegd door Transrapid, een Duits maglevbedrijf, en in gebruik genomen in 2002. De maglevlijn loopt tot aan het metrostation Longyang Lu en doet minder dan acht minuten over dit stuk van 30 kilometer.