Portaal:Televisie/Intro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De televisie is in de 20ste eeuw uitgegroeid tot een groot massamedium dat miljarden mensen bereikt. Aanvankelijk waren de beelden die tv-toestellen genereerden in zwart-wit, later werd er ook in kleur uitgezonden. Hiervoor was een nieuw soort televisie nodig: de kleurentelevisie. Na de analoge toestellen kwamen de digitale.

De eerste rechtstreekse uitzending in de Verenigde Staten vond plaats op 4 september 1951 toen de toespraak van president Harry Truman op de Vredesconferentie van San Francisco werd overgebracht via AT&T's transcontinentale coaxkabel en microwave-radio-relaysysteem. De eerste live-uitzending van commerciële televisie in de VS was op 18 november 1951 tijdens de première van het CBS-programma See It Now. Er werden twee beelden naast elkaar weergegeven: de Brooklyn Bridge in New York en de Golden Gate Bridge in San Francisco.

De ontwikkeling van kabeltelevisie en satelliettelevisie in de jaren 70 bood mogelijkheden om meer kanalen aan te bieden en moedigde zakenlieden ertoe aan de programmering van zenders te richten op specifieke doelgroepen. Daardoor was de opkomst van betaaltelevisiekanalen mogelijk, zoals Prime in België en Canal+ in Europa.