Portaal:Tweede Wereldoorlog/Projecten/Kwaliteit/Richtlijnen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deze pagina is onderdeel van het Kwaliteitsproject Tweede Wereldoorlog

Ieder persoon heeft wel een eigen mening over de Tweede Wereldoorlog. Het is een onderwerp dat bij veel mensen, om uiteenlopende redenen, gevoelig ligt. Naast het feit dat het een onderwerp gevoelig kan liggen, zijn er met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog ook lastige onderwerpen om over te schrijven.

Hieronder staan enkele tips en richtlijnen, gegeven door ervaren schrijvers.

Richtlijnen en tips voor het schrijven van artikels[brontekst bewerken]

Op Wikipedia hebben we een aantal conventies afgesproken waaraan eenieder wordt verzocht zich te houden. Dat maakt dat onze artikelen een bepaalde uniformiteit krijgen.

Hieronder wordt specifiek ingegaan op artikels die zijn betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Inleiding[brontekst bewerken]

Zorg dat een artikel begint met een korte introductie over het onderwerp, een soort beknopte samenvatting of definitie van wat volgt. Hierbij kan worden gedacht aan de naam van de veldslag, het voertuig, de persoon etc. Ook kan men in deze alinea de inheemse naam van het onderwerp vermelden (Bijvoorbeeld: De Duitse 2.e Infanteriedivisie (Duits: 2. Infanterie-Division) ...)

Kerntekst[brontekst bewerken]

De kerntekst dient zo goed, volledig en objectief mogelijk van aard te zijn. De inhoud is meer dan alleen de definitie van het woord. Ga dieper in op het onderwerp en pas, waar nodig, alinea's en hoofdstukken in. Ook achtergrondinformatie kan zeer nuttig zijn; zeker bij veldslagen.

Verdeling[brontekst bewerken]

Structureer je artikel door het op te delen in hoofdstukken en alinea's. Vooral bij langere artikels is het van belang dat dit goed wordt toegepast. Hoofdstukken en alinea's maken het lezen namelijk een stuk aantrekkelijk én makkelijker.

Leesbaarheid[brontekst bewerken]

Aangezien de Tweede Wereldoorlog een lastig onderwerp is, moet je als schrijver zelf goed begrijpen wat je schrijft. Als het voor jezelf niet helder is wat er wordt bedoeld, dan zal de lezer, tenzij hij een specialist is, niet begrijpen wat er wordt bedoeld. Probeer zinnen niet te lang te maken en gebruik niet teveel jargon in één zin. Dit verhoogd de leesbaarheid.

Verklaar jargon[brontekst bewerken]

Bij onderwerpen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog wordt regelmatig gebruikgemaakt van een bepaalde (militaire) jargon (vaktaal). Leg essentiële begrippen uit, hetzij in het artikel zelf, hetzij door een link aan te leggen naar een ander artikel dat de uitleg al bevat.

Jaartallen[brontekst bewerken]

Een opmerking als "Enkele jaren voor de oorlog kwam Hitler definitief aan de macht." is, in de meeste gevallen, niet gewenst. Probeer exacte jaartallen aan te geven. Verander het zojuist gegeven voorbeeld naar zoiets als: "Hitler kwam in 1934, na het overlijden van Hindenburg, definitief aan de macht.".

Neutraal standpunt[brontekst bewerken]

De Tweede Wereldoorlog is een gevoelig onderwerp bij veel personen. Ieder persoon mag een er een eigen mening over hebben. Laat dit echter niet blijken in het artikel! Ga geen artikels schrijven waarin de Japanners als misdadigers/helden worden gezien. Dit geldt ook voor de Geallieerden en de andere landen van de Asmogendheden. Dit geldt ook in artikels met betrekking tot de holocaust. Blijf objectief en laat je te postitief/negatief uit over de gebeurtenissen.

Afbeeldingen[brontekst bewerken]

Afbeeldingen maken het voor de lezer aantrekkelijk om het artikel te lezen. Naast deze belangrijke factor kan een afbeelding ook een informatieve functie omvatten. Zo kan een kaartje met bijvoorbeeld de frontlinies duidelijkheid scheppen over de situatie tijdens een bepaalde veldslag.

Bronvermelding[brontekst bewerken]

Bij geschiedenis-artikels is het van belang dat er een goede bronvermelding is. Dit geldt dus ook voor de artikels die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Een bronvermelding bestaat uit referenties naar relevante betrouwbare bronnen en biedt lezers en andere schrijvers de mogelijkheid om de feiten uit het artikel te staven. Het laat zien dat de inhoud van het artikel voldoet aan de criteria van verifieerbaarheid en geen origineel onderzoek.

Categorieën[brontekst bewerken]

Het is van groot belang dat de artikelen in de juiste categorie worden geplaatst. Er wordt naar gestreefd om een artikel X te categoriseren in de meest specifieke categorie. Zo kan je bijvoorbeeld het artikel Slag om de Ardennen categoriseren als Categorie:Tweede Wereldoorlog. In principe klopt dat, want de Slag om de Ardennen is een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog. Toch streven wij erna om specifieker te zijn. Bij dit voorbeeld artikel zijn specifiekere categorieën aanwezig waar het artikel beter in past, bijvoorbeeld Categorie:Operatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een nog passendere categorie isCategorie:Veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het is niet de bedoeling een artikel twee categorieën mee te geven die beide onderdeel zijn van dezelfde categorieboom (in bovenstaand voorbeeld dus niet Categorie:Operatie tijdens de Tweede Wereldoorlog en Categorie:Veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog, omdat de laatste categorie onderdeel is van de onderliggende categorie en dus geen extra info bevat.

Wel kunnen er andere categorieën aan het artikel worden toegevoegd die een ander aspect van het artikel beschrijven, bijvoorbeeld de locatie, zoals Categorie:Ardennen.

Sjablonen[brontekst bewerken]

Bij veel artikels kan het handig zijn om gebruik te maken van sjablonen.

Veel gebruikte sjablonen:

Meer sjablonen over oorlogen of specifieke sjablonen over de Tweede Wereldoorlog

Klaar met schrijven?[brontekst bewerken]

Denk je dat je klaar bent met het artikel, maar ben je over bepaalde zaken niet zeker? Vraag het dan op de overlegpagina van het portaal of aan een specifiek persoon. Een andere mogelijkheid is om het artikel gewoon te plaatsen, waarna diverse mensen het artikel vanzelf wel zullen controleren op de inhoud, uiterlijk en spelling. Het perfecte artikel bestaat niet! Schaam je dus niet voor je artikel. Door de 'verbeteringen' van andere Wikipedianen te analyseren, kun je in de toekomst deze fouten al zelf uit het artikel halen. Waardeer het dus wanneer een ander jouw artikel verder bewerkt.

Zie ook[brontekst bewerken]