Portaal:Verkeer & Vervoer/Uitgelicht/23

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kabelpont het Wijhese veer

Een veerpont (ook: pontveer, veer of pont) is een vaartuig waarmee een oeververbinding wordt gerealiseerd waarbij personen met of zonder een vervoermiddel zoals een auto of een fiets, naar de andere kant van een water kunnen worden gebracht. Het water tussen de twee oevers kan zowel een rivier, een meer of een zee zijn.

Een veerboot is naar de definitie van het Binnenvaartbesluit een schip dat is bestemd of wordt gebruikt voor het bedrijfsmatig vervoer van meer dan 12 personen buiten de bemanningsleden en dat een openbaar vervoersdienst onderhoudt tissen plaatsen die zijn gelegen aan de Dollard, de Eems, de Waddenzee met inbegrip van de verbindingen met de Noordzee, of de Westerschelde en de zeemonding daarvan. Een veerpont is een schip, niet zijnde een veerboot, dat is bestemd of wordt gebruikt voor het bedrijfsmatig vervoer van meer dan een persoon buiten de bemanningsleden en dat een openbaar vervoersdienst onderhoudt.

Nederlandse veerboten varen naar de Waddeneilanden en in het verleden naar Zeeuws-Vlaanderen. Ook zijn er diverse veerboten vanuit Nederland en België naar het Verenigd Koninkrijk, bijvoorbeeld de Stenaline vaart met een catamaran in 4 uur van Hoek van Holland naar Harwich.