Requiem (2006)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Requiem
Regie Hans-Christian Schmid
Producent Hans-Christian Schmid
Scenario Bernd Lange
Hoofdrollen Sandra Hüller
Burghart Klaußner
Imogen Kogge
Montage Bernd Schlegel
Hansjörg Weißbrich
Cinematografie Bogumil Godfrejow
Distributie X Verleih AG
Première 17 februari 2006
Genre Drama
Speelduur 93 minuten
Taal Duits
Land Vlag van Duitsland Duitsland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Requiem is een Duitse dramafilm uit 2006 van regisseur Hans-Christian Schmid. Het verhaal werd gebaseerd op het leven van Anneliese Michel, een strenggelovige epileptische vrouw die dacht bezeten te zijn door meerdere demonen. Bernd Lange bewerkte het verhaal tot filmscenario.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Michaela Klingler is jaren thuis gebleven vanwege zware verschijnselen van epilepsie, waar artsen de oorzaak niet van konden achterhalen. Nadat ze zes maanden geen aanval meer heeft gehad, wil ze gaan studeren aan de universiteit in Tübingen. Hoewel haar moeder Marianne tegen is, huurt haar vader Karl een kamer voor Michaela op de campus.

In eerste instantie gaat het goed met Michaela. Ze raakt bevriend met Hanna Imhof en krijgt een vriendje, Stefan Weiser. De druk van het studeren grijpt haar niettemin al snel naar de keel. Terwijl ze haar medicijnen steeds minder inneemt, krijgt ze last van waanideeën en gaat ze stemmen horen. Ervan overtuigd dat de medische wetenschap haar niet kan helpen, stopt ze met haar medicijnen en zoekt ze haar heil in religieuze kringen, onder meer bij duivelsuitdrijver Martin Borchert. Terwijl Hanna en Stefan blijven aandringen om naar een psychiater te gaan, gaat Michaelas geestelijke en lichamelijke gezondheid zienderogen achteruit.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Requiem was Hüllers eerste hoofdrol in een film.
  • Hetzelfde verhaal werd een jaar eerder verfilmd als (het Engelstalige) The Exorcism of Emily Rose (2005). Anders dan die rolprent, gebruikt Requiem geen speciale effecten.