Resolutie 43 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 43
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 1 april 1948
Nr. vergadering 277
Code S/RES/43
Stemming
voor
11
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948
Beslissing Oproep tot een bestand en staking van de strijd.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1948
Permanente leden
Niet-permanente leden
De vlag van het Britse mandaatgebied Palestina.

Resolutie 43 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen op de 277e zitting van de Raad op 1 april 1948. Het was de eerste van twee resoluties die dag, en riep op tot een bestand tussen Joden en Arabieren in Palestina.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Er ontstond een burgeroorlog in het mandaatgebied Palestina toen de Arabische wereld resolutie 181 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over de creatie van twee staten − een Arabische en een Joodse − niet aanvaardde.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

In de uitoefening van zijn primaire taak van het behouden van de internationale vrede en veiligheid bemerkte de Veiligheidsraad het toenemende geweld en de wanorde in Palestina. De Veiligheidsraad vond het dringend nodig dat er een onmiddellijke wapenstilstand zou komen.

De Jewish Agency en het Arabisch Hoge Comité werden gevraagd afgevaardigden naar de Veiligheidsraad te sturen om over een wapenstilstand te onderhandelen. Een partij die dit bestand niet zou respecteren, droeg een zware verantwoordelijkheid. De Arabische en Joodse gewapende groeperingen in Palestina werden opgeroepen om onmiddellijk het geweld te staken.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 43 op de Engelstalige Wikisource.