Rietveldwoningen aan de Robert Schumannstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rietveldwoningen aan de Robert Schumannstraat
Rietveldwoningen aan de Robert Schumannstraat
Locatie
Locatie Utrecht, Robert Schumannstraat 13-19
Coördinaten 52° 5′ NB, 5° 5′ OL
Status en tijdlijn
Huidig gebruik woningen
Bouw gereed 1932
Architectuur
Bouwstijl nieuwe bouwen
Bouwinfo
Architect Gerrit Rietveld
Aannemer Bredero
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 46956
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Rietveldwoningen aan de Robert Schumannstraat in de Nederlandse stad Utrecht is een blok van vier woningen dat in 1932 is gebouwd naar ontwerp van Gerrit Rietveld.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De opdrachtgever en bouwer was de Utrechtse aannemer Bredero. Rietveld ontwierp het blok in de stijl van het nieuwe bouwen.

Iedere woning is voor de helft onderkelderd waarbij er zowel een toegang is van binnenuit als van buitenaf. Boven de kelder bevinden zich twee bouwlagen onder een plat dak. De constructie bestaat uit dragende bakstenen buitenmuren met houten balklagen. In de gevels zijn houten kozijnen toegepast. Op de verdieping bevindt zich aan de voorkant en deels de zijgevels een balkon met tussen de woningen schotten van draadglas.

In 1986 werden de woningen aangewezen als rijksmonument "vanwege de algehele architectonische (het gebruik van veel glas en een lichte kleurstelling), en de typologische vormgeving (de toepassing van de gedachte van het kernhuis[1] en de variabele ruimte-indeling door middel van schuifwanden) en het doel waarvoor het blok werd ontworpen en uitgevoerd (namelijk behuizing voor gezinnen met lagere inkomens), zowel wat betreft de exterieurs als de interieurs van belang als een representatief voorbeeld van de Nederlandse bijdrage aan het Nieuwe Bouwen uit de periode 1920-1940, en van algemeen belang vanwege de betekenis voor de ontwikkeling van de moderne Nederlandse bouwkunst."[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Robert Schumannstraat 13, Utrecht van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.