Rijnsburgerbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rijnsburgerbrug
De Rijnsburgerbrug in 2009
Algemene gegevens
Locatie Leiden
Coördinaten 52° 10′ NB, 4° 29′ OL
Overspant Rijnsburgersingel/Morssingel
Beheerder Gemeente Leiden
Bouw
Opening 2001
Gebruik
Huidig gebruik Auto's, bussen, taxi's, voetgangers en fietsers
Weg Stationsweg/Steenstraat
Architectuur
Type Boogbrug
Architect(en) Royal Haskoning (Syb van Breda / Nicole Plasschaert / René Rijkers)
Materiaal Beton, metselwerk, staal
Rijnsburgerbrug (Leiden-centrum)
Rijnsburgerbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Rijnsburgerbrug is een vaste boogbrug in de Nederlandse stad Leiden.

De brug ligt over de Rijnsburgersingel en Morssingel en verbindt het stationsgebied met de Leidse binnenstad. De brug wordt hierdoor zeer intensief gebruikt door gemotoriseerd verkeer (auto's, taxi's, bussen), fietsers en voetgangers.

Opvallend aan de huidige brug is dat de stalen balustrade aan de Rijnsburgersingelzijde is ontworpen als zitbank. Vanaf deze plek heeft men ook een goed uitzicht op molen De Valk. Direct aan centrumzijde van de brug ligt de entree van het Wereldmuseum Leiden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige brug van beton en metselwerk stamt uit 2001 (ontwerp Royal Haskoning), maar kent vele voorlopers. De brug ligt namelijk aan een historische invalsweg vanuit de richting van Oegstgeest en Rijnsburg. Deze weg, de huidige Stationsweg/Rijnsburgerweg, liep tot aan de singel, waarna men zich via de brug en de Rijnsburgerpoort toegang tot de stad kon verschaffen. In het verlengde ligt de Steenstraat. De stadspoort werd uiteindelijk in 1864 gesloopt. Tot 1929 heette de Rijnsburgerbrug de Leeuwenbrug. Op de brug stonden aan beide kanten twee leeuwen op sokkels.

Ter gelegenheid van de realisatie in 2001 publiceerde de gemeente Leiden een boekje over de geschiedenis en de bouw van de nieuwe brug.[1]

Molen de Valk gezien vanaf de Rijnsburgerbrug