Rik Jansseune

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hendrik (Rik) Jansseune
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 2 maart 1924
Overleden 12 augustus 1991
Nationaliteit Vlag van België België
Beroep illustrator, kunstschilder
Familie
Vader Henri Jansseune[1]
Moeder Maria Saillart
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Literatuur

Hendrik (Rik) Jansseune (2 maart 192412 augustus 1991) was een Vlaams illustrator van talloze boeken en tijdschriften.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

pentekening uit Trouw (1954)

Rik was zoon van de West-Vlaamse officier Henri-August Jansseune en groeide begin twintigste eeuw op in Deurne waar hij actief lid was van de Chirogroep Jongensbond Sint-Rochus. Reeds als tiener voorzag hij het gestencild ledenblad Trouw van deze jeugdbeweging van talloze tekeningen. Dit blad groeide later uit tot het nationaal jongensblad van Chirojeugd, waardoor hij de kans kreeg om in het nationale tijdschrift tijdens de periode 1944 tot 1955 de omslag van vele nummers van pentekeningen te voorzien en artikels te illustreren.[2] Ook prenten van de Chiro-jaarkalenders[3][4] en illustraties van de tijdschriften Ons Leven en Lente werden door hem getekend.[5]

Als begenadigd gitarist nam hij tijdens zijn studententijd en daarna deel aan zang- en muziekevenementen. Hij behaalde de graad van doctor in de rechten aan de K.U.Leuven, maar door zijn brede culturele belangstelling en zijn artistieke begaafdheid hield hij zich liever bezig als illustrator en schilder van aquarellen.[6] Hij schreef als freelancer voor de krant De Standaard.

Een lange lijst boeken van Vlaamse en Nederlandse schrijvers waaronder Aster Berkhof, Maria De Lannoy en Carel Beke werden door hem geïllustreerd. Zijn tekeningen hadden dikwijls een geschiedkundige of godsdienstige achtergrond. Hij tekende onder meer de kruisweg van de H. Lodewijk van Montfortkerk te Deurne.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rik Jansseune van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.