Rik Mayall

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rik Mayall
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Portaal  Portaalicoon   Film

Rik Mayall (Harlow, Essex, Engeland, 7 maart 1958) is een Engelse komiek, die vooral geassocieerd wordt met absurdistische humor.

Naast verschillende series - vaak met collega-komiek Adrian Edmondson - maakte Mayall ook een aantal films. In de begindagen van MTV Europe maakten ze samen ook voor MTV enkele absurde programma's, of ze speelden er in elk geval in mee.

In 1980 debuteerde Mayall in de korte (48 minuten) film The Orchard End Murder. Hij speelde een politieman. Voordat Mayall in 1982 doorbrak met de comedyserie The Young Ones, speelde hij nog enkele kleine rollen in speelfilms, waaronder The Eye Of The Needle uit 1981 en An American Werewolf In London uit hetzelfde jaar.

Al in 1981 verscheen een televisiefilm over The Comic Strip, met een blik achter de schermen. Tussen 1981 en 1984 zat Mayall in A Kick Up The Eighties, met onder anderen Robbie Coltrane. Hierin speelde hij Kevin Turvey. Dit personage zat ook al in de direct op video verschenen film Kevin Turvey Investigates uit 1981. Ook toen speelde Mayall de rol van Turvey. In 1982 verscheen een televisiefilm omtrent Turvey, met onder anderen Adrian Edmondson.

In 1982 werden er zes afleveringen opgenomen van het later legendarisch geworden programma The Young Ones. In 1984 werden er nog eens zes afleveringen opgenomen. Uiteindelijk werden er dus maar 12 afleveringen gemaakt. Maar, net als met bijvoorbeeld Fawlty Towers, deed dit geen afbreuk aan de populariteit van de serie. De serie werd ook buiten Engeland uitgezonden, waaronder in België en Nederland. In 1986 keerden The Young Ones nog één keer terug, dit keer echter in de hitparades. Samen met Cliff Richard scoorden ze een grote hit met een nieuwe versie van Living doll.

In 1986 en 1987 verscheen Mayall weer samen met Adrian Edmondson in de serie Saturday Live, waarin ze de Dangerous Brothers speelden. Ook speelden ze de Dangerous Brothers in de videofilm Dangerous Brothers Present: World of Danger uit 1986.

In 1987 verschenen Mayall en Edmondson weer in twee andere personages. Dit keer speelden ze in de zes afleveringen tellende serie Filthy Rich & Catflap.

Ook de in 1989 gemaakte reeks Grim Tales genoot enige bekendheid. Mayall was hierin te zien als verteller van uit het verband gerukte sprookjes van de gebroeders Grimm.

Tussen 1987 en 1992 werden er 26 afleveringen gemaakt van The New Statesman, waarin Mayall te zien was als parlementslid Alan B'Stard.

In 1991 speelde hij in twee Hollywood-films: Little Noises en Drop Dead Fred. De films waren geen grote successen en Mayall ging weer in Engeland werken.

In 1991, 1992 en 1995 werden in totaal 18 afleveringen gemaakt van de serie Bottom, waarin Mayall weer met Edmondson verscheen. De serie werd door een groot publiek bekeken en in 1993 werd een tour door Engeland ondernomen, die ook een groot succes bleek. In 1995, 1997, 2001 en 2003 gingen Eddie en Richie wederom op tournee. Ook buiten de landsgrenzen heeft de serie een schare fans, die het jammer vinden dat de heren alleen in Engeland toeren. In 1999 verscheen een speelfilm omtrent de twee: Guest House Paradiso. Het script schreven Mayall en Edmondson terwijl Mayall in het ziekenhuis lag te herstellen van een ernstig ongeluk met een quad (in 1998).

Anno 2008 spreekt Mayall stemmen in voor de serie Shoebox Zoo. Ook spreekt hij stemmen in voor Britse reclamespotjes voor toiletpapier. Tevens spreekt hij een radio-advertentie in voor Essex FM.

Filmografie[bewerken]

Citaten[bewerken]

  • Als Lord Flashheart in Blackadder II: "Am I just happy to see you, or is that a canoe in my pocket?"

Externe link[bewerken]