SpongeBob SquarePants

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit artikel gaat over de serie. Voor het personage, zie SpongeBob SquarePants (personage).
SpongeBob SquarePants
SpongeBob SquarePants
Genre Animatie, komedie
Speelduur per afl. productieafleveringen:
meestal 22-23 min.
segmentafleveringen:
meestal 11 min.
Bedenker Stephen Hillenburg
Ontwikkelaar Derek Drymon
Tim Hill
Nicholas R. Jennings
Muziek Steve Belfer
Nicolas Carr
Sage Guyton
Jeremy Wakefield
Barry Trop
Brad Carow
The Blue Hawaiians
Eban Schletter
Barry Anthony
Stephen C. Marston
Pat Irwin
Theo Mondle
Lovecat
Los Meltones
Michael Hirano Culross
Stew
Andy Paley
Gary Stockdale
Mike Bolger
Andrew Goodman
Mark Harrison
Dean Ween
Gene Ween
Intromuziek SpongeBob SquarePants van Patrick Pinney
Derek Drymon
Mark Harrison
Stephen Hillenburg
Blaise Smith
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels en Nederlands nagesynchroniseerd
Gerelateerde series Rocko's Modern Life
Productie
Producent Paul Tibbitt (supervising)
Donna Castricone
Derek Drymon
Stephen Hillenburg
Helen Kalafatic
Anne Michaud
Uitvoerend
producent
Stephen Hillenburg
Paul Tibbitt
Productiebedrijf Nickelodeon Animation Studios
United Plankton Pictures
Uitzendingen
Start Vlag van Verenigde Staten 1 mei 1999
Vlag van Nederland 29 april 2002[1]
Vlag van België 7 april 2003
Afleveringen Productieafleveringen:
380
Segmentafleveringen:
meer dan 500
(lijst van afleveringen)
Seizoenen 12
Netwerk of omroep MTV Networks
Zender Nickelodeon
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

SpongeBob SquarePants is een Amerikaanse tekenfilmserie die wereldwijd door Nickelodeon en Nicktoons wordt uitgezonden. De serie wordt sinds 1999 geproduceerd en werd voor het eerst in Nederland uitgezonden op 29 april 2002 op Nickelodeon op het toenmalige Kindernet.[1] In Vlaanderen wordt de serie uitgezonden sinds april 2003.

De serie[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Op de bodem van de oceaan, in het stadje Bikinibroek (Engels: Bikini Bottom) woont een zeespons met de naam SpongeBob SquarePants. Hij heeft de rechthoekige vorm van een spons, is felgeel van kleur en heeft gaten over zijn gehele lichaam. Zijn standaard outfit bestaat uit een korte bruine broek, een rode stropdas, een paar witte sokken met rode en blauwe strepen en zwarte lakschoenen. Hij woont samen met zijn katachtige zeeslak Gerrit in een ananas. SpongeBob werkt als kok in het beroemde restaurant De Krokante Krab (Engels: The Krusty Krab), in enkele afleveringen ook wel vertaald als De Korstige Krab. Hij is erg dol op zijn werk en staat bekend als degene die de beste krabburgers van de zeebodem maakt. Hij levert zijn baas, de krab Meneer Krabs, dan ook erg veel geld op.

SpongeBob is van jongs af aan boezemvrienden met Patrick, een zeester met een erg gebrekkige intelligentie, die onder een ronde rots woont, een huis verderop van SpongeBob. De buurman van zowel SpongeBob als Patrick is Octo, een veelal chagrijnig en saai persoon die klarinet speelt. Hij ergert zich met grote regelmaat dood aan zijn hyperactieve buren.

SpongeBob en Patrick raken samen erg snel in moeilijkheden, waar veel van de afleveringen dan ook op gebouwd zijn. In de serie besteden de twee vrienden veel tijd aan kwallenvissen. Vaak bouwen SpongeBob en Patrick vriendschappen op met één of meerdere kwallen, maar er doen zich ook vaak situaties voor waar de kwallen een bedreiging voor hen vormen.

De opzet van de serie is in grote lijnen te vergelijken met die van geanimeerde series als The Simpsons, want ook SpongeBob SquarePants draait om het leven in een fictieve stad vol kleurrijke en absurde personages. Naast SpongeBob komen zijn beste vriend Patrick, zijn baas Meneer Krabs en zijn buurman Octo in bijna elke aflevering voor. Daarnaast bestaat er een groot aantal aan bijpersonages en figurantenpersonages, allemaal bewoners van Bikinibroek zoals Sandy de eekhoorn, die dikwijls terugkeren. Slechts zelden wordt er van deze formule afgeweken. In de loop van de serie hebben veel familieleden van de hoofdpersonages een rol gespeeld, die in sommige gevallen van een geheel andere diersoort zijn. Zo heeft Meneer Krabs een potvis als dochter. Ook de familieleden van Octo en Patrick hebben één of meerdere keren een rol gespeeld in de serie.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

SpongeBob SquarePants
De gele zeespons waar de gehele serie om draait. Hij woont in een ananas diep in de zee. SpongeBob is een opmerkelijk vrolijk en positief persoon en besteedt zijn dag het liefst aan kwallenvissen met zijn beste maatje Patrick. Hij werkt als kok in De Krokante Krab, iets wat hij graag doet en waar hij ook erg goed in is. SpongeBob wordt over het algemeen afgebeeld als een erg fragiel en zwak persoon. Zijn dagelijkse work-out bestaat onder andere uit gewichtheffen met knuffels, vastgebonden aan een bamboestok.
Gary the Snail / Gerrit de Slak
Gerrit is de huisslak van SpongeBob. Hij behoort tot de zeeslakken, maar heeft het uiterlijk van een huisslak en gedraagt zich als een kat. Hoewel hij alleen maar miauwt, komt hij dikwijls een stuk intelligenter over dan SpongeBob. Gerrit heeft een goede band met zijn baasje en SpongeBob ziet hem dan ook als zijn vertrouwenspersoon. Gerrit blijkt in een aflevering van koninklijke komaf te zijn.
Patrick Star / Patrick Ster
Patrick is een zeester die sinds jongs af aan beste vrienden is met SpongeBob. Samen maken ze de meest bizarre dingen mee, wat regelmatig ten koste gaat van anderen. Met zijn onnozele uiterlijk en zijn manier van doen, komt hij erg dom over. Als SpongeBob in de knoop zit met zichzelf vraagt hij veelal om raad van Patrick, aangezien SpongeBob hem als een zeer intelligent persoon ziet. Door Patricks adviezen lopen SpongeBobs handelingen echter meestal nog meer in de soep. Patricks voornaamste bezigheden zijn slapen, eten, televisie kijken en omgaan met SpongeBob.
Squidward Tentacles / Octo Tentakels / Octo Tentakel
Octo is een octopus en woont tussen SpongeBob en Patrick in een huis dat de vorm van een moai heeft. Over het algemeen is Octo chagrijnig, saai en onaardig, en besteedt vrijwel al zijn tijd aan schilderen en klarinet spelen, twee dingen waar hij zelf erg goed in denkt te zijn, maar de kwaliteit van zijn klarinetspel varieert, afhankelijk van de aflevering. SpongeBob en Patrick hebben het erg goed met hem voor en willen graag zijn vriend zijn, maar dit is enkel omdat ze te naïef zijn om te begrijpen dat Octo een grote hekel aan hen heeft. Hij werkt als kassier bij De Krokante Krab, een baantje dat hij behoorlijk haat, mede omdat hij met SpongeBob moet werken. Octo droomt regelmatig van een beter leven en heeft dan ook in diverse afleveringen een poging gedaan te verhuizen.
Mr. Krabs / Meneer Krabs
Meneer Krabs is een rode krab. Hij woont in een groot anker en is de eigenaar en oprichter van De Krokante Krab dat eerst een bejaardentehuis was, maar failliet ging. Meneer Krabs is een erg gierig dier en heeft er dan ook de grootste moeite mee zijn personeel te betalen. Uiteindelijk draait alles bij hem om het maken van winst en hij is bereid erg ver te gaan om die te behalen. Zijn opa was ooit een beruchte piraat en leerde hem met geld omgaan. Iets wat hem er tegenwoordig van weerhoudt SpongeBob en Octo fatsoenlijk uit te betalen.
Sandy Cheeks / Sandy Wang
Sandy is een eekhoorn en, in tegenstelling tot wat haar achternaam doet vermoeden, afkomstig uit Texas. In opdracht van haar universiteit is ze verhuisd naar de bodem van de zee, waar ze in een onderzeese koepel van plexiglas woont die is ingericht met een enorme eikenboom en een idyllisch grasveldje. Als ze buiten haar koepel komt, draagt ze een duikerspak en een helm om niet te verdrinken. Sandy is goed bevriend met SpongeBob, met wie ze regelmatig extreme sporten bedrijft. Ze is een expert op het gebied van karate en landdieren en is erg sterk. Verder doet ze aan allerlei soorten wetenschap.
Plankton
Plankton is een kleine gemene zoöplankton die het restaurant De Maatemmer (Engels: Chum Bucket) bestiert. Hij heeft al jaren geen klant meer gehad en doet daarom ook regelmatig pogingen om het geheime recept van Meneer Krabs' Krabburger te stelen. Uiteindelijk loopt dit altijd weer op een andere manier mis. Vroeger waren hij en Meneer Krabs vrienden, maar nu zijn het elkaars grootste vijanden en proberen ze elkaar op allerlei manieren te dwarsbomen. Zijn voornaam is Sheldon, maar die gebruikt hij zelf nooit omdat hij zich ervoor schaamt.
Karen Plankton-de Computer
De vrouw van Plankton. Ze is geen echt persoon, maar een computer. Daarom noemt Plankton haar weleens 'computervrouw'. Ze ontmoette Plankton in z'n jeugd op de vuilnisbelt toen ze daar als beveiligingscamera werkte. Meestal helpt ze Plankton wel met zijn plannen om het geheime recept van de Krabburger te stelen, maar ze lacht hem ook uit als het mislukt. Het is ook vaak voorgekomen dat ze bij Plankton wegging, maar ze kwam altijd weer terug. Verder is ze in twee gedaantes voorgekomen: als een enorme flatscreen-tv hing ze weleens aan de muur in de Maatemmer, maar sinds de film The SpongeBob SquarePants Movie is ze een soort tv op een metalen stang, bevestigd op een platform met wielen, en kan ze ook lopen en bewegen.
Mrs. Poppy Puff / Mevrouw Puff
Puff is een kogelvis en is de vaarinstructrice van SpongeBob. Bij het oprichten van haar vaarschool heeft zij gezworen nooit een leerling te weigeren en altijd te blijven zorgen dat iemand slaagt, waar ze erg veel spijt van heeft sinds SpongeBob lessen volgt. Na een ontelbare hoeveelheid lessen en talloze examens is het SpongeBob in al zijn onhandigheid namelijk nog steeds niet gelukt te slagen. Tijdens zijn lessen richt SpongeBob vaak veel schade aan, waarop Mevrouw Puff meestal opzwelt. Het komt ook mede door SpongeBob dat Mevrouw Puff een paar keer in de gevangenis heeft gezeten.
Pearl Krabs / Parel Krabs
Parel is de dochter van Meneer Krabs, die (anders dan haar ouders) een walvis is. Ze is een typische tiener, wier leven bestaat uit uitgaan, populair proberen te worden, jongens versieren en haar vader (bedoeld of onbedoeld) het leven zuur maken. Als ze haar zin niet krijgt, of als ze wordt gekwetst, creëert ze (letterlijk) een vloedgolf aan tranen.
Mermaid Man / Meerminman
Meerminman is een verouderde superheld in de buurt van Bikinibroek. Hijzelf heeft echter niet door dat zijn ouderdom hem tegenhoudt om verder nog misdaad te bestrijden. Vooral zijn psychische stoornissen zijn een grote ergernis voor zijn hulpje Mosseljongen wiens geheugen nog prima is. De enigen die nog van Meerminmans daden genieten, zijn SpongeBob en Patrick, hoewel er een Meerminman- en Mosseljongenfanclub is. De leden hiervan zijn echter vooral fan van hun films en niet van hun verdere daden. Daarbij is Meerminman menigmaal een gevaar voor in plaats van de beschermer van de diepzee, zoals hij zelf graag gelooft. Zijn voornaam is Ernie.
Barnacle Boy / Mosseljongen
Mosseljongen is het verouderde hulpje van Meerminman, de beschermer van de diepzee. Ondanks zijn leeftijd wordt hij door Meerminman nog steeds gezien als een kleine jongen op wie Meerminman moet letten. Daar ergert hij zich zeer aan, aangezien hij hierdoor kindermenu's krijgt en veel groente. Verder is Mosseljongen een van de meest wijze creaturen in Bikinibroek, hoewel niemand dat inziet of naar hem luistert. Mosseljongen houdt ook samen met Octo het record voor de grootste neus in Bikinibroek. Mosseljongen is een persoon die het gevoel heeft alsof hij op Meerminman moet letten zodat deze niet gek wordt en wil graag genieten van zijn rust. Meerminman en Mosseljongen hebben een onzichtbare bootmobiel die ze regelmatig kwijt zijn.

Stemvertolking[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Originele stem Nederlandse stem
Painty the Pirate / Painty de Piraat Patrick Pinney (titelsong) Carol van Herwijnen (titelsong), Wiebe-Pier Cnossen (seizoen 6, aflevering 24), Lucas Dietens (seizoen 8, aflevering 23), Frank Lammers (De SpongeBob Film: Spons op het Droge), Finn Poncin (heden)
The French Narrator / De Franse verteller Tom Kenny Dick Cohen
SpongeBob SquarePants Tom Kenny Lex Passchier, Jurjen van Loon (tijdelijk, 4 afleveringen in seizoen 9)
Gary the Snail / Gerrit de Slak Tom Kenny Wiebe-Pier Cnossen
Patrick Star / Patrick Ster Bill Fagerbakke Just Meijer (2002-2017), Huub Dikstaal (2017-)
Squidward Tentacles / Octo Tentakels / Octo Tentakel Rodger Bumpass Jan Nonhof (2002-2023) Louis van Beek ? (2023-)
Mr Krabs / Meneer Krabs Clancy Brown Sander de Heer
Sandy Cheeks / Sandy Wang Carolyn Lawrence Lottie Hellingman
Plankton Mr. Lawrence Bas Westerweel (2002-2011), Finn Poncin (2011-)
Karen Plankton-de Computer Jill Talley Christa Lips (2002-2005), Melise de Winter (enkele afleveringen), Nathalie Haneveld (2005-)
Mrs. Poppy Puff / Mevrouw Puff Mary Jo Catlett Lucie de Lange
Pearl Krabs / Parel Krabs Lori Alan Christa Lips (2002-2005), Melise de Winter (enkele afleveringen), Nathalie Haneveld (2005-)
Larry the Lobster / Leendert de Kreeft Mr. Lawrence Patrick van Balen
The Flying Dutchman / De Vliegende Hollander Brian Doyle-Murray Carol van Herwijnen (2000-2008), Lucas Dietens (2008-), Hardwell (Halloweenspecial 2017)
Patchy the Pirate / Patchy de Piraat Tom Kenny Wiebe-Pier Cnossen
Potty the Parrot / Potty de Papegaai Stephen Hillenburg (2000–2004), Paul Tibbitt (2005–heden) Jan Nonhof
Mermaid Man / Meerminman Ernest Borgnine (1999–2012), Joe Whyte (2012–heden) Sander de Heer
Barnacle Boy / Mosseljongen Tim Conway Jon van Eerd
Man Ray / Straalman John Rhys-Davies (2001–2002), Bob Joles (2005–heden) Leo Richardson
Dirty Bubble / De Vuile Bubbel Charles Nelson Reilly (2000–2007), Tom Kenny (2010–heden) Patrick van Balen (2002–2007)
Perch Perkins / Gub Fleurop / Wiebe Pierkins Dee Bradley Baker Wiebe-Pier Cnossen
King Neptune / Koning Neptunus John O'Hurley Carol van Herwijnen (seizoen 1, aflevering 19b), Marcel Jonker (film–heden)
Squilliam Fancyson / Squilliam Neuzelmans / Octom Teverwend / Octor Geldzatsen / Oscar Geldzatsen Dee Bradley Baker Jan Nonhof
Harold Squarepants Tom Kenny Jon van Eerd, Lex Passchier, Leo Richardson
Margret Bubblebottom-SquarePants Sirena Irwin Melise de Winter
Santa Claus / De Kerstman Mike Bell Carol van Herwijnen (seizoen 2, aflevering 8)
Newsreader / Nieuwslezer Tom Kenny Carol van Herwijnen
Betsy Krabs Paul Tibbitt (2001–2003), Sirena Irwin (2005–heden) Sander de Heer
Scooter Carlos Alazraqui, Clancy Brown Patrick van Balen
Dr. Gill Gilliam Rodger Bumpass Pepijn Gunneweg, Marcel Jonker
Office Nancy Suzie Fish / Agent Nancy Suzie Vis Sirena Irwin, Grey DeLisle Lottie Hellingman
Fred Mr. Lawrence, C.H. Greenblatt, Jim Cummings Bas Westerweel, Lottie Hellingman, Jan Nonhof
Tom Dee Bradley Baker Bas Westerweel, Lottie Hellingman, Jan Nonhof
Girly Teengirl / Spongy Betty Tom Kenny Lex Passchier
Overige stemmen Mark Fite, Thomas F. Wilson Bas Keijzer, Peter van Hoof, Hein van Beem, Kiki Koster, Peter de Kroon

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van afleveringen van SpongeBob SquarePants voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Films en specials[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

Dvd[bewerken | brontekst bewerken]

  • Van de serie zijn er 65 dvd's verschenen waarvan er 48 in het Nederlands zijn verschenen en er 17 nog niet zijn uitgebracht in het Nederlands.
  • De eerste speelfilm is in twee edities uitgebracht.
  • In Nederland is het eerste seizoen ook compleet uitgebracht als een verzamelbox (De rest van de seizoenen zijn in Nederland niet officieel uitgegeven, maar seizoen 2 en 3 zijn er wel met Nederlandse spraak op Duitse dvd
  • Spongebob - The Movie + De Strandwacht (Dubbele Pret!) 2 dvd box
  • De Grote Spongebob Collectie 10 dvd boxset met de volgende dvds; Pret onder water Hink-Stap-Plons – SpongeBob's Atlantis Squarepantis SpongeBob de strandwacht Spons zoekt werk Thuis in de ananas WieBob WaarPants Duikt in het diepe Mee naar benee Karate Eiland
  • Op de dvd's SpongeBob SquarePants – De grote arreslee race en SpongeBob SquarePants – SpongeBob vliegt de laan uit staan op de Engelse uitgave andere afleveringen dan op de Nederlandse uitgave.
Titel Seizoen Aflevering (Serie) Aflevering (Titel) Verschijningsdatum van de dvd
Mee naar benee 1, 3 51
7a
56
16
43a
6a
1c
SpongeBob's house party
Klaar-over
Plein vrees
Valentijnsdag
Octo is om
Meerminman & Mosseljongen
Op de thee bij Sandy
Het papier
De wedergeboorte van meneer Krabs
28 januari 2003
Pret onder water 1, 2, 3 59
3b
4b
15b
20b
12a
23b
21a
27a
De spons die wil vliegen (de verloren episode)
Plankton!
Vaarschool
Het schuim
Meerminman & Mosseljongen 2
De chaperonne
Opblaasmaatje
Je veter zit los
Winterslaap
4 maart 2003
Hink-Stap-Plons 1, 2, 3 31
23a
9b
49b
29b
22b
43b
15a
26b
Meerminman & Mosseljongen 3
Grote roze verliezer
Andersomdag
Stand-up SpongeBob
Slaap schelpje slaap
Gedumpt
Dochter de baas
Een pak slaag
Bedtijd
Octostad
29 juli 2003
Kerstmis met SpongeBob 1, 2, 3 28
37a
46a
29a
45a
52a
47a
5a
8b
Kerstmis wie?
Uitstel
Sneeuwballeneffect
Hoe idioten overleven
Meerminman & Mosseljongen 4
Chocola met noten
Gezien op TV
Pizzabezorging
De piepende laarzen
30 september 2003
Duikt in het diepe 1, 2, 3 39b
2a
21b
60
38b
26a
36b
49a
32b
De frituurspelen
Bellenkraam
Octo's vrije dag
SpongeBob en de wurger
Top of the fops
Maker onbekend
Kusjes van oma
Krokante liefde
Krab Borg
Druk
6 januari 2004
Terug naar de oertijd 1, 2, 3 54
9a
19a
37b
25b
40a
55a
58b
48b
SpongeBob V.C. (vóór comedy)
KwallenBob
1 april
Ik sta naast een oen
De kleurenburger
Staking
De grote slakkenrace
Planktons leger
Het vijfsterrenrestaurant
9 maart 2004
SpongeBob de strandwacht 1, 2, 3 41b
4a
18b
32a
39a
44a
45b
53b
De strandwacht
Een verre buur is beter dan een goede vriend
Kleintje
Druk
Kwallenjager
De verschrikkelburger
Zitten
De blauwe mossel
1 juni 2004
Spons zoekt werk 3 50
47b
58a
57
53a
55b
De Krokante Krab trainingsvideo
Heb je wat geld voor me?
Verloren identiteit
Krabby Land
Natte schilders
De nieuwe leerling
Midlife schaaldier
Het kampeerverhaal
2 november 2004
Thuis in de ananas 1, 2 5b
35b
40b
2b
8a
10a
11a
12b
Eigen ananas is goud waard
Band sukkels
De stierworm
De gescheurde broek
Raket naar de maan
Cultuurschok
SpongeBob Spierbundel
Werknemer van de maand
4 januari 2005
Waar is Gerrit? 3, 4 63
62
64
55a
Heeft u deze slak gezien?
Het verloren matras
Krabs versus Plankton
Goede buren
De grijpbak
De grote slakkenrace
15 november 2005
Terug in de tijd 4 66
65
67
68
Ridder SpongeBob en de draak
De overname
De lachklier
Meerminman & Mosseljongen 6
Aangetrouwde vijand
Patrick betweter
21 februari 2006
Karate Eiland 4 68b
69
70b
72b
71b
73a
OctBob TentakelPants
Krokante Toren
Juf Puff, u bent ontslagen
Spook te gast
Doe een wens
Karate eiland
Een nieuwe weg
18 juli 2006
Een walvis van een verjaardag 4 72a
71a
70a
73b
74
75b
Het is niet enkel goud dat blinkt
Een kanon van een verjaardag
Broodje aap
De gekke slakkenziekte
Mislukte vakantie
Als door een pruik getroffen
De operatie
31 oktober 2006
SpongeBob's Atlantis Squarepantis 5 92
88
89
93a
Atlantis SquarePantis
Geld regeert
SpongeBob en de Krabburgermachine
Kramp!
De Krokante spons
Een liedje van Patrick
Kijk eens naar het vogeltje
13 november 2007
Allerliefste Krabbie 5 87a
90a
94
91b
90b
93c
Allerliefste Krabby
De vlo
Meerminman tegenover SpongeBob
De grote wisseltruc
De donut
Blackjack
Blauwogige spons
29 januari 2006
Plaag van het wilde westen 5 96
90c
93b
95
97
Sheriff SpongeBuck
Het vuile bord
Patrick betaalt niet
Zon-zon eiland
Eten of gegeten worden
20.000 krabburgers onder zee
De slag om Bikinibroek
15 april 2008
WieBob WaarPants 5 98
91a
99
100
Wat is er gebeurd met spongebob?
Het goe-goe gas
De 2 gezichten van Octo
SpongeHenge
Verbannen in Bikinibroek
Stanley S. SquarePants
14 oktober 2008
Spongicus 6 103
101
102
104
Spongicus
De symfonie in au majeur
Tv Show Huis en Haard
Rock-'n-Roll bende
Gelddorst
Beginneling op zee
Niet normaal meer
Foetsie
27 januari 2009
SpongeBob en de grote golf 6 111
106
107
108
Het geheim van Kahuna Laguna
Leven als Leendert
Zon bleek
Octo de reus
Neusloos
De diefstal
De vaste klant
3 maart 2009
10 leukste momenten 1, 2, 3, 5 1c
6a
10a
14b
41a
43a
36a
48a
86a
28
1a
Op de thee bij Sandy
Meerminman & Mosseljongen
Cultuurschok
Broodje Karate
Hoe het is om meneer Krabs te zijn
Octo is om
Kerkhofwerktijden
Niet voor doetjes
Achtbaanhelden
Kerstmis wie?
Hulp gevraagd
9 juni 2009
Als je broek maar goed zit 6 116
105
109
110
Als je broek maar goed zit
Octo op bezoek
De splinter
Glij fluiten
Vaarschoolmaatjes
Het Krabburgerdagblad
Het pyjamafeest
Mooie Gerrit
21 juli 2009
Vast in de vriezer 6 123
124
112
113
Vast in de vriezer
Gat in de hand
Koorknapen
De Krokante Krakers
De kaart
10 november 2009
Viking avonturen 6 114
125
115
117
Vikingmaat
Spijbelen
De Splinter
Glijfluiten
Opa Roodbaard
De Inktvis-club
Sjoelbakhelden
Professor Octo
2 januari 2010
Op de barricades 6, 7 134
118
119
120
Op de barricade
Hondwormen
PC Scheiding
Goedgelovige SpongeBob
Volgeboekt
Geen pet voor Pat
De verduivelde speelgoedwinkel
16 maart 2010
De strijd met Triton 6, 7 126
121
122
127
Het feest van Neptunus
Zandkastelen in het zand
Oost west, thuis best
Aas is gaas
Eencellig jubileum
Tentakelvisie
Dansles
13 juli 2010
Legendes uit Bikinibroek 7 140
141
142
Het monster dat Bikinibroek bezocht
De Bikinibroekdriehoek heet je welkom
De hoofdafvoer
Diepzeeboefjes
Sponge-kano
De vloek van de heks
16 november 2010
De op hol geslagen trein 7 143
128
129
130
De op hol geslagen trein
Groeistuip
Door de mangel
Een kijkje in de keuken met Sandy
Van binnenuit
Een spannende wedstrijd
De wc spons
8 maart 2011
Helden van Bikinibroek 7 135
131
132
136
Terug in het verleden
De boevenclub voor schurken
Houd Bikinibroek schoon!
Een vriend voor Gerrit
Eerlijk zullen we alles delen
Krab krent
Een dag zonder tranen
Vakantiebaantje
14 juni 2011
Op de vlucht 7, 8 159
160
161
147
Het SquarePants familieuitje
Thuis op vakantie
Op Plankton cruise
Vakantie op de maan
Meneer Krabs neemt vakantie
Verstoppen en dan zien we wel
Gekke Gerrit
20 september 2011
* De grote arresleerace 7, 8 156
137
138
139
Gekijf in de kou
Trek in Plankton
Gerrit is verliefd
Het Drama
De rodeo
Oma's geheime recept
De geur van geld
10 januari 2012
Monsterlijk gestoord 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8 162
133a
70b
56b
17a
21a
88a
Spookachtig Gestoord
De vloek van Bikinibroek
Spook te gast
De wedergeboorte van meneer Krabs
Arrgh!
Je veter zit los
Geld regeert
28 augustus 2012
Kerstfeest 7 175
151
152
150
Het kerstfeest van de klieren
De nieuwe buurman
Octo en de liefde
Grote zus Sam
Perfecte Chemie
De Krokante hond
De wrak van de Mauna Loa
6 november 2012
Grootste Kah-Rah-Tay 8, 9 183b
166b
165a
167a
179
172a
173b
De karatemeester
Zo doet een sponsman dat
SpongeBob past op
De Krabburger die Bikinibroek opat
Extreme pokken
Het eekhoornrecord
Strand snuit!
De Crashrally
15 januari 2013
Wanhoop in de diepte 8 153
154
155
157
Het bedrijfsongeval
De flap burger
De Krab-Drive
Laat los, blijf koel
Hole-in-one
Sentimentele troep
Patrick wordt volwassen
De spreekbeurt
18 februari 2013
De Fan 7, 8 158
168a
145
133b
164a
De fan
Straatverbod voor SpongeBob
Popogen
Toekomstblik
Octo's tiki land
Octo in klarinetland
Parel en de eendenmossel
20 mei 2013
SpongeBob op tournee 7, 8 178
165b
146
166a
164b
167b
Hallo Bikinibroek
Easy-Jazz-Kikkers in Bikinibroek
De oorwurm
Zuurstof bubbels
Oppas Patrick
Glimmy Bubble
De ruwe kant
5 augustus 2013
Patrick SquarePants 2, 3, 4, 7, 8 23a
35a
37b
53a
66
68a
75b
77a
80b
144b
152a
157a
158b
164b
Grote roze verliezer
De geheime doos
Ik sta naast een oen
De nieuwe leerling
Ridder SpongeBob en de draak
Patrick betweter
Patricia
Tranen met tuitenwissers
De gift van gom
Karate ster
Grote zus Sam
Patrick wordt volwassen
Poppenogen
Oppas Patrick
14 januari 2014
* SpongeBob vliegt de laan uit 8, 9 189
170a
171a
174b
176b
177b
168b
SpongeBob vliegt de laan uit
Nieuwe Krabburgers
Karen 2.0
Meenemen Of Hier Opeten?
Visragout
De Petitie
Een fiasco!
29 april 2014
Onderwatersport 1, 2, 6, 8, 9 179a
39b
14b
155a
3a
173b
117a
113a
106a
154b
27a
11a
Extreme pokken
De frituurspelen
Broodje Karate
Hole-in-one
Kwallenvissen
De Crashrally
Sjoelbakhelden
De Krokante Krakers
Leven als Leendert
Laat los, blijf koel
Winterslaap
SpongeBob spierbundel
19 mei 2014
Vrienden van Bikinibroek 7, 8 133a
144
148a
149a
171b
177a
De vloek van bikinibroek
Onder Bikinibroek
De karatester
Het meesterwerk
Ken je beste vriend?
Slapeloze nachten
De goede naam van de krabburger
21 juli 2014
Het kwam uit de Goo Lagune 7, 8, 9 185
169b
148b
183a
187a
176a
147a
Goe Ballen
Allemaal voor de kwallenvissen
Daar komen de slakken
Ah, zee-egel!
Niet kijken!
De Bende van Plankton
Verstoppen en daarna zien we wel
15 oktober 2014
De avonturen van SpongeBob SquarePants 1, 2, 3, 4, 5, 8, 9 180a
163a
6a
20b
31a
45a
52b
67b
94b
De Patrickman
Meerminman en Mosseljongen – Het begin
Meerminman & Mosseljongen
Meerminman & Mosseljongen 2
Meerminman & Mosseljongen 3
Meerminman & Mosseljongen 4
Meerminman & Mosseljongen 5
Meerminman & Mosseljongen 6
Meerminman tegenover SpongeBob
22 september 2015
De boeven van Bikinibroek 8, 9 184
186
187b
182a
188b
170b
De ontsnapping
Spot!
De keukenspetter!
Rusty Rikkens
De dagboekcrimineel
Yeti-Krab
De Bonus
Bouwval gezocht
8 februari 2016
Handschoenland voor altijd 1, 5, 7, 8, 9 17b
86a
146a
149b
172b
169a
173a
182b
180b
188a
Wachten op de bus
Achtbaanhelden
De ruwe kant
De handschoentunnel
Handschoenland, rust in vrede
Mooiste herinnering
Inktvisziekte
Bumper aan bumper
Het balletje van Gerrit
Kenny de kat
5 november 2015
Krabben dagen 9 192
190
193
181a
191b
Ga erbij zitten
Bedrijfspicknick
Leraar Saus
Wat eet Patrick op?
Verdwaald in Bikinibroek
De Milkshake-vergunning
De leidinggevende behandeling
Opvangcentrum!
2 juni 2016
SpongeBob LongPants 9 195
181b
191a
194
196
SpongeBob LongPants
Sportschool Leendert
De Inktvis Baby
Octo plus één
Het Riool van Bikinibroek
Getrouwd met Geld
De vissenkom
Patrick! Het Spel
22 september 2016
Kustverhaal 9 198
199
201
197
Haaien tegen inktvissen
Stom en rijkdom
De nootmerrie van Sandy
IdemBob DitoPants
Parel het winkelmeisje
Verkocht!
Twee duimen omlaag
Bulletinbord
1 maart 2017
Gloednieuw 9, 10 200
209a
208b
202a
204a
203a
206a
Vaarwel Krabburger?
SpongeBobs Place
Krokante Katering
Eetcongres-breukelingen
Krokante muiterij
Ananas invasie
Geen roerend goed
20 september 2017

Streamingsdiensten[bewerken | brontekst bewerken]

Amazon Prime[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 29 september 2022 waren seizoenen 1 en 2 beschikbaar op Amazon Prime (Nederland).[2]

De drie films zijn op het moment van schrijven (27 oktober 2022) nog steeds beschikbaar.

Netflix[bewerken | brontekst bewerken]

Op het moment van schrijven (14 januari 2024) zijn seizoenen 4 t/m 9 beschikbaar op Netflix (Nederland).

SkyShowtime[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de lancering van SkyShowtime in Nederland op 25 oktober 2022, zijn seizoenen 6 t/m 13 beschikbaar op deze streamingsdienst.

Spin-offs[bewerken | brontekst bewerken]

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Koraalkamp: SpongeBob's jonge jaren is een spin-off die zal gaan over een tienjarige SpongeBob met zijn vrienden in een kamp genaamd Koraalkamp, waar ze de zomer doorbrengen met het vangen van kwallen en het bouwen van kampvuren. De spin-off dient als een aansluiting op de animatiefilm The SpongeBob Movie: Sponge on the Run. Er werd bevestigd dat de productie van de serie begon in juni 2019.

De Patrick Ster Show is een spin-offserie over het leven van SpongeBobs beste vriend Patrick Ster en wordt ten tijde van 2021-2022 uitgezonden op Nickelodeon maar is niet door dezelfde maker gemaakt, alhoewel dezelfde personages er wel in voorkomen.

Computerspellen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie SpongeBob SquarePants (computerspelserie) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In totaal zijn er ruim 45 computerspellen verschenen die zijn gebaseerd op de tekenfilmserie. De serie bestaat uit verschillende spelgenres zoals platform-, race- en actiespellen, die zijn verschenen voor een groot aantal platformen.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Nederlandse Kids' Choice Awards (categorie Beste Cartoon):
    • Nominatie: 2004, 2005, 2007
    • Winnaar: 2004
  • Amerikaanse Kids' Choice Awards (categorie Beste Cartoon):
    • Nominatie: 2005, 2006, 2013, 2015
    • Winnaar: 2006, 2013, 2015

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Sinds 2004 is de serie een enorm succes in Amerika en Europa. Niet alleen kleine kinderen, maar ook veel middelbare scholieren en studenten zijn groot fan van de gele spons.
  • De merchandising van SpongeBob is inmiddels tot enorme proporties uitgebreid. In supermarkten wordt sinds 2005 tandpasta verkocht met figuren uit de tekenfilmserie op de verpakking. Ook zijn er diverse computerspellen, bordspellen, Legopakketten, kledingstukken, soorten snoep en zelfs muziekinstrumenten als gitaren en ukeleles verkrijgbaar.
  • Uit onderzoek van Nickelodeon bleek dat 25% van de kijkers in de VS ouder was dan twintig.
  • In februari 2005 werd The SpongeBob SquarePants Movie in de Nederlandse en Belgische bioscopen uitgebracht.
  • Een groep van 700 fans heeft inmiddels een Kerk van SpongeBob opgericht.
  • In het weekend van 27 en 28 oktober 2007 werd op de Nederlandse zender Nickelodeon de "SpongeBob Top 100" uitgezonden. Kijkers konden de hele maand oktober via internet stemmen op hun favoriete afleveringen. De aflevering Krabby Land waarin Meneer Krabs een eigen pretpark opent, veroverde de eerste plaats. Op 8 en 9 november 2008 werd de tweede editie van de SpongeBob Top 100 uitgezonden. De aflevering Krusty Tower waarin meneer Krabs een hotel opent, behaalde ditmaal de eerste plaats. Op 28 en 29 november 2009 is de derde editie van de SpongeBob Top 100 uitgezonden, waarmee het tienjarig jubileum van SpongeBob SquarePants werd gevierd. De winnaar is de aflevering Roller Cowards waarin SpongeBob en Patrick in een nieuwe achtbaan in Handschoenpark gaan. In het weekend van 27 en 28 november 2010 werd de vierde editie uitgezonden, waarop in de hele maand november gestemd kon worden. De winnaar is Skill Crane waarin meneer Krabs een grijpbak in de Krokante Krab laat neerzetten. Op 5 en 6 november 2011 werd de vijfde editie van de SpongeBob Top 100 uitgezonden. De winnaar is de aflevering Hocus Pocus.
  • Toen de cartoon tien jaar bestond, werd op 28 november 2009 op alle MTV Networks zenders in Noord-Europa "Think Happy Day" gevierd. Dit hield in dat op Nickelodeon, Comedy Central, TMF en MTV van 6.00 uur tot 6.00 uur de volgende dag, de hele tijd SpongeBob-gerelateerde programma's te zien waren.
  • In 2010 werd op het eiland Borneo een paddenstoel ontdekt die een gelijkenis vertoont met SpongeBob. Deze paddenstoel is ook naar hem genoemd: Spongiforma squarepantsii.
  • Vanaf 4 oktober 2011 zendt Nickelodeon Nederland en Vlaanderen SpongeBob SquarePants in 14:9 uit in plaats van in 4:3.
  • Omdat Lex Passchier ziek was, heeft Jurjen van Loon in enkele afleveringen van seizoen 9 de stem van SpongeBob SquarePants ingesproken.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]