Avatar: De Legende van Aang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nuvola single chevron right.svg Zie Avatar: The Legend of Aang (computerspel) voor het gelijknamige computerspel.
Avatar: De Legende van Aang
Logo de Avatar la leyenda de Aang.png
Genre Animatie
Speelduur ± 23 minuten
Bedenker Michael Dante DiMartino
Bryan Konietzko
Originele stemmen Zach Tyler Eisen
Mae Whitman
Jack DeSena
Jessie Flower
Dante Basco
Mako (seizoen 1 & 2)
Greg Baldwin (seizoen 3)
Dee Bradley Baker
Grey DeLisle
Crawford Wilson
Olivia Hack
Cricket Leigh
Clancy Brown
Mark Hamill
Jason Isaacs
Ron Perlman
Nederlandse stemmen Jimmy Lange
Rosanne Thesing
Trevor Reekers
Sander van der Poel
Rob van de Meeberg
Marieke de Kruijff
Sander de Heer
Melody Reekers
Regie Lauren MacMullan
Dave Filoni
Giancarlo Volpe
Ethan Spaulding
Joaquim Dos Santos
Scenario Michael Dante DiMartino
Bryan Konietzko
Aaron Ehasz
Tim Hedrick
Muziek Jeremy Zuckerman
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels en nagesychroniseerd (Nederlands)
Gerelateerde series The Legend of Korra (vervolg)
Uitzendingen
Start Vlag van Verenigde Staten 21 februari 2005
Vlag van Nederland 1 april 2006
Einde Vlag van Verenigde Staten 19 juli 2008
Vlag van Nederland 23 november 2008
Afleveringen 61 (Lijst van afleveringen)
Seizoenen 3
Netwerk Vlag van Verenigde Staten Vlag van Nederland Nickelodeon
Website
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Avatar: De Legende van Aang (oorspronkelijke titel: Avatar: The Last Airbender, kortweg: Avatar) is een in de Verenigde Staten geproduceerde animatieserie, die in België en Nederland nagesynchroniseerd wordt uitgezonden op Nickelodeon. Van die serie is ook een film gemaakt, The Last Airbender.

De serie werd vervaardigd door Michael Dante DiMartino en Bryan Konietzko in samenwerking met regisseur Aaron Ehasz. Het verhaal vindt plaats in een alternatieve wereld met Aziatische invloeden, waarin met bijzondere technieken uit vechtsporten klassieke elementen gemanipuleerd worden. Deze elementen zijn de elementen die men terugvindt in Oost-Aziatische, Zuid-Aziatische en Westerse culturen. De stijl van de tekeningen is een mix van traditionele anime en westerse tekenfilmstijl.

De serie volgt de avonturen van de protagonist Aang en zijn vrienden. Zij moeten de Vuurheer verslaan om de wereld zoals zij die kennen te redden. Op 21 februari 2005 werd de eerste aflevering uitgezonden in de VS. De serie werd in de VS op 19 juli 2008 afgesloten met een twee uur durende film.

De serie Avatar was populair bij zowel het publiek als de recensenten en scoorde hoge kijkcijfers, zelfs buiten de doelgroep van 6 - 11 jaar. Avatar: De Laatste Luchtmeester heeft o.a. een Annie Award, Genesis Award en Primetime Emmy Award gewonnen. Het succes van de eerste serie deed Nickelodeon besluiten ook nog een tweede en een derde seizoen te bestellen bij de makers.

De wereld van Avatar[bewerken]

De legende van Aang speelt zich af in een alternatieve wereld, die sterk beïnvloed is door Aziatische (Indiase), (Chinese en Japanse), Indiaanse en Inuit culturen. Er zijn tevens elementen uit het Hindoeïsme en het Boeddhisme te vinden. In deze wereld leven mensen, fantasiedieren en geesten verdeeld over vier grote naties: de Waterstammen, het Aarderijk, de Vuurnatie en de Luchtnomaden. Deze vier elementen zijn terug te voeren op de theorie van Empedocles, die stelde dat alles in de natuur is opgebouwd uit deze vier grondstoffen. Elke natie is sterk verbonden aan een van de vier elementen en in elke natie zijn er meesters die het element van hun natie kunnen sturen. Dat sturen houdt in dat ze hun element kunnen beïnvloeden voor verschillende doeleinden.

Er is één persoon die alle vier de elementen kan sturen, dit is de avatar; hij is de menselijke manifestatie van de Geest van de Aarde en is tevens de brug tussen de geestenwereld en de fysieke wereld. Zijn taak is om vrede en stabiliteit te brengen en te handhaven in de wereld. Een avatar wordt net als ieder mens geboren, maar is feitelijk de reïncarnatie van de vorige avatar. Wanneer een avatar sterft, reïncarneert de avatargeest in een ongeboren baby die geboren wordt in de volgende natie van de cyclus. De cyclus gaat van de Waterstammen naar het Aarderijk, naar de Vuurnatie, naar de Luchtnomaden en vervolgens weer naar de Waterstammen. Door de eeuwen heen zijn er talloze incarnaties van de avatar geweest, zoals avatar Roku uit de Vuurnatie voor Aang, en avatar Kyoshi uit het Aarderijk voor Roku, en avatar Kuruk van de Noordelijke Waterstam de avatar voor Kyoshi, en avatar Yang Chen een luchtnomade de avatar voor Kuruk. Een avatar wordt na zijn geboorte geïdentificeerd doordat hij als klein kind, uit een enorme berg met speeltjes, juist die exemplaren zal uitkiezen die de vorige avatar ook uitkoos om mee te spelen. Hier is een duidelijke parallel met de Tibetaans boeddhistische filosofie, want ook de veertiende dalai lama is volgens de overtuiging de reïncarnatie van de vorige dalai lama.Er is echter een belangrijk verschil: de dalai lama wordt opgevoed met de wetenschap de reïncarnatie te zijn van de vorige dalai lama, terwijl een avatar doorgaans pas rond zijn puberteit wordt ingelicht over zijn lot. Een avatar is in het Hindoeïsme een menselijke vorm van god op aarde. Wanneer de avatar erkent de nieuwe avatar te zijn, is het tijd om de andere elementen te leren sturen. Dit gebeurt in de volgorde van de avatarcyclus: water - aarde - vuur - lucht. De avatar begint met het leren sturen van het element dat volgt op zijn moederelement. Bijvoorbeeld een avatar uit de waterstam leert eerst aarde te sturen en hierna vuur en vervolgens lucht. De avatar eindigt altijd met het element dat het verst afstaat van het moederelement.

Naast het sturen van alle vier de elementen, heeft de avatar ook nog een superkracht, deze staat bekend als de avatartrance en is een verdedigingssysteem. Wanneer de avatar in deze staat verkeert, combineert hij alle kracht van zijn vorige levens in één gigantische energiestoot die hij tegen zijn vijanden kan richten. Hoewel de avatartrance ongekend krachtig is, is de avatar tijdens de avatartrance ook het meest kwetsbaar. Wanneer een avatar wordt gedood terwijl hij in de avatartrance verkeert, zal zijn geest sterven, wordt de cyclus verbroken en wordt de avatargeest niet herboren. De avatar zal dan ophouden te bestaan.

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Een korte samenvatting[bewerken]

In de serie staat de meest recente reïncarnatie van de Avatar centraal: Aang. Hij wordt geboren bij de luchtnomaden, 100 jaar voor aanvang van de serie. Zijn voorganger-avatar, Roku, is gestorven. Aang wordt opgevoed door monniken en leert van hen luchtsturen. De Vuurnatie is in het geheim bezig met de grote Vuurnatieoorlog onder leiding van vuurheer Sozin. Vuurheer Sozin weet dat de avatargeest zal worden herboren bij de luchtnomaden en hij beraamt een aanval op de pacifistische luchtnomaden om de Avatar uit te schakelen, zodat deze zijn plannen niet kan verstoren.

Aangs mentor en vriend, de monnik Gyatso, weet reeds langere tijd dat Aang de avatar is, zonder dat Aang dit zelf weet. Tegen de traditie in krijgt Aang reeds op 12-jarige leeftijd te horen dat hij de avatar is. Dit gebeurt omdat de monniken zich zorgen maken over de situatie in de wereld nu de Vuurnatie zich aan het bewapenen is. Aang heeft geen tijd meer om kind te zijn, hij moet leren de elementen te sturen en dreigt te worden weggestuurd naar de Oostelijke Luchttempel. Aang, die heimelijk dit gesprek tussen de monniken afluistert, is bang om van zijn vriend en mentor, monnik Gyatso, gescheiden te worden en besluit te vluchten op zijn vliegende bizon Appa. Zij komen in een vreselijke storm boven zee terecht, waardoor ze samen in het water belanden. Aangs avatargeest activeert zichzelf (zoals altijd in tijden van nood) en maakt een enorme luchtbal, die bevriest. Hier blijft hij honderd jaar lang opgesloten. Ondertussen valt de Vuurnatie alle Luchttempels aan in de hoop de Avatar te doden. Hoewel ze hem niet vinden of doden, kan de Vuurnatie wel de oorlog beginnen door zijn afwezigheid.

Boek 1: Water[bewerken]

Bij aanvang van de serie verkeert de wereld door de oorlog en Aangs afwezigheid in grote chaos. De Luchtnomaden zijn uitgeroeid, evenals bijna alle watermeesters van de Zuidelijke Waterstam, en grote delen van de wereld zijn door de Vuurnatie veroverd. Alleen de Noordelijke Waterstam en enkele grote steden uit het Aarderijk, zoals Ba Sing Se, hebben uit handen van de Vuurnatie weten te blijven. De wereld leeft in angst.

Begin seizoen 1 worden Aang en Appa gevonden in het ijs door Katara (de laatste watermeester van de Zuidelijke Waterstam) en Sokka, haar broer. Aang, die geen dag ouder lijkt te zijn geworden in al die tijd, leert al snel dat er erg veel is veranderd in honderd jaar. Katara weet niet dat Aang de avatar is, maar ze heeft goede hoop dat de avatar zal terugkeren en dat er betere tijden zullen aanbreken. Aang tracht aanvankelijk onder zijn lot uit te komen, hij voelt de zware last van zijn lot als onoverkomelijk, maar hij realiseert zich al snel dat de wereld hem nodig heeft en dat de mensen op hem rekenen. Aang moet zijn lot wel accepteren: over een jaar komt Sozins komeet terug naar de aarde. Deze komeet geeft elke vuurstuurder een enorme kracht en maakt hen vrijwel onverslaanbaar; vuurheer Ozai zal met deze kracht proberen het laatste beetje verzet hardhanding uit te roeien. Aang moet leren de elementen te sturen voor deze dag aanbreekt. Daarom trekt hij met Katara, Sokka en Appa de wereld in.

Aang moet de elementen leren in de volgorde van de avatarcyclus. Omdat hij een luchtmeester is, moet hij beginnen met water, waarna hij zich kan toeleggen op aarde en daarna vuur. De groep reist daarom via het Aarderijk af naar de Noordpool, zodat Aang in de leer kan gaan bij een meester van de Noordelijke Waterstam. De Vuurnatie ontdekt echter de terugkeer van de avatar en probeert hem op elke mogelijke manier te hinderen. Ook Zuko, de prins van de Vuurnatie die is verbannen nadat hij in ongenade is gevallen bij zijn vader, de Vuurheer, doet zijn best om Aang gevangen te nemen en op die manier zijn oude positie terug te winnen.

Aang bereikt de Noordpool en leert het watersturen. In een poging de avatar gevangen te nemen, begint de Vuurnatie echter een grote invasie tegen de Noordelijke Waterstam. Deze wordt mede dankzij Aang afgeslagen en de Vuurnatie wordt zo een grote klap toegebracht.

Boek 2: Aarde[bewerken]

Nu Aang het watersturen kent, moet hij het aardsturen leren. De groep reist terug naar het Aarderijk in de hoop dat Aangs jeugdvriend, koning Bumi, hem dit kan leren. Deze kan echter niet helpen, omdat hij gevangen is door de Vuurnatie. Uiteindelijk ontmoet Aang het blinde, rebelse meisje Toph, die een ervaren aardmeester blijkt te zijn. Zij gaat met de groep mee als Aangs leraar.

Voor een avatar is het leren van het tegenovergestelde element het moeilijkst: lucht en aarde / water en vuur. Aang is geboren als een luchtstuurder, dus heeft hij in het begin veel moeite met het onder de knie krijgen van aardsturen. Toch lukt het hem.

Behalve door Zuko worden Aang en zijn vrienden nu ook achtervolgd door vuurprinses Azula en haar vriendinnen Mai en Ty Lee. Dankzij een aantal documenten uit een oude bibliotheek ontdekt de groep dat er voor de terugkeer van Sozins komeet eerst een zonsverduistering zal plaatsvinden, die de vuurmeesters tijdelijk machteloos maakt. De groep reist af naar Ba Sing Se in de hoop de koning daar over te kunnen halen op de dag van de zonsverduistering een tegenaanval op de vuurnatie te beginnen. De stad blijkt echter buiten ieders weten om te worden geregeerd door de Dai Li, een elite groep aardmeesters die de koning aan het lijntje houden. Zuko en Iroh zijn ook in Ba Sing Se in de hoop een nieuw leven te beginnen.

Aan het eind van het seizoen maakt Azula gebruik van de Dai Li om Ba Sing Se eindelijk te veroveren voor de vuurnatie. Daarmee valt het laatste grote verzet in het Aarderijk weg. Aang wordt schijnbaar door Azula gedood (tijdens de avatartrance)en Zuko sluit zich bij haar aan om weer in de gratie te komen bij zijn vader. Dit tot groot verdriet van Iroh, die gehoopt had Zuko te kunnen laten inzien dat wat de Vuurnatie doet slecht is. Eenmaal vluchtend op Appa 'brengt Katara Aang weer tot leven' met het water dat zij kreeg van meester Paku (de watersturingsleraar van de Noordpool).

Boek 3: Vuur[bewerken]

Na de nederlaag in Ba Sing Se trekken Aang, Sokka, Katara en Toph zich terug in de Vuurnatie, waar ze zich vermommen als Vuurnatiebewoners om ongezien rond te reizen. Ze zijn - ondanks dat de Aardkoning hen niet meer kan helpen - toch van plan de invasie op de dag van de zonsverduistering voort te zetten. Ze doen dit samen met enkele krijgers van de Zuidelijke Waterstam en bondgenoten die ze onderweg hebben ontmoet. De invasie mislukt echter omdat Azula ervan op de hoogte was en ze de vuurheer op tijd heeft gewaarschuwd.

Ondertussen realiseert Zuko zich door alles wat hij heeft meegemaakt dat de oorlog verkeerd is en de wereld alleen maar ellende zal brengen. Hij besluit zich tegen zijn vader te keren en zich bij Aang aan te sluiten om hem het vuursturen te leren.

Dan keert Sozins komeet terug en volgt de lang verwachte confrontatie tussen Aang en vuurheer Ozai. Aang weet Ozai te overmeesteren, maar wil hem niet doden. In plaats daarvan besluit hij om met een speciale kracht, genaamd energiesturen (iets wat een leeuwschildpad hem geleerd heeft), Ozai het vuursturen te ontnemen. Ozai wordt zo een normale man die geen speciale krachten meer heeft.

Zuko wordt de nieuwe Vuurheer en beëindigt de oorlog. De wereld kan beginnen aan de heropbouw.

Leeswaarschuwing: Eindigt hier.

Achtergrond[bewerken]

Creatie[bewerken]

Avatar is een coproductie van Michael Dante DiMartino en Bryan Konietzko, beiden werkzaam bij Nickelodeon Animation Studios in Burbank, Californië. De eerste aflevering van de serie werd al zes jaar voor de rest van de serie bedacht door het duo.[1]

Volgens Bryan Konietzko werd het concept voor de serie ontworpen toen hij keek naar een van zijn oude schetsen —over een kale man van middelbare leeftijd. Hij veranderde dit personage in een kind, en tekende er een vliegende bizon bij. Ondertussen bestudeerde Mike DiMartino een documentaire over een groep ontdekkingsreizigers die vastzat op de zuidpool. Al deze aspecten kwamen uiteindelijk bij elkaar. De twee dachten:

"There's an air guy along with these water people trapped in a snowy wasteland... and maybe some fire people are pressing down on them..."[2]

De twee presenteerden twee weken later het idee met succes aan Nickelodeon. Op de Comic-Con van 2004 werd de serie voor het eerst aangekondigd aan het publiek. De serie onderging nog wel wat aanpassingen. Aanvankelijk zou Aang 100 jaar na te zijn ingevroren ontwaken in een meer futuristische wereld. Zo zou Momo bijvoorbeeld een robot zijn.

De muziek in de serie is geheel gecomponeerd door Jeremy Zuckerman en Benjamin Wynn. Zij maakten gebruik van veel verschillende muziekinstrumenten om de muziek aan te laten sluiten bij de fictieve wereld van de serie.

Uitzendingen[bewerken]

De serie zou oorspronkelijk in Amerika uitgebracht worden in november 2004, maar dat werd uiteindelijk 21 februari 2005.

De serie bestaat uit drie seizoenen. De laatste aflevering is op 19 juli 2008 in de VS uitgezonden.

In Nederland begon het eerste seizoen op 1 april 2006 en eindigde op 4 juni 2006.

In Nederland is het tweede seizoen op 14 februari 2007 begonnen. Na 13 afleveringen stopte seizoen 2 tijdelijk. De laatste 7 afleveringen werden tijdens de 11 feestdagen van Nickelodeon uitgezonden.

Het derde seizoen van Avatar startte op 12 november 2007. Na 11 nieuwe afleveringen, stopte Nickelodeon Benelux voor 9 maanden.

Vanaf 7 september 2008 werden er weer wekelijks nieuwe afleveringen uitgezonden op Nickelodeon.

Vanaf 26 april 2010 werd alles opnieuw uitgezonden. Vanaf 28 mei 2012 werd alles voor de derde keer uitgezonden.

Daarna werden alle drie de boeken nog een keer uitgezonden in het weekend van 25 en 26 augustus 2012 en het weekend van 1 en 2 februari 2014. Op 26 augustus 2012 is tevens een Sneak Peak van Avatar: De Legende van Korra uitgezonden.

Invloeden[bewerken]

De serie toont veel invloeden van met name de Aziatische kunst. Vooral de Chinese kunst en geschiedenis, het hindoeïsme, boeddhisme, taoïsme en yoga komen aan bod. Verder heeft onder andere de inuitcultuur als inspiratie voor de serie gediend. De producers lieten zich voor het verhaal onder andere inspireren door epische verhalen als Harry Potter en In de ban van de ring.

De serie zelf is getekend in anime-stijl, maar staat bekend als een cartoon daar het geen Japanse serie is.

De naam Avatar komt van het Sanskriet Avatāra (अवतार), wat afstammeling betekent. Volgens de leer van het hindoeïsme manifesteren goden zich via avatars om de balans in de wereld te herstellen. In de serie is de Avatar een manifestatie van de Geest van de Aarde, die ook de taak heeft de balans te bewaren.

De elementen waar het in de serie om draait zijn de vier klassieke elementen die voorkomen in vrijwel elke antieke filosofie. Elke stuurkunst die hiermee samen gaat is gebaseerd op Wushu, de Chinese vechtkunst. Zo wordt Tai Chi gebruikt voor watersturing, Hung Gar voor aardsturing, Ba Gua voor luchtsturing, en noordelijke Shaolin voor vuursturing.

Toekomst[bewerken]

Co-bedenkers Bryan Konietzko en Mike DiMartino hebben bevestigd dat er geen vierde seizoen komt dat betrekking heeft op de huidige verhaallijn.[3] De Aang-Zuko-verhaallijn is wat hen betreft voorbij. Er is gezinspeeld op het vertellen van andere verhalen in het Avataruniversum, waarin een nieuwe Avatar voorkomt. Er is bevestigd dat de nieuwe verhaallijn 70 jaar na de serie plaatsvindt. De nieuwe Avatar heet Korra. Ook is er bevestigd dat avatar Korra luchtsturingsles zal gaan krijgen van Tenzin, de zoon van Aang en Katara. De nieuwe serie heet The Legend of Korra.

M. Night Shyamalan is door Paramount Pictures, MTV films en Nickelodeon Movies gecontracteerd om een trilogie van live-action films te schrijven, regisseren en produceren die gebaseerd is op de animatieserie. De eerste film verscheen in juli 2010 in de VS.

Personages[bewerken]

Aang
Aang is de honderd jaar lang verdwenen Avatar. Voor zijn verdwijning woonde hij in de Zuidelijke Luchttempel, waar hij wegliep, omdat hij zijn beste vriend Monnik Gyatso niet meer zou mogen zien. Aang is feitelijk 112 jaar oud, maar zijn lichaam en ziel zijn geconserveerd door het ijs en fysiek is hij dus nog de twaalfjarige die gevangen kwam te zitten in het ijs. Aang is opgevoed door monniken en opgeleid tot luchtmeester, toen hij twaalf werd en er een aanval dreigde van de Vuurnatie werd Aang verteld dat hij de Avatar is en dat hij dus een zware taak te vervullen had. Bang om gescheiden te worden van zijn vriend en mentor monnik Gyatso, besloot hij om te vluchten uit de Zuidelijke Luchttempel, net voordat de Vuurnatie aanviel. Hierdoor is Aang de enige overgebleven luchtmeester.
Katara
Katara is de jongere zus van Sokka, zij woont met de Zuidelijke Waterstam op de Zuidpool. Samen met haar grootmoeder Gran-Gran tracht ze het leven in de stam in goede banen te leiden. Haar moeder is gedood tijdens een aanval van de vuurnatie en haar vader is vertrokken naar het Aarderijk om daar te vechten tegen de Vuurnatie. Katara vindt samen met Sokka Aang en bevrijden hem uit het ijs. Wanneer zij er achter komen dat Aang de avatar is, vergezellen zij hem op zijn tocht. Katara is intelligent, vriendelijk en behulpzaam, soms ook zeer moederlijk, daar zij de moederrol van haar moeder heeft overgenomen en zorg droeg over de kinderen in de stam. Katara ontwikkelt zich tot een bijzonder sterke watermeester met het vermogen om wonden te genezen. Ze kan water sturen, maar ook water aan bomen en planten onttrekken. Later in de serie leert ze ook bloedsturen.
Sokka
Sokka is de zestienjarige broer van Katara en de laatste krijger van de Zuidelijke Waterstam. Hij is in tegenstelling tot zijn zus, geen stuurder en vertrouwt dan ook volledig op zijn intellect en vindingrijkheid. Sokka is de clown van de groep, hij zorgt voor de vrolijke noot in de serie met zijn bizarre gevoel voor humor en sarcastische opmerkingen. Naast zijn jolige persoonlijkheid, is hij ook heel ernstig en koestert hij wrok voor de Vuurnatie die mede verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn moeder. Maar hij realiseert zich wel dat er ook goede en onschuldige mensen tot de vuurnatie behoren. Zo weet hij de bevolking van een heel Vuurnatiedorp te redden van een enorme overstroming.
Zuko
Prins Zuko, zoon van vuurheer Ozai, is verbannen door zijn vader nadat hij hem publiekelijk heeft beschaamd. De verbannen prins heeft één doel, de Avatar vinden en uitleveren aan zijn vader zodat zijn eer weer hersteld zal worden. Zuko reist over de wereld samen met zijn oom Iroh. Zuko heeft alles over voor het herstellen van zijn eer en toont doorzettingsvermogen en wilskracht. In het begin van de serie is Zuko nog erg vastberaden om zijn eer te herwinnen, maar gaandeweg de serie begint hij te twijfelen aan zichzelf en de Vuurnatie.
Toph
Toph Beifong is een blinde, zeer krachtig aardemeester. Zij vecht onder een alias met de sterkste aardemeesters in toernooien voor geldelijk gewin. Haar ouders zijn hiervan niet op de hoogte; zij beschouwen haar als zwak en weerloos vanwege haar visuele handicap. Ook al is Toph blind, ze kan zich goed redden, omdat ze trillingen in de grond met behulp van haar voeten kan voelen, zo kan zij zich oriënteren en haar vijand lokaliseren. Om die reden loopt zij ook altijd blootvoets. Het sturen heeft ze geleerd van de dasmollen, de eerste aardemeesters. Toph is daardoor ook de enige die metaal kan sturen. Ze leert Aang aardsturen.
Iroh
Iroh, de oudere broer van vuurheer Ozai en de oom van prins Zuko, is een zeer krachtig vuurmeester, bijgenaamd: 'Draak van het Westen'. In het verleden was hij een legendarisch generaal van de Vuurnatie, maar hij faalde bij de belegering van Ba Sing Se. In tegenstelling tot zijn broer vuurheer Ozai heeft Iroh een goede inborst, drinkt graag thee, speelt graag Pai Sho en heeft het beste voor met zijn neef Zuko. Iroh leert Zuko hoe hij bliksem moet doorsturen, wat vervolgens weer aan Aang wordt geleerd.
Azula
Azula is de zus van prins Zuko, ze is een zeer sterk vuurmeester en ze kan naast vuur ook bliksem sturen. Azula is intelligent,opportunistisch en mogelijk geestelijk gek. Haar drijfveren zijn macht en eer, gevoed door machtswellust en een electracomplex. Azula lijkt emotioneel beschadigd te zijn in haar jeugd, misschien door de overtuiging dat haar moeder meer gaf om Zuko dan om haar. Hierdoor lijkt zij niet empathisch te zijn en niet in staat tot een volwassen, liefdevolle relatie met anderen. Azula verlangt hier echter wel naar; dat wordt duidelijk in de serie wanneer zij gevoelens van jaloezie koestert jegens Ty lee, omdat zij meer succes heeft in de liefde.
Appa
Appa is Aangs dierlijke gids, net als de draak voor Avatar Roku. Het is een tien ton wegende vliegende bizon. Appa is behalve een dierlijke gids ook een uitstekend lastdier waarmee Aang en zijn vrienden over de hele wereld reizen. Appa is net als Momo een intelligent en vriendelijk dier dat meer dan eens de hoofdpersonen uit een benarde situatie redt. Zijn grote angsten zijn vuur en ondergronds gaan. Zijn lievelingskost zijn maanperen.
Momo
Momo is een vliegende ringstaartmaki die Aang in het eerste seizoen vond in de Zuidelijke Luchttempel en die daarna bij hem bleef. Hij heeft zijn naam te danken aan de perzik die hij van Sokka stal (Momo betekent Perzik in het Japans). Momo is een intelligent, snel en behendig dier, diverse malen helpt hij Aang en zijn vrienden wanneer ze in een benarde situatie verkeren.
Ozai
Vuurheer Ozai is de jongere broer van Iroh en de vader van Zuko en Azula. Ozai is net als zijn vader en grootvader, respectievelijk Azulon en Sozin, een machtswellusteling. Daar waar Vuurheer Sozin trachtte de wereld te veroveren met behulp van Sozins komeet, zo wil Ozai het werk van Sozin en zijn vader Azulon afmaken nu de komeet van Sozin opnieuw over komt vliegen. Ozai is een zeer krachtig meester, hij kan naast vuursturen ook bliksemsturen. Ozai zal alles doen om de wereld in handen te krijgen en schuwt geen middel om zijn doel te bereiken. Azula is zijn lievelingskind en zijn trots, hij is blij dat zij is geboren, hij vindt dat Zuko blij mag zijn dat hij is geboren.
Aangs voorgangers
Wanneer een avatar sterft, reïncarneert de avatargeest zich in een ongeboren kind, de avatar zal dan worden herboren. Een herboren avatar moet in elk nieuw leven opnieuw leren de elementen te sturen. Zo zijn er honderden generaties van avatars, de meest recente zijn: Aang (luchtnomade), Roku (vuurnatie), Kyoshi (aarderijk), Kuruk (waterstam) en Yang-Cheng (luchtnomade). Via meditatie kan Aang communiceren met de geesten van zijn vorige levens, en deze kunnen hem dan ook raad geven.
Mai
mai een verveelde,emotieloze tiener van rond de 16 jaar. Ze is een van Azula's beste vriendinnen en Zuko's vriendin (verkering), hoe dit tot stand is gekomen is niet duidelijk.

Mai heeft moeite met het uiten van emoties en houd op Zuko na nergens van. Dit komt omdat ze vroeger een bazige moeder had waarvan ze niks anders mocht dan stilzitten en niet praten. Mai gaat ook met Azula mee de avatar te vangen.

Ty Lee
Ty lee is een vrolijk en lenig meisje. Ze is beste vriendinnen met Azula en Mai en gaat met hen op jacht naar de avatar. Ty Lee wil niks liever dan bij het circus, omdat ze 6 zussen heeft die precies haar lijken. Daardoor kreeg ze erg weinig aandacht als kind. Dit probeert ze nu in te halen met aandacht van jongens. Ty lee lijkt niet gevaarlijk, maar ze kent het menselijk lichaam goed en is geweldig in een bepaalde vechtkunst waarbij je korte stoten geeft op drukpunten waardoor iemand tijdelijk verlamd raakt.

Afleveringen[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Lijst van afleveringen van Avatar voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De serie bestaat uit 3 seizoenen. De seizoenen worden benoemd als "boek" en een aflevering wordt een "hoofdstuk" genoemd. De seizoenen zijn vernoemd naar de drie elementen die Aang nog moet leren, in volgorde van de Avatar-cyclus. Aang kan al luchtsturen, dus het volgende element dat in de cyclus staat is water. Het eerste seizoen heet dan ook "Boek 1: Water". Het tweede element in de cyclus is aarde, vandaar de benaming "Boek 2: Aarde" voor het tweede seizoen. Het laatste element dat Aang nog moet leren is vuur, en het laatste seizoen heet dan ook "Boek 3: Vuur". De makers van de serie hebben nochtans geen plannen om nieuwe afleveringen te maken.

Spin-offs[bewerken]

Literatuur[bewerken]

Dark Horse Comics bracht in juni 2010 een boek getiteld Avatar: The Last Airbender — The Art of the Animated Series, uit. Dit boek bevat 184 pagina's met daarin originele tekeningen van de serie. Ook zijn er in de Verenigde Staten stripboeken uitgebracht genaamd "The Promise" die het verhaal verder vertellen na het einde van de tv-serie. Alle delen van Avatar: The Last Airbender: The Promise zijn nu uitgebracht.[4][5]

Promotie en merchandising[bewerken]

Het succes van Avatar heeft geleid tot een grootschalige merchandising. Onder andere Burger King en Upper Deck Entertainment hebben hieraan meegewerkt.

Er staat een op Avatar gebaserde rollercoaster in Nickelodeon Universe in de Mall of America. Tijdens de originele uitzending van de serie publiceerde Nickelodeon twee speciale edities van Nick Mag Presents die geheel in het teken van de serie stonden. Verschillende stemacteurs en crewleden van de serie bezochten de San Diego Comic-Con in 2006.

Avatar heeft zijn eigen T-shirts, LEGO playsets, speelgoed en ruilkaartspel voortgebracht.[6] Tevens bestaat ere en cine-manga van de serie.[7]

De door Mattel geproduceerde actiefiguurtjes van de serie werden bekritiseerd voor het feit dat er geen figuurtjes van de vrouwelijke personages werden gemaakt.[8] Mattel gaf toe dat nu Katara een grote rol in de serie bleek te hebben, ze ook van haar een actiefiguurtje uit zouden brengen in 2007.[9] Dit ging echter niet door daar de productie werd stopgezet.

Nieuwe serie[bewerken]

Een nieuwe serie is bekendgemaakt met de naam The Legend of Korra. Is in 2012 in première gegaan. Brown Johnson heeft gemeld dat de nieuwe serie zich zal gaan richten op een tienermeisje genaamd Korra. Brown beschrijft haar als driftig, onafhankelijk en ready to take on the world.

Filmtrilogie[bewerken]

Van het eerste seizoen van de serie is in juli 2010 een live-action film verschenen getiteld The Last Airbender. De film is geregisseerd door M. Night Shyamalan. Doel is dat van alle drie de seizoenen films zullen verschijnen.

Videospellen[bewerken]

Van elk seizoen is er een videospel uitgebracht. Verder bestaat er een los spel voor Microsoft Windows. De spellen zijn speelbaar op de Wii, Nintendo DS, Gameboy Advance(alleen 1e en 2e spel), pc, PlayStation 2 en Xbox 360. De spellen zijn:

Stemmen (Nederlands)[bewerken]

Overige stemmen van onder andere: Fred Meijer, Marjolein Algera, Sander de Heer, Edward Reekers, Rob van de Meeberg, Kirsten Fennis en Marieke de Kruijf.

Prijzen en nominaties[bewerken]

Prijs Resultaat
2005 Pulcinella Awards[10]
Best Action/Adventure TV Series Gewonnen
Best TV Series Gewonnen
33e jaarlijkse Annie Awards[11]
Best Animated Television Production Genomineerd
Storyboarding in an Animated Television Production (The Deserter) Gewonnen
Writing for an Animated Television Production (The Fortuneteller) Genomineerd
34e jaarlijkse Annie Awards[12]
Character Animation in a Television Production (The Blind Bandit) Gewonnen
Directing in an Animated Television Production (The Drill) Gewonnen
2007 Genesis Awards
Outstanding Children's Programming (Appa's Lost Days) Gewonnen
Primetime Emmy Awards
Outstanding Animated Program (City of Walls and Secrets) Genomineerd
Individual Achievement Award (Sang-Jin Kim for Lake Laogai) Gewonnen
Nickelodeon Kids' Choice Awards 2008
Favorite Cartoon[13] Gewonnen
Annecy 2008
TV Series[14] Genomineerd

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. SpongeBob SquareProfits: Nickelodeon Swears By Cartoons
 2. "In Their Elements." (September 2006) Nick Mag Presents, p. 6
 3. IGN: Interview: Avatar's Bryan Konietzko and Michael Dante DiMartino
 4. Avatar: The Last Airbender — The Promise Part 2. Dark Horse Comics Geraadpleegd op 2012-03-12
 5. Avatar: The Last Airbender — The Art of the Animated Series. Dark Horse Comics Geraadpleegd op 2010-03-03
 6. Avatar Trading Card Game
 7. Nickelodeon Unveils New Avatar Multiplayer Online Global Game in September. Press Release. Viacom (2008-07-25) Geraadpleegd op 2008-08-01
 8. Points of Articulation: An Open Letter to Mattel. OAFE (2007-07-28) Geraadpleegd op 2008-09-13
 9. Live Journal
 10. Ryan Ball. Cartoons on the Bay Picks Winners (2005-05-03) Geraadpleegd op 2007-12-08
 11. Annie Awards: Legacy - 33rd Annual Annie Awards. International Animated Film Society (2005-02-09)
 12. Annie Awards: Legacy - 34th Annual Annie Awards. International Animated Film Society (2006-02-09)
 13. 2008 Nickelodeon ‘Kids Choice Awards’ Winners. BumpShack (2008-03-29) Geraadpleegd op 2008-05-07
 14. Annecy 2008 - Official Selection. Annecy 2008 (2008)