Ringweg Rabat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
A0
Vernieuwde Ringweg van Rabat
Vernieuwde Ringweg van Rabat
Vernieuwde Ringweg van Rabat
Autoroute 0
Land Marokko
Lengte 41,1 km
Lijst van Marokkaanse autosnelwegen
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Traject
Knooppunt van wegen Tanger A1 A0 Ring Rabat
Knooppunt van wegen Ring Rabat A0 A2 naar Oujda
Knooppunt van wegen Ring Rabat A0 A3 naar Casablanca
Tuibrug over de rivier Bouregreg in Rabat

De Ringweg van Rabat is een autosnelweg in Marokko. De exploitant van (tol)autosnelwegen in Marokko, de Société Nationale des Autoroutes du Maroc heeft een ringweg rond de (politieke) hoofdstad van Marokko Rabat gebouwd. De bouwwerkzaamheden zijn begonnen in 2010 en is in juni 2016 geopend.

Doel[bewerken | brontekst bewerken]

De voornaamste reden voor de aanleg van deze snelweg was om doorgaand verkeer, welke dus niet als bestemming Rabat of tweelingstad Salé heeft, rond deze steden te leiden. Dit verlaagt de reistijd voor doorgaand verkeer en ontlast het wegen-netwerk in deze steden. Ook verbindt de ringweg de bestaande snelwegen die van of naar Rabat lopen zoals de A3 Casablanca-Rabat en de A1 Rabat-Tanger.

Behalve het verbeteren van de doorstroming van doorgaand verkeer en het ontlasten van de lokale wegen in de steden Rabat en Salé moet de realisatie van deze nieuwe snelweg ook het aantal ongevallen verminderen: de onveiligheid op de (tol)snelwegen in Marokko ligt aanzienlijk lager dan op de nationale en lokale wegen, dit vanwege de gescheiden rijrichtingen, ongelijkvloerse kruisingen en de afwezigheid van langzaamrijdend en niet-gemotoriseerd verkeer[1]

Ringweg[bewerken | brontekst bewerken]

De nieuwe ringweg bestaat uit 36 kilometer nieuwe snelweg en 5,5 kilometer aanpassing/integratie van bestaande snelwegen.

Aansluitingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende doorgaande wegen zijn met elkaar verbonden door de ringweg:

  • Aansluiting met de A1 Tanger-Rabat
  • Aansluiting met de A2 Oujda-Rabat
  • Aansluiting met de A3 Casablanca-Rabat
  • Knooppunt Tamesna met verbinding naar wegnummer RR403
  • Knooppunt Cite Jarding met verbinding naar wegnummer RR401
  • Knooppunt Sala Al Jadida
  • Half-knooppunt Technopolis

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

De totale ringweg is 41,5 kilometer lang: 36 kilometer nieuwbouw en 5,5 kilometer wordt gevormd door integratie van bestaande wegdelen. Daarnaast is er een servicepunt komen bij kilometerpaal 26 met een tankstation, horeca, rust- en bidgelegenheid alsmede toiletten.

Drie bruggen over de rivieren Yqem, Akkrach en een tuibrug over de Bou Regreg. 38 algemene kunstwerken zoals: 14 kruisingen over andere wegen en 16 kruisingen onder andere wegen door, 5 onderdoorgangen/tunnels voor voertuigen van 5 × 5 meter doorsnede en twee voetganger-tunnels van 2,5 × 2,5 meter.

Het traject voldoet aan de specificatie L1, wat een maximumsnelheid toestaat tot 130 km/u en een maximale helling geeft van 5%.

Voor de werkzaamheden is ongeveer 15 miljoen m³ grond verzet moeten worden.