Rode annalen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rode annalen
Tibetaans དེབ་ཐེར་དམར་པོ
Wylie deb ther dmar po
Traditioneel Chinees 紅史
紅冊
Vereenvoudigd Chinees 红史
红册
Hanyu pinyin Hóng shǐ
Hóng cè
Andere benamingen Rood boek
Portaal  Portaalicoon   Tibet

De Rode annalen is een Tibetaans historisch geschrift dat vanaf 1346 werd samengesteld door de vorst Tsalpa Künga Dorje over de Centraal-Tibetaanse regio Tshal Gungthang. Het geschrift geeft de geschiedenis van de wereld weer vanuit het oogpunt van deze vorst.

In 1346 begon Dorje aan het opstellen van de Rode annalen, die hij zelf niet de Tibetaanse titel Deb-ther dmar-po, maar de Mongoolse titel Hu-lan deb-ther gaf. Na zijn aftreden werkte hij hieraan verder en voltooide het in 1363.

Tot de hoofdlanden van deze wereld telden India, Mongolië, Tangoetenrijk, China en Tibet; aan Tibet is een groot deel van dit geschiedkundige werk gewijd. Vanwege de inbedding van de geschiedenis van Tibet in de voorstelling van een geschiedenis van de wereld zoals die toen bekend was, markeerde dit werk een omslagpunt in de geschiedschrijving van de Tibetaanse middeleeuwen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste hoofdgedeelte van de Rode annalen begint met een weergave van de genealogie van de mythische Indische koningen die via historische Indiase koningen teruggaat tot de levensgeschiedenis van de historische Gautama Boeddha. In de aansluitende uiteenzettingen van de geschiedenis van China is een eigen omvangrijk hoofdstuk van de politieke betekenis tussen China en Tibet tijdens de Tang-dynastie gewijd.

Op de beschrijving van de geschiedenis van de heersers van het Tangoeten en de Mongolen volgt de geschiedenis van de Yarlung-dynastie. Het eerste hoofddeel eindigt met de beschrijving van de geschiedenis van de eerste troonhouder van de sakya, de sakya trizin en diens regent tijdens de Yuan-dynastie.

Het tweede en meest omvangrijke deel van de Rode annalen behandelt de uitbreiding van het boeddhisme in Tibet aan het begin van het 2e millennium en daarmee in feite de scholen kadampa en kagyüpa.

Betekenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Rode annalen geldt als een belangrijk historisch werk dat meerdere Tibetaanse schrijvers inspireerde tot werken met vergelijkbare titels: