Ruggeveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.
Opgegeven reden: Interne links

Ruggeveld is een gehucht in het noorden van het district Deurne van de stad Antwerpen, gelegen langs de Turnhoutsebaan (die plaatselijk August Van de Wielelei heet) tussen de bewonerskernen van Deurne-dorp en Wijnegem.

Groei[bewerken | brontekst bewerken]

De Turnhoutsebaan was in het verleden de belangrijkste handelsweg tussen Antwerpen en Keulen. De oudste vermelding van Ruggeveld (met betekenis van roggeveld) vindt men in een oorkonde van de Antwerpse Sint-Michielsabdij uit 1345 waarbij deze abdij door schenking er gronden verwerft . Het oorspronkelijk agrarische karakter van het gehucht veranderde grondig in de tweede helft van de 19e eeuw toen talrijke arbeidersgezinnen, voornamelijk uit de Kempen, er zich kwamen vestigen en werk vonden door heropbloei van de Antwerpse economie en de haven. In 1910 woonden er meer dan 1000 mensen verdeeld over een tweehonderdtal gezinnen binnen de gebiedsomschrijving.

Parochie[bewerken | brontekst bewerken]

Deze bewonerstoename zorgde bij Koninklijk Besluit van 14 januari 1910 tot de oprichting van een zelfstandige parochie toegewijd aan "Het Heilig Hart van Jezus" waarbij gans de noord-oost kant van Deurne werd afgesplitst van de moederparochie Sint-Fredegandus. Bij Collegiaal besluit van burgemeester en schepenen van de gemeente Deurne op 28 mei 1910 gaf het gemeentebestuur toelating aan graaf René Van de Werve de Vorselaer om, op de gronden die zijn eigendom waren en gelegen waren aan de huidige August van de Wielelei, een kerk met pastorij op te richten.

School[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de voortdurende bevolkingstoename kon ook, gezien de grote afstand van het gehucht tot dorpskern en school van Deurne, de bouw van een school niet uitblijven. Door toedoen van pastoor Janssens en gemeenteraadslid August Van de Wiele, de latere burgemeester van Deurne, schonk Albert Maquinay, bewoner van kasteel Zwarte Arend en oprichter van Esso Belgium, een stuk grond aan de huidige Seraphin de Grootestraat. Deze nieuwe school werd in oktober 1910 toevertrouwd aan de zorgen van de "Zusters der Christelijke Scholen van Vorselaar". In de beginfase omvatte de school twee bewaarklassen waar in 1921 drie schoolklassen voor lager onderwijs werden toegevoegd.

Kastelen[bewerken | brontekst bewerken]

Op het grondgebied dat eertijds als "Ruggeveld" werd omschreven bevinden zich drie kastelen, namelijk het nog bestaande kasteel Zwarte Arend, het eveneens nog bestaande Ertbrugge, dat deels onder Wijnegem valt doch deel uitmaakt van de parochie, en kasteel Venneborg dat in 1945 werd vernietigd door de inslag van een V-bom. In 2018 werd het inwoneraantal van de parochie geschat op circa 10.000 personen.

Namen[bewerken | brontekst bewerken]

Hiernaar genoemd zijn de Ruggeveldlaan, de weg vanuit Deurne-dorp (Deurne-Zuid) en de Ruggeveldbrug, de fietsbrug van fietssnelweg F107 die daar sinds 2022 over de Ruggeveldlaan loopt.