Sandsborg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Metro van Stockholm
Sandsborg
Het perron met de blik richting zuiden, links is de ingang van de begraafplaats te zien
Algemeen
Exploitant Storstockholms Lokaltrafik
Opening 1 oktober 1950
Reizigers 4.800 per dag
Constructie
Type Talud
Perrons 1
Perronsporen 2
Tunnelbana
LijnRichtingVolgend station
Farsta strandSkogskyrkogården
Ligging
District Enskede-Årsta-Vantör
Buurt Gamla Enskede
Coördinaten 59° 17′ NB, 18° 6′ OL
Sandsborg (metro van Stockholm)
Sandsborg

Locatie van het metrostation Sandsborg

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Sandsborg is een station aan lijn T18 van de groene route van de Stockholmse metro op 4,4 kilometer ten zuiden van Slussen.

Station[bewerken | brontekst bewerken]

De naam dankt het station aan het in erfpacht uitgegeven stuk landbouwgrond van Enskede gård en de herberg die er in 1782 werd geopend. Deze lag tegen de metrodijk langs de huidige Gamla Dalarövägen ongeveer 100 meter ten noorden van de Sockenvägen en is in 1957 gesloopt. Het station verving op 1 oktober 1950 de halte Kyrkogårdsvägen, die 100 meter westelijker lag, van de Enskedebanan. De toegang ligt aan de zuidkant van het perron bij de hoek van de Stora Gungans väg / Gamla Dalarövägen aan de westkant en aan de ooskant aan een pleintje bij de noordelijke ingang van de begraafplaats "Sandsborg kyrkogård". In de zomer van 2004 is het station gerenoveerd. Ten zuiden van het station rijdt de metro tot Skogskyrkogården langs de westrand van de begraafplaats.

Popmuziek[bewerken | brontekst bewerken]

De hit "Do you believe in me" van Eric Gadd ontstond bij het metrostation Sandsborg. Het lied kwam in mijn hoofd op toen ik op metrostation Sandsborg zat en bevroor, twee haltes van Gullmarsplan. In plaats van te wachten op de metro rende ik naar huis en schreef de hele tekst, zowel de coupletten als het refrein, uit. Ik hoorde het, inclusief de rare funkpartijen, in mijn hoofd. Zoals gewoonlijk krijg ik dit soort ingevingen in de gekste situaties, aldus Eric Gadd.

Zie de categorie Sandsborg Metro station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.