Schellens (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schellensfabriek aan de Vestdijk
Schellensfabriek aan de Bleekweg

Schellens is de naam van twee voormalige textielfabrieken in Eindhoven. waarvan een sinds 2009 voortgezet is te Helmond onder de naam Vescom Textiles B.V.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1839 kwam Jacobus Schellens vanuit Eersel naar Eindhoven. Hij nam de plaats in van De Moll in de reeds bestaande vennootschap tussen Jan Hendrik de Moll en Mathijs Willems. In 1844 werd de vennootschap ontbonden en ging Schellens alleen verder. In 1851 werd door Jacobus Schellens een fabriek voor katoenen en linnen goederen opgericht. Zijn zoon, Johannes Arnoldus Schellens, richtte samen met J.J. Marto een trijpfabriek op. Deze meubelstof werd voordien nog niet in Nederland vervaardigd. Het bedrijf kwam in 1889 aan de Augustijnendreef bij de Dommel te staan, maar na de Tweede Wereldoorlog werd het overgebracht naar bedrijventerrein De Hurk. De gebouwen werden in 1972 gesloopt. In 1982 werd het bedrijf stilgelegd, want de concurrentie was te hevig. De fabrikantenwoningen - gemeentelijke monument - zijn te vinden op Augustijnendreef 2 en 4.

De zoon van Johannes Arnoldus uit een tweede huwelijk, Leo Schellens, ging bij zijn vader werken maar richtte in 1902 een eigen fabriek op onder de naam fa. Leo Schellens & Co.. Hij trouwde in 1901 met Petronella Johanna Maria Keunen die als medeoprichter en firmant actief betrokken was bij de leiding. Haar nicht Johanna Paulina Keunen en neef Constant Keunen waren als firmant actief betrokken bij Schellens en Marto. In 1903 werd door Leo Schellens & Co een stoommachine aangeschaft die zeven weefmachines in de trijpweverij aandreef. In 1924 werd dit bedrijf een NV onder de naam Leo Schellens & Co.'s Trijpfabriek N.V.. Men moderniseerde voortdurend en had ongeveer 150 mensen in dienst. Dit bedrijf aan de Vestdijk was de laatst actieve textielonderneming in Eindhoven gespecialiseerd op mohair velours.

Het bedrijf verhuisde in 2009 naar een nieuw pand aan de Speltdijk 8 te Helmond, als onderdeel van Vescom. Gebouwen en terrein aan de Vestdijk werden verkocht aan de woningcorporatie WoonInc. Onder meer de Stadsbrouwerij Eindhoven is in de voormalige Schellens-gebouwen gevestigd.

Zie de categorie Schellens Fabriek Eindhoven van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.