Sgraffito

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voorgevel Maison Cauchi, Brussel (1905)
Interieur Maison Cauchi
Sgraffito in Heiligenberg

Bij het vervaardigen van sgraffiti (enkelvoud: sgraffito) wordt in de verse pleister een lijntekening gekrast en ingekleurd volgens de fresco-techniek. De vlakke lijntekening overheerst samen met een gelijkmatig kleurgebruik.

In de tijd van de jugendstil werden hoofdzakelijk portretten, gracieuze vrouwen, gestileerd fruit of bloemen als motief gebruikt. Ook later nog was dit een gangbare techniek voor wanddecoratie, vooral aan buitenmuren.

Voorbeelden[bewerken]

Paul Cauchie[bewerken]

Tussen 1894 en 1914 werden in België op meer dan vierhonderd gevels sgraffiti van de hand van Paul Cauchie aangebracht.

In de art nouveau-periode kende Paul Cauchie (1875-1952) heel wat succes. Van deze graficus, architect en kunstschilder is zijn zelfontworpen woning aan de Frankenstraat 5 te Brussel volledig gerestaureerd, compleet intact en te bezichtigen. De gevel is een reusachtig sgraffiti van een olympisch tafereel. Het is als het ware een reclamebord van het bedrijf Cauchie.

Henri Privat-Livemont[bewerken]

Ook Henri Privat-Livemont is bekend om zijn sgraffti. Vooral in Schaarbeek, dat tussen 1900 en 1914 fors groeide, zijn heel wat van Privat-Livemonts werken te zien. Privat-Livemont werkte veel voor architecten als Henri Jacobs, Franz Hemelsoet en Joseph Diongre.

Gabriel van Dievoet[bewerken]

Gabriel van Dievoet (1875-1934) is bekend om zijn sgraffiti, vooral in het Brusselse maar ook in Wallonië, zoal de Maison Dorée te Charleroi.

Gustave Strauven[bewerken]

De geklasseerde woning Huis Saint-Cyr aan het Brusselse Ambiorixplein 11 in de wijk van de Squares is bekend, onder meer van het sgraffitiwerk van Gustave Strauven aan het interieur.

Afbeeldingen[bewerken]