Shih tzu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Shih Tzu)
Ga naar: navigatie, zoeken
Shih tzu
Hondenras
Shih-Tzu.jpg
Basisinformatie
Andere namen Shih Tzu
Oorsprong Tibet
Classificatie groep Gezelschapshonden. FCI: Groep 9 Sectie 5 #208
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De Shih Tzu is een hondenras dat afkomstig is uit Tibet. Het is een gezelschapshond, die van origine heel populair was aan het Chinese hof. Doordat zijn gezicht een beetje op een bloem lijkt, wordt het dier ook wel hond met een chrysantengezicht genoemd. Een volwassen reu is ongeveer 26 centimeter hoog, een volwassen teef ongeveer 25 centimeter.

Geschiedenis[bewerken]

De Shih Tzu ( traditioneel en simpel Chinees: 西施犬, pinyin: Xī Shī Quǎn en niet zoals sommige denken 獅子狗 Dat is namelijk een Pekinees.) Het hondje is genoemd naar Xi Shi (西施) één van de vier Chinese schoonheden uit het Oude China en wordt aangewezen als één van de meest gewaardeerde honden in China vanwege zijn associatie met het boeddhisme, maar de Shih Tzu is niet ontstaan in China. Hij is ontstaan in Tibet in de vroege 17de eeuw, waar het werd gezien als een heilige hond, omdat hij volgens de legende het enige dier was dat Boeddha vergezelde op zijn reis naar verlichting. Zij werden dus vooral gefokt in kloosters en alleen geestelijken en koninklijke familie mocht een Shih Tzu hebben, ze werden als cadeau aangeboden bij de Europese reizigers en zo werden de Shih Tzu's dus geëxporteerd in Europa.De kenmerken van de Shih Tzu die wij kennen is vooral ontwikkeld in China tijdens het regime van Keizerin Cixi (1861–1908). De Pekinees en de Shih Tzu hebben ongeveer dezelfde geschiedenis, alleen kan de Shih Tzu in Chinese afbeeldingen worden onderscheiden van de Pekinees door het typische staartje op het hoofd van de Shih Tzu. De Shih Tzu was een gewilde schoothond tijdens de Ming-dynastie bij de koninklijke familie in die tijd. Wanneer de Britten het Paleis plunderden gingen de meeste honden verloren, het ras onderging een grote achteruitgang en alleen 14 Shih Tzu's bleven over, elke Shih Tzu is dus afkomstig van één van die 14 honden. Eerst werd de Shih Tzu in China tentoongesteld als de Lhassa-terriër of de Tibetaanse poedel. In 1935 werd hij tentoongesteld als Lhassa-leeuwenhond; in die tijd werd hij heel populair en in Engeland kreeg hij ook soms de bijnaam "the Chrysanthemum Dog". In Groot-Brittannië ontstond er verwarring omdat de Shih Tzu (doeshy) en de Lhassa Apso (bo) beiden werden gezien als de Apso (betekent harig). In 1934 werd de Apso gescheiden in twee verschillende rassen, de kleinere hond met de wijdere schedel en de kortere neus werd de Shih Tzu. Hij werd weer vernoemd naar zijn oorspronkelijke Chinese naam. In 1952 begonnen mensen de Shih Tzu en de Pekinees te mengen, dit was en is echter verboden. Rond 1960 begon zijn populariteit te stijgen en is sindsdien niet meer gedaald.

Uiterlijk[bewerken]

Een kleine hond met een platte snoet en grote, diep donkere ogen; met een zachte, lange, dubbele vacht. De Shih Tzu is niet hoger dan 26,7 cm en in de winter is zijn ideale gewicht 4,5 tot 7,3 kg. Hun platte oren zijn bedekt met lang haar, en de sterk behaarde staart hangt gekruld over zijn rug. Bijna alle kleurencombinaties zijn geregistreerd bij de Shih Tzu. De Shih Tzu is een beetje langer dan zijn hoogte en volgens zijn rasstandaard moet hij een arrogante houding en een onderkaak hebben die een beetje naar voren staat. Zijn typische lange vacht die normaal tot aan de grond komt moet dagelijks geborsteld worden om klitten te voorkomen. Het haar groeit snel en moet dus vaak geknipt worden. Vaak heeft de Shih Tzu een "puppy-look", dat houdt in dat de hond een korte vacht heeft die minder vaak verzorgd hoeft te worden dan een lange vacht.

Karakter[bewerken]

De Shih Tzu is een teder schoothondje, maar ook een levendige vriend. Hij heeft een optimistische houding en houdt van spelen en ravotten. Hij is liefhebbend gericht naar zijn familie en is goed met kinderen. De Shih Tzu kan tegen een stootje en kan koppig zijn. Vaak denken mensen dat een Shih Tzu een hond is voor bejaarden, maar dat is verkeerd. De Shih Tzu is levendig en heeft beweging en wat actie in zijn leven nodig of het wordt ongelukkig.

Verzorging[bewerken]

Ondanks zijn kleine formaat moet het dagelijks wat beweging hebben,en moet het of een krachtig binnenshuis spel kunnen beleven of een korte rustige wandeling kunnen doen. De Shih Tzu is een hond die niet goed tegen een warm, mottig klimaat kan en het zal niet lang overleven als straathond. Zijn luxueuze vacht moet dagelijks gekamd worden; de puppies moeten dus van jongs af aan aanvaarden dat ze vaak zullen worden geborsteld. Als de hond een kort kapsel heeft moet het niet elke dag worden gekamd, doch de ogen verdienen een extra punt van aandacht, dagelijks nakijken. Doordat het oog wat bol is, is het gevoeliger voor bv. takjes etc.