Ming-dynastie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
大明
Ming-dynastie
 Yuan-dynastie 1368–1644 Zuidelijke Ming 
Shun-dynastie 
Qing-dynastie 
Portugees Macao 
Kaart
±1400
±1400
Algemene gegevens
Hoofdstad Nanking (1368-1420), Peking (1421-1644)
Talen Chinees
Regering
Regeringsvorm Monarchie
Dynastie Huis Zhu
Staatshoofd Keizer met de familienaam Zhu (朱)
Ming-dynastie
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 明朝
Vereenvoudigd 明朝
Geschiedenis van China
Geschiedenis van China
de traditioneel als legitiem beschouwde dynastieën zijn vet gedrukt
Chinese
Prehistorie
Mythische Tijd
Xia-dynastie
Shang-dynastie
Zhou-dynastie
Westelijke Zhou
Oostelijke Zhou
Lente en Herfst
Strijdende Staten
Qin-dynastie
Han-dynastie
Westelijke Han
Xin-dynastie
Oostelijke Han
Drie Koninkrijken
Shu
Wu
Wei
Jin
Westelijke Jin
Oostelijke Jin
Zestien Koninkrijken
Zuidelijke en Noordelijke Dynastieën
Sui-dynastie
Tang-dynastie
Wu Zhou
 
Liao
Vijf Dynastieën Tien Koninkrijken
Noordelijke Song Song-dynastie
Jin Westelijke Xia Zuidelijke Song
Yuan-dynastie
Ming-dynastie
Qing-dynastie
Republiek China
Volksrepubliek China Republiek China (Taiwan)
Portaal  Portaalicoon  China
Portaal  Portaalicoon  Geschiedenis

De Ming-dynastie (1368-1644) is de opvolger van de Yuan-dynastie en besloeg de periode voorafgaand aan de Qing-dynastie in China. De Ming-monarchie had de familienaam Zhu (朱). De Ming, "een van de grootste tijdperken van een ordelijke regering en de sociale stabiliteit in de menselijke geschiedenis," was de laatste dynastie in China geregeerd door etnische Hans. Hoewel de Ming-hoofdstad Peking in 1644 werd ingenomen dankzij een opstand onder leiding van Li Zicheng, die zelf al snel werd vervangen door de Mantsjoe/Qing-dynastie, bleven sommige mensen trouw aan de Ming troon (gezamenlijk genoemd de Zuidelijke Ming) tot 1662. Ming zorgde voor de bouw van een grote vloot en een staand leger van een miljoen soldaten. Hoewel particuliere maritieme handel en officiële missies uit China reeds in eerdere dynastieën hadden plaatsgevonden, overtroffen de expedities van de vloot onder de moslimeunuch admiraal Zheng He in de 15e eeuw alle anderen in grootte.

Gevolgen[bewerken]

Er waren enorme bouwprojecten, waaronder de restauratie van het Grote Kanaal en de Grote Muur en de bouw van de Verboden Stad in Peking in het eerste kwartaal van de 15e eeuw. Schattingen voor de late Ming-bevolking variëren van 160 tot 200 miljoen. De Ming-dynastie wordt vaak beschouwd als een hoogtepunt in de Chinese beschaving. Ook wordt het gezien als een dynastie waarin de eerste tekenen van het kapitalisme zijn ontstaan. Keizer Hongwu (r. 1368-1398) heeft geprobeerd om een maatschappij van zelfvoorzienende gemeenschappen creëren in een star, onbeweeglijk systeem. Zijn herstel van de agrarische grondslag van China en de versterking van de communicatieroutes door het gemilitariseerd koeriersysteem had het onbedoelde effect van het creëren van een groot agrarisch overschot dat kon worden verkocht op de snel opkomende markten langs koerierroutes. Landelijke cultuur en handel werden beïnvloed door stedelijke trends. De bovenste regionen van de samenleving die waren verankerd in de klasse van de wetenschappelijke adel, werden ook getroffen door deze nieuwe op consumptie gebaseerde cultuur. Parallel aan de trend waarbij sociale klasse en commerciële consumptie werden veranderd veranderden ook de sociale en politieke filosofie, de bureaucratie en de overheidsinstellingen, en zelfs de kunst en de literatuur.

Einde van de Ming[bewerken]

In de 16e eeuw werd de Ming-economie gestimuleerd door de handel met Portugal, Spanje en Nederland. China werd betrokken bij een nieuwe mondiale handel van goederen, planten, dieren en gewassen die bekendstond als de Columbiaanse uitwisseling. Handel met Europese mogendheden en de Japanse rijken, bracht enorme hoeveelheden zilver op, die vervolgens werden vervangen door koper en papieren bankbiljetten als het gemeenschappelijke ruilmiddel in China. Gedurende de laatste decennia van de Ming was de stroom van zilver in China sterk afgenomen, waardoor de staatsinkomsten slonken en zelfs de hele Ming-economie ineen kromp. Deze schade aan de economie werd nog verergerd door de effecten op de landbouw van de beginnende Kleine IJstijd, natuurrampen, mislukte oogsten en epidemieën. De daaruit voortvloeiende verdeling van gezag en het levensonderhoud van mensen stond rebellenleiders zoals Li Zicheng toe de Ming autoriteit aan te vechten.

De monarchie van de Ming-dynastie vluchtte naar zuidelijk China. Keizer Yongli was de laatste keizer van deze monarchie. Generaal Koxinga zette het Ming-rijk en de nianhao voort op het eiland Taiwan, nadat de laatste keizer was overleden in 1662. Toen ook Taiwan bezit werd van de Mantsjoes was het echt afgelopen met de Ming-dynastie.

Keizers[bewerken]

De keizers in de Ming-dynastie waren allemaal leden van de familie Zhu en regeerden sinds 1421 vanuit de Verboden Stad in Peking (de hoofdstad daarvoor was Nanking). De dynastie kenmerkte zich door de bloei op cultureel gebied, zoals de Chinese kunst, maar voornamelijk de porseleinindustrie bereikte een hoogte die tot dan ondenkbaar was. De Chinese handelslieden verkenden de Indische Oceaan en Afrika met de reizen van Cheng Ho en de Chinese zeehandel beleefde een hoogtepunt. Later werd deze extraverte tendens drastisch omgekeerd en volgde een zeer isolationistisch beleid.

De ondergang van de Ming-dynastie werd ingeluid door de langdurige oorlogen met de Mongolen en aanvallen op Chinese kuststeden door Japanners. Dit maakte het rijk zwakker en het kon hierdoor overgenomen worden door de Qing-dynastie.

Lijst van keizers[bewerken]

Zie ook[bewerken]