Laozi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Laozi
Laozi
Lǎozǐ als godheid voorgesteld
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 老子
Vereenvoudigd 老子
Hanyu pinyin Lǎozǐ
Wade-Giles Lao Tzu
Jyutping (Standaardkantonees) lou5 zi2
Standaardkantonees Loow Dzǐe
Yale (Standaardkantonees) lou5 ji2
Hongkong-Hakka lau3 zu3
Meixianhua lau3 zii3
Shanghainees [lɔ ʦɿ]
Andere benamingen Lao Tse

Laozi (604 v.Chr. - 507 v.Chr.) (jiaxiang: Henan, Zhoukou, Lüyi 河南省周口市鹿邑县) was een Chinese filosoof uit de 6e eeuw voor Christus tijdens de Periode van Lente en Herfst en is naar men zegt de stichter van het taoïsme.

Naam[bewerken]

Laozi's achternaam was Li 李 en zijn naam was Er 耳. De naam "Laozi" is een samentrekking van "Lao" (oud) en "zi" (meester) en betekent dus in feite "Oude Meester". Hij staat ook wel bekend als "Lao Dan". Zijn naam wordt ook vaak als Lao Tse geschreven. Volgens de Chinese historicus Sima Qian (omstreeks 100 voor Chr.) was de ware naam van Laozi 'Li Erh'. Tot deze bewering kwam hij na onderzoek van een stamboom van een familie Li uit Shandong die haar oorsprong herleidde tot Laozi. Deze bewering is historisch niet bewijsbaar maar de naam Li is zo verweven met de gedaante Laozi dat de latere Tang-dynastie (die ook Li als achternaam hadden) Laozi als hun voorvader beschouwde.

Filosoof[bewerken]

Het verhaal gaat dat Laozi, afkomstig van de staat Chu, enige tijd als filosoof rondtrok, maar niemand tegenkwam die naar zijn waarheden wilde luisteren. Uiteindelijk gaf hij het op de mensen goede raad te geven en besloot hij de beschaafde wereld, in dit geval China, te verlaten. Aan de westgrens kwam Laozi een poortwachter tegen, die hem wist over te halen zijn ideeën in elk geval op te schrijven, omdat het zonde zou zijn als die helemaal verloren zouden gaan. Laozi zou hierop de Tao Te Ching (Boek van Weg en Deugd), een verzameling van 81 korte Chinese teksten, hebben geschreven.

Het is waarschijnlijk dat de Tao Te Ching niet door één auteur geschreven is, maar een verzameling wijsheden van meerdere schrijvers is. Volgens geleerden dateert het werk van de derde eeuw voor Christus. Het is daarom waarschijnlijk dat het Laozi's oorspronkelijke ideeën niet volledig weergeeft.

Laozi was zich bewust van de tegenstellingen in de dingen die telkens terugkeren in een eeuwig transformatieproces. Zodra goedheid of schoonheid wordt aangenomen is de slechtheid en de lelijkheid ook al aanwezig. Elke handeling die zich op goedheid of schoonheid richt is dus al bij voorbaat contraproductief. Het hoogste goed is daarom als water, dat alle ruimten vult zonder onderscheid te maken. Veranderingen vinden niet op een progressieve wijze plaats, maar in een constante cyclus. Streven is daarom volgens Laozi bij voorbaat zinloos. In politiek moet worden "gehandeld zonder te streven".