Sietse Rienksma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Bronzen Kruis 1941

Sietse Pieter Rienksma (Schipluiden, 26 december 1915) was een schipper die in 1941 Engelandvaarder werd.

De eerste twee pogingen om de Noordzee over te steken mislukten. De eerste keer was het weer te slecht, de tweede keer liepen ze vast op een zandbank bij Walcheren. Voordat hij zijn derde poging ondernam verkocht hij zijn Westlander, de Nooit Volmaakt, aan Kees Koole, die daarna ermee van Leidschendam naar Zeeland voer om aardappelen te halen. Onder de aardappelen waren soms bootjes verstopt waarmee Engelandvaarders later de Noordzee overstaken.

De derde poging was op 3 september 1941 en verliep goed. Aan boord waren: Dick ter Beek, Rudy Burgwal, R. Daniëls, Jan Linzel, Sietse Rienksma, Bob van der Stok, Frederik Stumpff, Theo Vrins en Cees Waardenburg. Nadat ze de Nooit Volmaakt op het Haringvliet hadden achtergelaten, werd deze door Kees Koole opgehaald.

In Engeland werden de mannen uitgebreid ondervraagd, waarna ze ondergebracht werden in het achterhuis van Eaton Square 82. Op 6 november 1941 werden de heren naar de Nederlandse delegatie op Portland Square ontboden. Aanwezig waren koningin Wilhelmina, prins Bernhard, admiraal Furstner en vice-admiraal Lou A C M Doorman (broer van Karel Doorman). Met uitgebreid ceremonieel kregen de Engelandvaarders het Bronzen Kruis opgespeld.