Sint-Petruskerk (Berlicum)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Petruskerk
Sint-Petruskerk
Plaats Berlicum
Denominatie Rooms-katholiek
Gewijd aan Sint Petrus
Coördinaten 51° 41′ NB, 5° 24′ OL
Gebouwd in 1931
Restauratie(s) 1948
Gesloopt in 2016
Monumentale status Gemeentelijk monument
Architectuur
Architect(en) H.C. van de Leur
Kerkprovincie
Bisdom                 's-Hertogenbosch
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Petruskerk was een rooms-katholieke kerk in de Nederlandse plaats Berlicum aan de Kerkwijk 44. Het maakte deel uit van de parochie Sint-Norbertus. In 2015 is de kerk, op de toren na gesloopt vanwege achterstallig onderhoud en gebreken. Er was een initiatief gestart om de toren te behouden, maar ook deze werd in 2016 gesloopt.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het naar het zuiden georiënteerde kerkgebouw wijkt af van gebruikelijke kerken, door een geschiedenis van diverse verbouwingen. Het oorspronkelijke gebouw stamt uit 1837 en was een Waterstaatskerk in vroeg-neogotische stijl. In 1931 werd begonnen met het vergroten van de kerk naar een ontwerp van Hendrik Christiaan van de Leur, een leerling en medewerker van Dom Bellot. De kerk werd uitgebreid met een dwarsschip waaraan een nieuw koor werd gebouwd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de oorspronkelijke toren en een deel van het schip verwoest. De verwoeste delen, waaronder het neogotische schip, werden niet herbouwd. In 1950 werd een nieuwe voorgevel gebouwd, eveneens naar een ontwerp van Van de Leur, nu echter in de stijl van de Bossche School. Bij de gevel hoort ook een open klokkentoren. Het koor, en dwarspand, die niet verwoest waren, bleven behouden. Door dit alles werd de kerk ingekort en ontstond een kerkplein vóór de kerk.

Recente ontwikkelingen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 heeft de gemeentelijke monumentencommissie van de gemeente Sint-Michielsgestel het college van burgemeester en wethouders geadviseerd om een procedure in gang te zetten voor plaatsing van de Sint-Petruskerk op de gemeentelijke monumentenlijst. Na een onderzoek naar de monumentale waarde van de kerk door Monumentenadviesbureau Nijmegen is gebleken dat de Sint-Petruskerk een architectuurhistorische, stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarde heeft. De kerk is dan ook op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.[1] De Sint-Petruskerk is echter (nog) niet ingeschreven in het Rijksmonumentenregister, in tegenstelling tot de Protestantse Kerk, de andere kerk van Berlicum.

Per 1 juli 2012 is de Sint-Petruskerk onttrokken aan de eredienst. Op deze datum wordt de laatste Mis in deze kerk opgedragen. De plannen van bisdom en kerkbestuur zijn om de erediensten te celebreren in de nabijgelegen Sacramentskerk te Middelrode, de Sint-Petruskerk te slopen, op de plaats van deze kerk een klein liturgsch centrum te bouwen en in gebruik te nemen, en vervolgens ook de Sacramentskerk te slopen, waarmee twee belangrijke kerkgebouwen zouden verdwijnen. Tal van bewoners trachtten de sloop te verhinderen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]