Sisyfusgemaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sisyfusgemaal
Sisyfusgemaal (juni 2019)
Kunstenaar Erick de Lyon
Jaar 1995
Materiaal beton, staal
Locatie Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder, Amsterdam
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Sisyfusgemaal is zowel een bouwkundig als artistiek kunstwerk (toegepaste kunst) in Amsterdam Nieuw-West.

Kunst[bewerken | brontekst bewerken]

Het op een aquaduct gelijkend object is ontworpen in opdracht Stadsdeel Osdorp en Ingenieurs Bureau Amsterdam. Zij vroegen rond 1994 aan kunstenaar Erik de Lyon om een afvoer van het Poldergemaal Middelveldsche Akerpolder, vanwege de nieuwe inrichting van het tuinbouwgebied De Aker tot een woonwijk. Het is een van de gemalen die hier in de loop der tijden stonden. Het oudste gemaal, de Akermolen, staat er sinds 1874, maar is in 1921 buiten werking gesteld door de komst van een elektrisch gemaal. Er werd in 1994 een nieuw gemaal gebouwd naar ontwerp van architect Remco van Dam, dat voor de afvoer van het water een uitweg moest hebben, er kwam de goot, onderdeel van het Sisyfusgemaal. Het Sisyfusgemaal verwijst naar de mythologische figuur Sisyphus, die als straf van de goden gedurende het restant van zijn leven een rotsblok tegen een berghelling moest opduwen, eenmaal boven gekomen rolde de steen naar beneden en Sisyphus kon opnieuw beginnen. Het gemaal heeft dezelfde straf. Water uit de laaggelegen Akerpolder wordt vanuit de Machinetocht via een dikke buis op het aquaduct gepompt, stroomt via een betonnen goot naar de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder en wordt binnen het waterhuishoudingsysteem van Noord-Holland uiteindelijk geloosd in de Noordzee. Daar verdampt het, keert als wolk terug naar het land; valt als neerslag in de polder en de waterkringloop begint opnieuw.

De dijk van der ringvaart doemt zelf glooiend op vanuit de polder. Door middel van het kunstwerk laat de kunstenaar direct het verschil in niveaus zien tussen polder en de ringvaart.

Brug 2318[bewerken | brontekst bewerken]

Om het water vanuit het aquaduct te kunnen lozen moest een stukje dijk uitgegraven worden waarin de betonnen goot werd gelegd. Aangezien ter plaatste het voet- en fietspad Zwarte Pad loopt verscheen er ook een bruggetje over de goot, het kreeg brugnummer 2318.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sisyfusgemaal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
128
Jan Meefout
Zonder titel (liggend naakt)
Rijksakademie op de kaart (2020)
129
Erik de Lyon
Sisyfusgemaal
Opvolger:
130
André Schaller
Vincent van Gogh (in steen)