Snijdervogels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Snijdervogels
Orthotomus sutorius (Langstaartsnijdervogel)
Orthotomus sutorius (Langstaartsnijdervogel)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Superfamilie: Sylvioidea
Geslachten
Orthotomus, Artisornis en Phyllergates
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels
Roodwangsnijdervogel (O. sepium) bij zijn nest met een jong van de klaagkoekoek(Cacomantis merulinus) - Foto Collectie Tropenmuseum, Amsterdam.

Snijdervogels zijn vogels uit drie geslachten van kleine, veelal felgekleurde zangvogels. Ze leven in de tropische delen van de Oude Wereld en dan voornamelijk in Azië.

Snijdervogels ontlenen hun naam (snijder = kleermaker) aan de manier waarop ze hun nesten bouwen. De vogels prikken gaatjes in de randen van bladeren en naaien de bladeren aan elkaar met plantenvezels of spinrag. Zo maken ze een soort wiegje dat ze daarna nog vullen met gras.

Snijdervogels hebben meestal groene of grijze bovenzijde en geelwitte of grijze onderzijde. De kop van de meeste snijdervogels is kanstanjebruin. Ze hebben korte ronde vleugels, korte gekromde snavels en een korte staart die ze vaak overeind hebben staan. Snijdervogels zijn meestal te vinden in open bossen, struikgewas en tuinen.

Soorten[bewerken]

De volgende soorten zijn bij het geslacht ingedeeld:[1]

Twee soorten die bij een ander geslacht binnen dezelfde familie zijn ingedeeld:

Er zijn bovendien nog twee soorten snijdervogels die bij nader inzien niet tot de familie Cisticolidae maar tot de Cettiidae (geslacht Phyllergates) behoren:

Deze twee soorten snijdervogels worden nog vaak als soorten uit het geslacht Orthotomus gepresenteerd:[2][3][4] Onduidelijk is of deze twee soorten ook een nest maken van twee aan elkaar "genaaide" bladeren.[5]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Gill, F. & D. Donsker (Eds). (2013). IOC World Bird List (v 3.5).
  2. Howard and Moore Complete Checklist of the Birds of the World, 2003
  3. (en) Phillipps, Q & K. Phillipps, 2011. Phillips' field guide to the birds of Borneo. John Beaufoy, Oxford. ISBN 978 1 906780 56 2.
  4. (en) Kennedy, R.S. et al, 2000. A Guide to the Birds of the Philippines. Oxford University Press, ISBN 978-0198546689
  5. Handbook of the Birds of the World. Vol. 11, 2006.