Soo Line Railroad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Soo Line Railroad
Soo Line Railroad
Spoornet van de Soo Line Railroad. Rode lijnen zijn voormalige SOO-spoorlijnen die door CP worden geëxploiteerd, donkerblauwe lijnen zijn voormalige MILW-spoorlijnen die nu ook door CP worden geëxploiteerd, groene lijnen zijn voormalige SOO-spoorlijnen die zijn overgedragen aan WC en nu deel uitmaken van CN. Grijze lijnen in North Dakota worden geëxploiteerd door Short Lines (DMVW en NPR) en gestippelde lichtblauwe lijnen zijn verlaten.
Algemene informatie
Land Verenigde Staten
Hoofdvestiging Canadian Pacific Plaza, Minneapolis, Minnesota
Actief 1961-heden
Bedrijfsstructuur
Moederbedrijf Canadian Pacific Railway
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Locomotieven van Soo Line Railroad nog in SOO livrei
Goederenwagon met SOO reporting mark maar Canadian Pacific Railway logo

De Soo Line Railroad (reporting mark SOO) is een spoorwegmaatschappij actief in goederentransport in het noordwesten van de Verenigde Staten. Het is een van de zeven Amerikaanse Class I railroads, en dus een van de grootste goederenvervoerders per spoor in Noord-Amerika. Soo Line Railroad is een Amerikaans dochterbedrijf van het Canadese Canadian Pacific Railway (CP). CP opereert op het Amerikaanse spoornet voornamelijk onder eigen naam en met treinen in de eigen CP-kleurstelling, maar de Amerikaanse Surface Transportation Board blijft desondanks de naam Soo Line Railroad gebruiken voor het CP-netwerk op Amerikaanse bodem. Hiermee is de SOO in feite gereduceerd tot een maatschappij op papier.

Hoewel de maatschappij is vernoemd naar de oude Minneapolis, St. Paul en Sault Ste. Marie Railroad (MStP&SSM) (die algemeen bekend stond als de Soo Line vanwege van de lokale fonetische uitspraak van 'Sault'), werd de firma in 1961 opgericht uit de consolidatie van dat bedrijf en twee andere CP-dochterondernemingen: de Duluth, South Shore en Atlantic Railway, en de Wisconsin Central Railway. Soo Line Railroad werd vervolgens ook de opvolger van andere Class I railroads, waaronder de Minneapolis, Northfield and Southern Railway (overgenomen in 1982) en de Chicago, Milwaukee, St. Paul and Pacific Railroad (overgenomen na faillissement in 1985). Aan de andere kant werd in 1987 een groot aantal kilometers spoorwegnet afgestoten en doorverkocht aan de Wisconsin Central Ltd., nu onderdeel van de Canadian National Railway. De Soo Line Railroad en de Delaware and Hudson Railway, een andere grote Amerikaanse dochteronderneming van Canadian Pacific worden nu samen beheerd als de Soo Line Railroad Corporation (Soo Line Corporation).

De hoofdlijn van het net overschrijdt de Canadees-Amerikaanse grens bij Portal in North Dakota en maakt het mogelijk om goederen te transporteren vanuit Calgary en westelijker, naar de Verenigde Staten zuidoostwaarts over het voormalige MStP&SSM-net naar de Twin Cities, Minneapolis-Saint Paul (waar over voormalige Milwaukee Road-sporen de stad Chicago wordt bediend). Tussen Chicago en Detroit wordt het net van de Norfolk Southern Railway gebruikt waarover treinen van de Soo Line (en Canadian Pacific) passagerechten hebben, of van het net van CSX Transportation waarover goederen (met CSX-lokomotieven) vervoerd kunnen worden. In Detroit kan gebruik gemaakt worden van de Michigan Central Railway Tunnel, een tunnel in eigendom van CP die een spoorwegverbinding onder de Detroit River biedt, die in Windsor weer aansluiting geeft op het Canadese spoorwegnet.

Een belangrijke aftakking op deze hoofdlijn is de verbinding vanaf de hoofdlijn in Glenwood met het Canadese spoorwegnet via de grensovergang bij Noyes, in Kittson County, Minnesota, vanwaar Winnipeg wordt bediend.

Dankzij passagerechten met BNSF Railway kan ook de haven van Duluth bediend worden door de Soo Line Railroad.

Eind jaren zeventig exploiteerde de Soo Line een netwerk met een lengte van 7.553 km, deels in dubbelspoor, wat neerkwam op 9.823 km spoor. In die periode werd ook jaarlijks meer dan 8 miljoen ton-mijlen goederen vervoerd.

Zie de categorie Soo Line Railroad van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.