Sophie Gengembre Anderson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Sophie Anderson)
Sophie Gengembre Anderson
Persoonsgegevens
Geboren Parijs, 1823
Overleden Falmouth, Cornwall, 10 maart 1903
Geboorteland Verenigd Koninkrijk
Nationaliteit Brits
Opleiding portretschilderen
Oriënterende gegevens
Leermeester Charles de Steuben
Periode Prerafaëlieten
Stijl(en) Neoclassicisme, genrestukken van kinderen en vrouwen
Bekende werken zie "Galerij"
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Sophie Gengembre Anderson (Parijs, 1823Falmouth, Cornwall, 10 maart 1903) was een Brits kunstschilderes die gespecialiseerd was in genrestukken van kinderen en vrouwen, meestal op het platteland. Haar werk is verwant aan dat van de Prerafaëlieten.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Ze was de dochter van Charles Gengembre, een Parijse architect en zijn Engelse vrouw. Ze was grotendeels autodidact maar studeerde kort portretschilderen bij Charles de Steuben in Parijs in 1843. Om te ontsnappen aan de Revolutie van 1848 in Frankrijk verhuisde het gezin naar de Verenigde Staten. Ze woonden in Cincinnati, Ohio en in Manchester, Pennsylvania, waar ze de Britse genreschilder Walter Anderson trouwde.

Eerst werkte ze als portrettist voor onder meer de chromolithografen Louis Prang & Co.. In 1854 verhuisden de Andersons naar Londen, waar ze haar werk tentoonstelde bij de Royal Academy of Arts. Ze keerden in 1858 naar de VS (New York) terug, maar vestigden zich rond 1863 weer in Londen.

In de volgende dertig jaar werd haar werk op vele plaatsen tentoongesteld, onder meer in de Royal Academy, de Society of British Artists en vele galeries in de provincie. Haar vroege werk getuigt van aandacht voor details van onder meer planten, die ze gemeen heeft met de Prerafaëlieten.

Ze overleed thuis in Falmouth in 1903.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sophie Gengembre Anderson van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Charlotte Yeldham, Anderson , Sophia (1823–1903), Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, Sept 2004; online edition