Spanje op het Eurovisiesongfestival 2019

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eurovisiesongfestival 2017
Land Vlag van Spanje Spanje
Nationale selectie
Selectieproces Objetivo Eurovisión 2017
Datum 11 februari 2017
Artiest Miki Núñez
Lied La venda
Uitslag
Finale 22ste (54 punten)
Miki tijdens de repetities in Tel Aviv.

Spanje nam deel aan het Eurovisiesongfestival 2019 in Tel Aviv, Israël. Het was de 59ste deelname van het land aan het Eurovisiesongfestival. TVE was verantwoordelijk voor de Spaanse bijdrage voor de editie van 2019.

Selectieprocedure[bewerken | brontekst bewerken]

Operación Triunfo 2018[bewerken | brontekst bewerken]

Operación Triunfo is een reality televisie competitie met 16 kandidaten, met als doel een nieuw talent te vinden. De kandidaten streden voor een plaats in de Gala Eurovisión. De drie populairste kandidaten waren María, Noelia en Natalia en werden rechtstreeks geplaatst voor de finale, via de zogenaamde internet vote. Zeven andere kandidaten werden door de jury voor de finale geplaatst.

De finale vond plaats op 20 januari 2019. Enkel het publiek kon de winnaar uitkiezen. Miki won de public vote met het nummer La venda met 34% van het puntentotaal.

In Tel Aviv[bewerken | brontekst bewerken]

Als lid van de Grote Vijf mocht Spanje automatisch aantreden in de grote finale, op zaterdag 18 mei 2019. Miki werd uiteindelijk 22ste met 54 punten. Miki was erg geliefd bij het publiek. Hij kreeg onder meer van het Portugese publiek de 12 punten, en van het Belgische publiek 6 punten.