Bitterbal: verschil tussen versies

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Versie 67379751 van Keronis (overleg) ongedaan gemaakt. Luister hem zelf maar eens. Ik hoop dat we hierover niet hoeven te discussiëren
Labels: Ongedaan maken Ongedaan gemaakt
Versie 67380408 van Ennomien (overleg) ongedaan gemaakt. De gesproken versie wordt correct voorgelezen en iemand mag niet afgerekend worden op de manier hoe zijn/haar stem klinkt. Zolang de tekst nog overeenkomt met de gesproken versie, klopt het.
Label: Ongedaan maken
Regel 33: Regel 33:
{{kookboek|Bitterballen}}
{{kookboek|Bitterballen}}
{{Wikt}}
{{Wikt}}
{{Gesproken Wikipedia klein|Nl-Bitterbal2-article.ogg|1}}


[[Categorie:Nederlandse snack]]
[[Categorie:Nederlandse snack]]

Versie van 25 apr 2024 21:03

Bitterbal
Bittergarnituur
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdingrediënt(en) ragout
Serveertemperatuur Warm
Gang Tussendoor
Type Snack
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken
Vulling van een bitterbal

Een bitterbal is een gefrituurd klein (vlees)ragoutballetje van zo'n 3 à 5 cm doorsnee. Het is in feite een kleine, ronde versie van de vleeskroket, maar met een andere verhouding tussen korst en ragout. Het gewicht is ca. 20 gram.

De naam vloeit voort uit het feit dat bitterballen vroeger werden gegeten bij een bittertje, een sterk alcoholisch kruidendrankje.[1] De snack is erg populair in België en Nederland. Ook in Suriname en Indonesië worden ze gegeten. Elders zijn ze nauwelijks bekend.

De bitterbal is, vaak geserveerd met mosterd, populair als onderdeel van het 'bittergarnituur' op recepties en in het café. Een bittergarnituur bestaat, behalve uit bitterballen, uit andere kleine warme snacks. Het bittertje is doorgaans vervangen door andere dranken.

In april 2020 is de bitterbal toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland.[2][3]

Vegetarische varianten

Van de bitterbal zijn diverse vegetarische varianten in de handel, onder meer van de bekende merken Mora, De Vegetarische Slager, Beckers en Kwekkeboom.[4] De vegetarische varianten bevatten meestal soja, tarwe, melkproducten en champignons in plaats van vlees. Daarnaast is er de zogenaamde bieterbal, met als hoofdbestanddeel gefermenteerde biet.[5]

Referenties

Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Bitterballen.
Zoek bitterbal op in het WikiWoordenboek.