Lodewijk Elsevier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hansmuller (overleg | bijdragen) op 5 jun 2008 om 23:40. (Pagina aangemaakt: "'''Lodewijk Elzevier''' of '''Elsevier''', ook '''Louis''' idem (omstreeks 1540, Leuven4 februari 1617, Leiden) was een...")
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Lodewijk Elzevier of Elsevier, ook Louis idem (omstreeks 1540, Leuven4 februari 1617, Leiden) was een belangrijke Nederlandse drukker van Europese betekenis. Hij stichtte het Huis Elzevier dat onder meer het werk uitgaf van Galilei, toen dit werk verboden was om godsdienstige redenen.

Elzevier, zoon van Hans Helschevier, begin als boekbinder in de drukkerij van Christoffel Plantijn in Antwerpen. In 1563 trouwde hij Maijke de Verdeijen Verbois in Antwerpen, waar zijn oudste zoons werden geboren. Hij verhuisde voor 1570 naar Wesel, voor 1575 naar Douai. Voor 1580 vestigde hij zich in Leiden.

Daar drukte hij zijn eerste boek in 1583. Zijn nakomelingen zetten zijn zaak voort tot 1791. Deze drukkerij drukte belangrijke wetenschappelijke werken. Anders dan andere drukkers waren de boeken van Elzevir vooral degelijk en leesbaar in plaats van fraai, kleiner met smalle marges. Christopher van Dyck was een van zijn ontwerpers van letters. De meeste boeken waren in het Latijn.

Zijn zoon Bonaventure Elzevier en kleinzoon Abraham Elzevier breidden de drukkerij uit.

Externe links