Internetencyclopedie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hansmuller (overleg | bijdragen) op 1 mrt 2009 om 19:48. (nieuw artikel vertaald van Engelse wiki: Een internetencyclopedie is een grote database van nuttige informatie)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Een internetencyclopedie is een grote database van nuttige informatie die toegankelijk is op internet via het World Wide Web. Het idee voor gratis encyclopedie op internet gaat ten minste terug tot het voorstel voor Interpedia in 1993: een encyclopedie waaraan iedereen kon bijdragen. Maar dit project werd nooit uitgevoerd en ingehaald door de opkomst van snelle zoekmachines en het op internet zetten van bestaand materiaal.

Oude gedigitaliseerde encyclopedieën

Bestaande gedrukte encyclopedieën werden gedigitaliseerd. In januari 1995 begon het Project Gutenberg met de publicatie van de ASCII tekst van de Encyclopædia Britannica, 11th edition (1911), maar door onenigheid over de methode bleef het bij het eerste deel. Vanwege het merkenrecht kreeg het de naam van Gutenberg Encyclopedia.

In 2002 zetten anderen de ASCII tekst van alle 28 delen op http://1911encyclopedia.org/ met een beperking van kopierecht die waarschijnlijk niet bindend is. Project Gutenberg hervatte het digitalisering en controleren van deze encyclopedie. .

In de tussentijd hebben de uitgevers van laatste Britannica deze zelf gedigitaliseerd, verkocht op CD-ROM en op internet gezet, vanwege concurrentie met de Encarta. Andere digitaliseringsprojecten zijn Easton's Bible Dictionary (1897) op Christian Classics Ethereal Library en vooral de Bartleby internet versie van de Columbia Encyclopedia, Sixth Edition, 2000, op http://www.bartleby.com/65/ sinds 2000 en sindsdien regelmatig bijgehouden.

Nieuw materiaal door vrijwilligers

In 1991 begonnen de deelnemers van de Usenetnieuwsgroep alt.fan.douglas-adams [1] het hun project om een echte The Hitchhiker's Guide to the Galaxy te maken, naar de gefantaseerde encyclopedie in de boeken van Douglas Adams. Dit project heette het Project Galactic Guide. Eerst zou het uitsluitend feitelijke lemma's bevatten, maar later werden ook gefantaseerde artikelen toegestaan. Project Galactic Guide bevat meer dan 1700 lemma's, maar na 2000 staat het stil, mogelijk vanwege de oprichting van H2G2, een gelijksoortig project.

Encyclopedieën niet meer op internet

Huidige internetencyclopedieën

Zie Lijst van internetencyclopedieën voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Wiskunde

  • MathWorld — met auteursrecht op Wolfram Research.
  • PlanetMath — een gratis Wiki-achtige wiskundige encyclopedie die MathWorld moest vervangen toen die tijdelijk niet beschikbaar was vanwege problemen met het auteursrecht. PlanetMath bloeit nog steeds.
  • The QED Project — wil alle wiskundige kennis rigoreus weergeven.

Zie ook

Externe links