Haarzuilens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Rudolphous (overleg | bijdragen) op 8 mrt 2010 om 22:51. (zie ook)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Haarzuilens
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Haarzuilens (Utrecht)
Haarzuilens
Situering
Provincie Utrecht
Gemeente Utrecht
Stadsdeel Vleuten-De Meern
Coördinaten 52° 7′ NB, 4° 60′ OL
Algemeen
Inwoners
(1999)
210
Detailkaart
Kaart van Haarzuilens
Locatie in de gemeente Utrecht
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Haarzuilens

Haarzuilens is een klein dorp in de gemeente Utrecht, in de Nederlandse provincie Utrecht. Tot 2001 was het een zelfstandig dorp behorende bij de voormalige gemeente Vleuten-De Meern. Sindsdien is het een onderdeel van de gemeente Utrecht en is het ingedeeld bij de wijk Vleuten-De Meern. Het dorp heeft echter niet zijn volledige zelfstandigheid verloren, zoals plaatsnaamborden en postadressen. In 1999 had het dorp 210 inwoners.

Het dorp is vooral bekend door het Kasteel de Haar. Oorspronkelijk lag het dorp dichter bij het kasteel. In 1898 werd het dorp, op de kerk na, afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe kasteeltuinen. Op de huidige locatie, circa 2 kilometer van de oude, verrees een nieuw Haarzuilens, grotendeels ontworpen door architect Pierre Cuypers, die ook verantwoordelijk was voor de herbouw van het kasteel. Het nieuwe dorp was evenals het oude opgezet als een brinkdorp. Door alle bouwactiviteiten in en rondom het kasteel verdubbelde de omvang van het dorp.

Sinds de bouw is Haarzuilens weinig veranderd. De bebouwing rondom de Brink heeft zich enigszins verdicht, en er zijn enkele huizen bijgebouwd. Tot 1954 bleef Haarzuilens een zelfstandige gemeente, maar daarna nam Vleuten-De Meern het onder zijn hoede.

Zie ook

Blik op het dorpsplein van Haarzuilens


Externe links