Spuitbus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Doorsnede van een spuitbus
Spuitbussen in 1971

Een spuitbus is een houder waarin een vloeistof onder druk wordt gehouden door een drijfgas of perslucht, met het doel om de vloeistof als fijn verdeelde nevel te kunnen laten ontsnappen.

Een spuitbus is een drukvat en valt daarmee onder de wetgeving voor drukvaten. Om de veiligheid te garanderen moet het materiaal waarvan de spuitbus gemaakt is kruipvast zijn en voldoende sterkte hebben in alle langsrichtingen. Trekproeven met preparaten van het materiaal genomen in verschillende richtingen moeten in principe dezelfde resultaten geven. Op het kunststof spuitkopje zit aan de buitenkant rondom het spuitgaatje een ringetje van een brandwerende kunststofsoort. Dit om te voorkomen dat brand kan inslaan wanneer de nevel die uit de bus komt wordt aangestoken.

In een spuitbus zit regelmatig een schudkogel, om zo ervoor te zorgen dat de vloeistoffen goed mengen.

Bij spuitbussen met vloeistof loopt in de spuitbus van het spuitstuk aan de bovenkant tot vlak boven de bodem een pijpje, waardoor de vloeistof als gevolg van de druk van het drijfgas omhoog gestuwd wordt. Bij spuitbussen met slagroom of andere stroperige inhoud ontbreekt dit, en moet de spuitbus ondersteboven gebruikt worden.

Spuitbussen worden onder andere gebruikt voor:

 • Verf (zie ook graffiti)
 • Persoonlijke verzorging: deodorant, parfum, haarlak, scheerschuim.
 • Met voedingsmiddelen, zoals slagroom.
 • Om lucht te blazen, bijvoorbeeld om stofdeeltjes te verwijderen, of met een toeter om lawaai te maken. Een spuitbus om een fietsband op te pompen bevat vaak tevens middelen om een gaatje in de band te kunnen dichten.
 • Om op te vullen of te verbinden, zoals lijm en purschuim, of een vulkaniseermiddel.
 • Smeermiddelen, zoals kruipolie, teflonspray, siliconenspray, vaselinespray, etc.
 • Zinkspray, ter bescherming van ijzeren voorwerpen.
 • In de elektrotechniek, om bijvoorbeeld contacten te beschermen, schoon te maken of om componenten te bevriezen.
 • Als feestartikel. De spuitbus kan bijvoorbeeld gemakkelijk te verwijderen slierten spuiten.
 • Pepperspray, traangas (bij een spuitbus: traangas opgelost in een vloeistof).
 • Met gifstoffen om ongedierte te bestrijden.

Als, zoals bij verf, de vloeistof de neiging heeft te ontmengen, wordt in de spuitbus een zware metalen kogel toegevoegd zodat het mengsel door schudden kan worden gehomogeniseerd.

Vooral bij spuitbussen met lijm, verf en zinkspray, kan soms het spuitmondje verstopt raken. Om dat te voorkomen kan met de spuitbus even ondersteboven gespoten worden, zodat er alleen met drijfgas geblazen wordt en het spuitmondje gereinigd wordt.

Een spuitbus met polyurethaanschuim wijkt van de andere af, omdat die spuitbus ondersteboven gebruikt wordt. Om het spuitmondje schoon te blazen moet deze daarom juist rechtop gehouden worden.