Station Årstaberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Årstaberg
Station Årstaberg
Algemeen
Afkorting Åbe
Geschiedenis
Opening 9 januari 2006
Stationsbouw
Type Doorgangsstation
Constructie Viaductstation
Perrons 1
Perronsporen 2
Voorstadsdienst(en)
LijnRichtingVolgend station
Uppsala C.Stockholms S
Södertälje C.Älvsjö
MärstaStockholms S
Södertälje C.Älvsjö
MärstaStockholms S
NynäshamnÄlvsjö
BålstaStockholms S
NynäshamnÄlvsjö
Overig openbaarvervoer
Sneltram(s) Tvärbanan
Ligging
Land Vlag van Zweden Zweden
Plaats Stockholm
Coördinaten 59° 18′ NB, 18° 2′ OL
Station Årstaberg (Zweden)
Station Årstaberg
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Zweden

Årstaberg is een station van de pendeltåg gelegen in het gelijknamige gebied op de grens tussen de districten Liljeholmen en Årsta in Söderort binnen de gemeente Stockholm.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1929 werd de Årstabrug geopend en ten zuiden van de stad werden aansluitende sporen door Årstaberg gelegd. Het was toen een dunbevolkt gebied en er werd geen station gebouwd. In 2000 werd de Tvärbanan (sneltram) door Årstaberg geopend en kwam het idee op om op de plek waar de sneltram het spoor kruist een overstappunt te creëren. Het station werd gebouwd door een perron aan te leggen tussen bestaande sporen, die op twee parallelle viaducten liggen. Daarom is het perron vrij smal zeker gezien het aantal reizigers. Het station werd geopend op 9 januari 2006. Naast de halte Tvärbanan is er ook een busstation voor lokale buslijnen naast het station. Sinds de opening van de Citybanan op 10 juli 2017 worden langeafstandstreinen in noordelijke richting via een nieuw viaduct, de Älvsjöbågen over de forensentreinsporen ten zuiden van Årstaberg geleid om aan te sluiten op de Östra Årsta-brug uit 1929. De Västra Årsta-brug uit 2005 wordt nu alleen nog gebruikt door forensentreinen.

Ligging en inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de oorspronkelijke plannen zouden er twee perrons, één per richting, komen maar bij de uitwerking werd besloten tot het gerealiseerde eilandperron voor de pendeltåg. Naast de twee perronsporen zijn er nog sporen voor het overige treinverkeer, waaronder de toerit naar het goederenstation vlak ten zuiden van het station. Het perron is toegankelijk vanaf een de ingang in een voetgangerstunnel aan de noordkant van het perron. Het aantal reizigers op een gemiddelde doordeweekse dag tijdens de wintermaanden wordt geschat op 8.300.

Metro[bewerken | brontekst bewerken]

In maart 2017 is er een overeenkomst gesloten voor de bouw van een metrolijn tussen Fridhemsplan en Alvsjö, met onderweg een metrostation bij Årstaberg, die in 2035 moet worden geopend.