Station Wien Hauptbahnhof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wien Hauptbahnhof
Sporen 10-12 aan de voltooide zuidzijde
Sporen 10-12 aan de voltooide zuidzijde
Plaats Wenen
Opening 2012 (gedeeltelijk) - 2015 (volledig)
Perronsporen  12
Lijn(en) Westbahn, Verbindungsbahn, Südbahn, Pottendorfer lijn, Ostbahn
Vervoerder(s) ÖBB
Reizigers 125.000/dag (voorspelling)
Lijnen
Trein S1, S2, S3, S60, S80
Bus 13A, 69A, N66
Metro U1
18, D, O
Locatie
Coördinaten 48° 11′ NB, 16° 23′ OL
Station Wien Hauptbahnhof
Station Wien Hauptbahnhof
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
U-Bahn Wenen Südtiroler Platz - Hauptbahnhof
Lijnen U1
Stadsdeel Favoriten
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Wien Hauptbahnof is een spoorstation in aanleg in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Het is in december 2012 gedeeltelijk met vier perrons geopend. De voltooiing staat voor 2015 gepland, waarna er voor het eerst een centraal station voor de stad Wenen ter beschikking staat waar spoorlijnen uit alle richtingen kunnen worden gekoppeld. Het wordt aangelegd op het terrein waar vroeger station Wien Südbahnhof stond en wiens rol het gaat overnemen. Een van de belangrijkste voordelen van de complete nieuwbouw is dat daardoor de twee oude en in bedrijf inefficiënte kopstations waaruit station Südbahnhof bestond kunnen worden opgeheven. Daardoor wordt plaats gecreëerd voor de aanleg van kantoor- en woningbouw en een park. Daarnaast verhuist de hoofdingang naar de Südtirolerplatz waardoor het dichter bij de metro komt te liggen.

Het station wordt sinds december 2012 aangedaan door lokale treinen en de S-Bahn, sinds december 2014 ook door een aantal langeafstandstreinen en alle nachttreinen met als bestemming Wenen. Bovendien bestaat er 15 keer per dag een directe verbinding met de weense luchthaven. Dit wordt nog uitgebriedt als in 2015 het bouwproject afgesloten is.

Na de voltooiing zullen de meeste langeafstandstreinen van de Spoorlijn Wenen - Salzburg van Wien Hauptbahnhof gebruik maken in plaats van station Wien Westbahnhof. Dit wordt mogelijk gemaakt door een 12.8 km lange tunnel die in het westen direct aansluit aan de nieuwe hogesnelheidsljin Wenen - St. Pölten.


Perronsporen[bewerken]

Het station beschikt over tien sporen op het hoofdniveau en twee ondergrondse sporen voor de hoofdlijnen van de S-Bahn.

U-Bahn[bewerken]

Het station van de metrolijn U1 bevindt zich naast het westelijke einde van het station en staat door een ondergrondse passage in directe verbinding met de ondergrondse S-Bahnhalte en met de stationshal.