Stentor (biologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stentor
Stentor roeseli
Stentor roeseli
Taxonomische indeling
Domein: Eukaryota
Rijk: Protista
Superstam: Alveolata
Stam: Ciliophora
Onderstam: Postciliodesmatophora
Klasse: Heterotrichea
Orde: Heterotrichida
Onderorde: Sessilina
Familie: Stentoridae
Geslacht
Stentor
(Oken, 1815)
Afbeeldingen Stentor op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Stentor op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Stentor is een geslacht van eencelligen behorend tot de trilhaardiertjes. De verschillende soorten worden wel trompetdiertjes genoemd maar deze naam wordt aan meer groepen gegeven.

Het zijn uiterst kleine, trompetvormige diertjes, die meestal vastgehecht zitten maar ook vrijzwemmend kunnen zijn, tijdens het zwemmen is de vorm ovaal tot peervormig. Er zijn verschillende soorten, zoals Stentor polymorphus, Stentor coeruleus en Stentor igneus, die moeilijk uit elkaar te houden zijn.

Stentor leeft in stilstaand zoet water en hecht zich aan onderwaterobjecten als rottend materiaal en algen, met de uitgevouwen, trompetachtige opening worden voedseldeeltjes naar binnen gebracht via de krans van trilhaartjes op de rand. Stentor leeft van rottend afval en verkleint dit zodat het opgenomen kan worden door algen. Sommige soorten worden tot enkele millimeters lang waarmee het een van de langste eencelligen zijn. Bij verstoring wordt het trompetvormige deel ingetrokken tot een balvormige massa. Stentor is sterk regeneratief; een klein deel van het dier kan uitgroeien tot een volledig exemplaar.

De voortplanting is zowel seksueel als aseksueel, als twee exemplaren elkaar tegenkomen wordt erfelijk materiaal uitgewisseld, daarna zijn beide diertjes in staat zich vele malen te delen. Bij een lagere temperatuur kan het diertje zich niet voortplanten maar bij een hogere temperatuur kan het zich explosief vermenigvuldigen.

Soorten[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • Hervé C. 1976 Lombard N.V. safariboek
  • Itis