Streptococcus salivarius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Streptococcus salivarius
Streptococcus salivarius
Taxonomische indeling
Rijk:Bacteria
Stam:Firmicutes
Klasse:Bacilli (Bacillen)
Orde:Lactobacillales (Melkzuurbacteriën)
Familie:Streptococcaceae
Geslacht:Streptococcus (Streptokokken)
Soort
Streptococcus salivarius
Andrewes & Horder 1906
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Streptococcus salivarius is een bolvormige, grampositieve, facultatief anaerobe bacterie die zowel katalase- als oxidase-negatief is. Streptococcus salivarius koloniseert (meestal in ketens) de mondholte en de bovenste luchtwegen van de mens enkele uren na de geboorte, waardoor verdere blootstelling aan de bacterie in de meeste omstandigheden onschadelijk is. De bacterie wordt beschouwd als een opportunistische ziekteverwekker, die zelden in de bloedbaan terechtkomt, waar hij betrokken is geweest bij bloedvergiftiging bij mensen met neutropenie.

Streptococcus salivarius heeft verschillende kenmerken bij blootstelling aan verschillende omgevingsvoedingsstoffen. Als bijvoorbeeld in het laboratorium een groeimedium wordt gebruikt dat sacharose bevat, kan Streptococcus salivarius de sacharose gebruiken om een capsule om zich heen te maken. Als de sacharose echter wordt vervangen door glucose, zoals op een GYC-plaat (glucose, gistextract, calciumcarbonaat), dan is Streptococcus salivarius niet in staat om deze capsule te maken.

Belangrijker is dat Streptococcus salivarius in het laboratorium een duidelijke klaring kan vertonen op GYC-platen. Dit komt doordat Streptococcus salivarius de glucose kan fermenteren, waarbij melkzuur wordt geproduceerd. Het gevormde melkzuur reageert met het calciumcarbonaat in de GYC-plaat, wat resulteert in heldere klaringszones op de plaat.

Rol als probioticum[bewerken | brontekst bewerken]

Sommige stammen van Streptococcus salivarius worden getest op hun gebruik als probioticum bij de preventie van orale infecties. Sommige stammen van Streptococcus salivarius blijken BLIS (Bacteriocin-like Inhibitory Substances) te produceren, dit zijn antimicrobiële peptiden. Deze peptiden vertonen interspeciesremming, en remmen bijvoorbeeld Streptococcus pyogenes (die keelontstekingen veroorzaakt). Zuigtabletten met Streptococcus salivarius worden op de markt gebracht om de immuniteit tegen virulente Streptococcus-stammen te ondersteunen. Mensen met deze in de natuur voorkomende stam van Streptococcus salivarius op hun tong hebben aantoonbaar minder keelinfecties Streptococcus. Ook wordt onderzocht of dit middel reumatische hartziekten kan voorkomen, die ook door Streptococcus salivarius worden veroorzaakt.

Agglutinatie van Streptococcus salivarius wordt vaak gebruikt bij de diagnose van atypische longontsteking veroorzaakt door Haemophilus influenzae.

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Streptococcus salivarius op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.