Stuart Townsend

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stuart Townsend
Stuart Townsend (2008)
Algemene informatie
Geboortenaam Stuart Townsend
Geboren 15 december 1972
Land Vlag van Ierland Ierland
Werk
Jaren actief 1996-
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Stuart Townsend (Howth, 15 december 1972) is een Iers acteur. Hij maakte in 1996 zijn filmdebuut als Dermot in het Britse Trojan Eddie. Sindsdien speelde hij onder meer de literaire personages Lestat de Lioncourt in Queen of the Damned en Dorian Gray in The League of Extraordinary Gentlemen.

Townsend is de zoon van voormalig professioneel golfer Peter Townsend, die in 1969 en 1971 voor Europa speelde in de Ryder Cup. Hijzelf is sinds 2002 samen met actrice Charlize Theron, met wie hij inmiddels samenwoont in Los Angeles. Zij beschouwden zichzelf als een getrouwd stel, hoewel ze dit officieel niet waren. Theron wilde de officiële ceremonie niet doorlopen voordat ook homoseksuelen in de Verenigde Staten het recht krijgen om met elkaar te trouwen[1].

Townsend ontmoette Theron tijdens de opnames van Trapped. Sindsdien waren ze ook samen te zien in Head in the Clouds (2004) en Æon Flux (2005). In januari 2010 ging het stel uit elkaar.

Townsend was door filmregisseur Peter Jackson aangewezen om de rol van Aragorn op zich te nemen in de Lord of The Rings trilogie. Twee dagen nadat de filmproductie van start was gegaan werd Townsend naar huis gestuurd en vervangen door Viggo Mortensen.

Regisseur[bewerken | brontekst bewerken]

Townsend debuteerde in 2007 als regisseur met het op een waargebeurd verhaal gebaseerde Battle in Seattle, dat hij tevens zelf schreef en produceerde. Hierin regisseert hij onder andere zijn ex-partner Theron.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief televisiefilms

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief eenmalige gastrollen

  • Robot Chicken - Aankondiger (2005-2009, vier afleveringen)
  • Night Stalker - Carl Kolchak (2005-2006, tien afleveringen)