Tahanea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tahanea
Atol in de Tuamotu archipel
Tahanea (Grote Oceaan)
Tahanea
Locatie
Land Vlag van Frans-Polynesië Frans-Polynesië (Frankrijk)
Eilandengroep Tuamotu archipel
Locatie Grote Oceaan
Coördinaten 16° 52′ ZB, 144° 46′ WL
Algemeen
Oppervlakte 7,7 km²
Inwoners onbewoond
Lengte 48 km
Breedte 15,2 km
Foto's
Satellietbeeld van Tahanea
Satellietbeeld van Tahanea
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Tahanea is een onbewoond atol dat administratief behoort tot de gemeente Anaa in het midden van de Tuamotu archipel in Frans-Polynesië, in de Grote Oceaan. Het ligt 15 km ten oosten van het atol Faaite, dit is het dichtst bijzijnde atol. Het ligt 78 km ten noorden van Anaa en 455 km ten noordwesten van Tahiti. Het atol heeft drie grote openingen naar zee in het noorden.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis en bewoning[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste Europeaan die melding maakt van het eiland is de Spaanse ontdekkingsreiziger Domingo de Boenechea in 1774, die het atol San Blas noemde. Daarna bezochten meer ontdekkingsreizigers, onder andere in 1820 de Russische ontdekkingsreiziger Fabian Gottlieb von Bellingshausen bezocht (die het eiland Chichagov noemde) en in 1841 Charles Wilkes.

In de negentiende eeuw werd het eiland Frans territoriaal bezit. Er woonde toen ongeveer 100 mensen. Volgens de bevolkingsstatistiek uit 2017 is het eiland onbewoond, maar regelmatig wonen er mensen die er naar zeekomkommers vissen waarvan de opbrengst wordt geëxporteerd.

Positie van Tahanea (3) binnen de Tuamotueilanden

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Franse minsisterie van milieu (Direction régionale de l'environnement de la Polynésie française) heeft bepaalde gedeelten van dit atol en het atol Motutunga aangewezen als beschermde natuurgebieden. Er komen 14 vogelsoorten voor van de Rode Lijst van de IUCN waaronder de met uitsterven bedreigde phoenixstormvogel (Pterodroma alba) en de endemische Tahitiaanse patrijsduif (Alopecoenas erythropterus), zuidzeewulp (Numenius tahitiensis) en de tuamotustrandloper (Prosobonia parvirostris).[1]