Takeshi Kitano

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Takeshi Kitano
Kitano in Cannes in 2000.
Volledige naam 北野 武, Kitano Takeshi
Geboren 18 januari 1947
Geboorteland Vlag van Japan Japan
Jaren actief 1967-
Beroep komiek, filmregisseur, acteur, schrijver, beeldend kunstenaar
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Takeshi Kitano (Japans: 北野 武, Kitano Takeshi) (Tokio, 18 januari 1947) is een Japans komiek, filmregisseur, acteur, schrijver, schilder en kunstenaar. In Japan is hij beter bekend onder zijn toneelnaam Beat Takeshi (ビートたけし, Bīto Takeshi). Hij is wereldwijd vooral bekend geworden van de door hem bedachte spelshow Takeshi's Castle.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Kitano werd geboren in de wijk Adachi, als jongste van vier kinderen van de alcoholistische huisschilder Kikujiro Kitano. Zijn moeder Saki Kitano liet hem werktuigbouwkunde studeren aan de Universiteit van Meiji. Nadat hij in 1967 zijn studie afbrak, begon hij als stand-upcomedian te werken in Asakusa. Hij leerde het vak van Senzaburo Fukami. Een jaar later maakte hij als Beat Takeshi deel uit van het comedy-duo The Two Beats. Dit duo werd eind jaren zeventig erg populair onder Japanse studenten. De bijnaam Beat Takeshi bleef hij sindsdien gebruiken.

Toen The Two Beats in de jaren tachtig uit elkaar gingen, had Kitano al naam gemaakt als mediapersoonlijkheid, onder andere door de presentatie van verschillende tv-programma's. In de volgende jaren groeide Kitano uit tot dé mediaman van Japan. Dat bleek bijvoorbeeld toen hij in 1994 door een motorongeluk tijdelijk moest stoppen met werken; de halve entertainmentindustrie viel stil.

Buiten Japan werd Kitano vooral bekend door zijn rol als de sadistische sergeant Hara in Merry Christmas, Mr. Lawrence van Nagisa Oshima, en door zijn eigen films. Hij begon als acteur, maar toen de regisseur van Sono otoko, kyobo ni tsuki (1989; Violent Cop) ziek werd, nam hij die taak over. Dit vervolgde hij meteen met de gangsterfilm 3-4x jugatsu (1990; Boiling Point).

Na zijn ongeluk in 1994 veranderde Kitano zijn levensstijl radicaal. Hij begon te schilderen, en ook zijn stijl van filmmaken veranderde, onder meer door een grote aandacht voor esthetiek.

Zijn boek Asakusa Kid werd in 2002 verfilmd door Makoto Shinozaki.

Kitano is in 2010 benoemd tot commandeur in de Franse Orde van Kunst en Letteren.[1]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Regisseur[bewerken | brontekst bewerken]

Ook in het westen waren de films van Kitano te zien. Hij speelde er zelf ook vaak een rol in. Enkele van de bekendste (buiten Japan):

Acteur[bewerken | brontekst bewerken]

Onder meer:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]