The Real Housewives of Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Real Housewives of Amsterdam
Alternatieve titel RHOAMS
Genre Reality
Speelduur per afl. 42 minuten
Bedenker Scott Dunlop
Roy Aalderink
Ontwikkelaar Robyn van Bosstraten
Samenstelling Maria Tailor
Hella Huizinga
Cherry-Ann Person
Kimmylien Nguyen
Sheila Bergeik
Susanna Klibansky
Djamila Celina Melcherts
Tamara Elbaz
Redactie Justin Arnts
Eindredactie Nathalie Pieters (seizoen 1)
Linda van den Dikkenberg (seizoen 2)
Regie Matthijs Heesemans
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Locatie Amsterdam, Ibiza, Mallorca, Antwerpen
Gerelateerde series The Real Housewives
Productie
Producent Roy Aalderink
Uitvoerend
producent
Mariëlle Wennink
Productie Carlin Kooman, Sterre Heerink, Gert Jan van der Wurff
Productiebedrijf Concept Street
Uitzendingen
Start 24 november 2022
Afleveringen 22
Seizoenen 2
Streamingdienst Videoland
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

The Real Housewives of Amsterdam (afgekort RHOAMS) is een Nederlandse realityserie over het leven van zeven verschillende 'high society' huisvrouwen uit Amsterdam die wekelijks uitgezonden wordt op Videoland.[1] Het eerste seizoen begon op 24 november 2022.[2] De serie is de eerste Nederlandse spin-off, nadat er wereldwijd al verschillende series binnen de "The Real Housewives"-franchise zijn gemaakt. Het Real Housewives-format komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, met de eerste versie in 2006 opgenomen in Orange County. Daarna volgden edities in onder andere New York, Atlanta en Beverly Hills. Maar ook andere landen maakten eigen versies van de show.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Toen de realityserie Echte Gooische meisjes verscheen (2008), leek deze serie al op de Amerikaanse The Real Housewives-franchise. In 2020 werd een spin-off van deze serie op Videoland gelanceerd. De producent Concept Street kocht de lokale rechten van heet echte merk, waarna twee jaar later dit ook door Videoland werd uitgezonden.

De cast van het eerste Nederlandse seizoen werd in oktober 2022 bekendgemaakt in de media.[3] De productie had zeven vrouwen in de hoofdrol geselecteerd. Magali Gorré, een van origine Nederlandse die in de Cheshire-variant van de serie zat, werd geen hoofdpersoon. Wel was zij meerdere keren te zien in het eerste seizoen als zogeheten "friend of the show". Ze raakte in conflict met meerdere hoofdpersonages, en maakte daardoor nog een comeback in de reünie-aflevering van het eerste seizoen. Deze aflevering werd gepresenteerd door presentator Carlo Boszhard.

Het eerste seizoen werd opgenomen tussen mei en augustus 2022, en de reünie-aflevering (die direct na de reguliere afleveringen werd uitgezonden) in december 2022. De opnames van het tweede seizoen begonnen eind april 2023 en dit seizoen zal uitgezonden worden in het najaar. Sheila Bergeik zal niet meer te zien zijn na seizoen 1 en Tamara Elbaz heeft haar 'vervangen'. Daarnaast verlieten nieuwkomers Merel Von Carlsburg en een nog niet genoemde nieuwe housewife al begin van de opnames de show. Zij werden niet als Elbaz uiteindelijk voorgesteld aan de pers.[4] In juni 2023 worden het tweede seizoen en de deelname van Elbaz officieel aangekondigd[5]. Medio september 2023 waren de opnames van het tweede seizoen afgerond. Het tweede seizoen ging 26 oktober 2023 van start.[6]

Door het succes van de Amsterdamse versie komt de producent in 2024 met een derde seizoen van de serie. Klibansky en Huizinga keren niet terug in het derde seizoen.[7][8]

In maart 2024 werd bekendgemaakt dat Djamila Celina als "Friend of the show" te zien zal zijn in de eerste Duitse versie van de show, The Real Housewives of Munich.[9]

Op 20 april 2024 begonnen de opnames van het derde seizoen.

Format[bewerken | brontekst bewerken]

De serie focust zich op de levens van zeven, upper-class, verschillende vrouwen wonend in en om Amsterdam. De vrouwen zijn relatief welvarend en reeds volwassen met eigen carrière. De serie laat hun eigen individuele levens zien, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak, maar ook de sociale interacties onderling. Afleveringen werken als hoogtepunt vaak toe naar een zogeheten "tent-pole" activiteit, waar alle hoofdpersonages bij aanwezig zijn. Dit is meestal een verjaardag of een groepsdiner. Daarnaast is een vast onderdeel van het format ook een "girls trip", een groepsreis naar het buitenland (Ibiza, seizoen 1; Mallorca, seizoen 2) waarop alle hoofdpersonages meegaan.

De franchise wordt beschreven als "docu-soap", ofwel een realityserie met invloeden uit het soap-genre. Er wordt in dit format geen gebruikgemaakt van een voice-over, de scènes worden aan elkaar verbonden door quotes van de hoofdpersonages zelf. Deze worden opgenomen in zogeheten "confessions", hier wordt vaker dieper ingegaan op wat de hoofdpersonages bedoelden met wat ze deden of zeiden. Daarnaast reageren ze hier ook op uitspraken en houdingen van elkaar en de overige karakters in de serie.

De serie sluit af met één reünie-aflevering, waarbij de hoofdpersonages weer samenkomen en de gebeurtenissen van het seizoen en daarbuiten bespreken. In tegenstelling tot de overige afleveringen, heeft deze laatste aflevering een presentator.

Cast[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdrol[bewerken | brontekst bewerken]

  • Maria Tailor (9 september 1983) is een mode-ontwerpster met een eigen modelabel. Was in 2011 al te zien in de realityserie Modemeisjes met een missie.
  • Hella Huizinga (26 april 1983) is een exclusief eventplanner. Haar bedrijf organiseert events en bruiloften voor het hogere segment. Huizinga keert niet terug in het derde seizoen.
  • Cherry-Ann Person (12 november 1987) is een jurist en investeert samen met haar broer in panden. Naar verluidt zou zij met haar drie miljoen euro de vermogendste housewive zijn.[10] Person is getrouwd met Roland Kahn.
  • Kimmylien Nguyen (20 november 1979) is de oprichtster van Universal Nails met zeven vestigingen in Amsterdam en omstreken. Daarnaast runt ze samen met haar man een hotpot-restaurant.
  • Sheila Bergeik (25 mei 1973) is oprichtster van Cupping Aesthetics, een behandel- en opleidingsinstituut op het gebied van Chinese cupping, en getrouwd met Erwin Kettman met wie ze samen drie kinderen heeft. Bergeik keert niet terug in het tweede seizoen.
  • Susanna Klibansky (23 september 1984) is de schoonzus van Joseph Klibansky, voor wie ze ook werkt als sales director. Klibansky keert niet terug in het derde seizoen.
  • Djamila Celina (26 december 1985) is een influencer en nam deel aan verschillende programma's op tv. Daarnaast is ze een veelgeprezen dj en probeert sinds kort ook als zangeres door te breken.
  • Tamara Elbaz (15 maart 1982) was eigenaar van het mode- en pr-bureau Silk Productions en het modelabel Tailor & Elbaz. Zij deed net als Tailor eerder mee met Modemeisjes met een missie. Elbaz voegde zich vanaf het tweede seizoen bij de show.

Friend[bewerken | brontekst bewerken]

Buiten de zeven hoofdrollen kent de franchise ook de zogeheten "Friend of the Housewives". Dit zijn vrouwen die vaker terugkomen in de serie en net als de hoofdrollen ook één of meerdere confessions opnemen. Voor The Real Housewives of Amsterdam was Magali Gorré de enige friend tijden het eerste seizoen. In het tweede seizoen kwam ze als gast langs. Gorré was voorheen ook een van de originele huisvrouwen van The Real Housewives of Cheshire, na twee seizoenen verliet Gorré die serie.

Overzicht
Castleden Seizoenen
1 2 3
Maria Tailor Hoofdrol
Hella Huizinga Hoofdrol
Cherry-Ann Person Hoofdrol Friend
Kimmylien Nguyen Hoofdrol
Sheila Bergeik Hoofdrol
Susanna Klibansky Hoofdrol
Djamila Celina Melcherts Hoofdrol
Tamara Elbaz Hoofdrol
'Friends' van de housewives
Magali Gorré Friend gast
Gini Faber gast Friend

Seizoensoverzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder het seizoensoverzicht gerelateerd aan de programmering in Nederland.

Seizoen Dag Aantal
afleveringen
Start seizoen Einde seizoen
Datum Datum
1 Donderdag 9 24 november 2022 12 januari 2023
2 13 26 oktober 2023 11 januari 2024

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de eerste editie van Dutch Reality Awards was The Real Housewives of Amsterdam genomineerd voor twee van de vijf categorieën.

Jaar Prijs gevende Prijs Housewive Resultaat
2023 Dutch Reality Awards Reality Queen Djamila Celina Melcherts Genomineerd
Reality Hoogtepunt "Zip je dikke lip"; Cherry-Ann Person Genomineerd