Ibiza (eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ibiza
Eiland
ES Ibiza.PNG
Locatie
Eilandengroep Balearen
Locatie Middellandse Zee
Algemeen
Oppervlakte 575 km²
Inwoners 132.637 (2010)
Ibiza, biodiversiteit en cultuur
Werelderfgoed gemengd
Ibiza.jpg
Land Vlag van Spanje Spanje
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria ii, iii, iv, ix, x
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 417
Inschrijving 1999 (23e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Ibiza (Catalaans: Eivissa) is een Spaans eiland in de Middellandse Zee met een oppervlakte van 575 km². Het is één van de Pitiusen en maakt deel uit van de Balearen. De belangrijkste plaatsen zijn Ibiza Stad en Sant Antoni de Portmany. Ibiza is het meest westelijk gelegen eiland van de Balearen: Majorca en Minorca liggen oostelijker, en het kleinere Formentera ligt ten zuiden van Ibiza.

De Catalaanse naam is Eivissa; Ibiza is de Castiliaanse naam. In Nederland wordt Ibiza gewoonlijk uitgesproken als [ibit͡sa]?, waarbij de z klinkt zoals in het woord pizza. In het Spaans wordt deze letter uitgesproken als een stemloze dentale fricatief (de th in het Engelse woord think). Ibiza werd in 1235 op de Moren veroverd door Jacob I (Jaume I).

Toerisme[bewerken]

Het eiland is een populaire vakantiebestemming onder jongeren, voornamelijk als gevolg van het drukke nachtleven op het eiland. Jaarlijks trekken DJ's met een grote reputatie naar Ibiza om zich dikwijls de hele zomer te verbinden aan één discotheek.

Sa Caleta is een plaats waarvan de Fenicische nederzetting deel uitmaakt van het Werelderfgoed.

Op het eiland Ibiza zijn naast de opgravingen bij Sa Caleta ook verschillende andere bezienswaardigheden te vinden waaronder Punische rotsschilderingen, het natuurgebied Ses Feixes, de opgravingen Ses Païsses, de Catedral de Dalt Vila, de oude muren van Dalt Vila en de grotten Can Marçà, Sa Cova d´es Vi, Ses Fontanelles en Es Culleram. Verder is er een archeologisch museum in Dalt Vila.

Geschiedenis[bewerken]

De Feniciers vestigden zich hier in de zevende eeuw voor Christus en stichtten hier een kolonie, door hun Yeboshim genoemd ('ybshm' in Fenicische inscripties). Daarna kwam het onder Carthaags bewind. Na de Punische oorlogen werd het eiland door de Romeinse Republiek ingenomen. In de achtste eeuw na Christus werd het onderdeel van het emiraat Córdoba.

Populaire cultuur[bewerken]

Ibiza heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad op subculturen. In de jaren zestig trokken er veel hippies naar het eiland. Het eiland was in die jaren een vrijhaven binnen het Spanje onder Franco.[1] Artiesten als Santana, The Rolling Stones en Pink Floyd traden in die jaren op.

In de jaren tachtig veranderde het eiland langzaam. Hoewel de hippiecultuur nooit verdween verschoof het zwaartepunt richting dancemuziek. Onder invloed dj's als DJ Alfredo en Jose Padilla ontstond een eigen geluid. Deze stijl werd in 1987 door Paul Oakenfold verweven met de housecultuur. Hierdoor ontstond het invloedrijke Balearic Beat-geluid.[2] Het eiland werd tijdens de Summer of Love van 1988 een populaire vakantiebestemming onder liefhebbers van dancemuziek en heeft die positie sindsdien weten vast te houden. Populaire balearic-muziek wordt uitgegeven op vele compilaties waarvan Hed Kandi en Café del Mar de bekendsten zijn.

Gemeenten op Ibiza[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]

  1. http://www.plusonline.nl/special-artikelen/ibiza-van-hippie-tot-hip Ibiza: van hippie tot hip
  2. http://www.djhistory.com/features/in-search-of-balearic In Search of Balearic