Ibiza (eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ibiza
Eiland
ES Ibiza.PNG
Locatie
Eilandengroep Balearen
Locatie Middellandse Zee
Algemeen
Oppervlakte 575 km²
Inwoners 132.637 (2010)
Ibiza, biodiversiteit en cultuur
Werelderfgoed gemengd
Ibiza.jpg
Land Vlag van Spanje Spanje
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria ii, iii, iv, ix, x
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 417
Inschrijving 1999 (23e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Ibiza (Catalaans: Eivissa) is een Spaans eiland in de Middellandse Zee met een oppervlakte van 575 km². Het is één van de Pitiusen en maakt deel uit van de Balearen. De belangrijkste plaatsen zijn Ibiza Stad en Sant Antoni de Portmany. Ibiza is het meest westelijk gelegen eiland van de Balearen: Majorca en Minorca liggen oostelijker, en het kleinere Formentera ligt ten zuiden van Ibiza.

De Catalaanse naam is Eivissa; Ibiza is de Castiliaanse naam. In Nederland wordt Ibiza gewoonlijk uitgesproken als [ibit͡sa]?, waarbij de z klinkt zoals in het woord pizza. In het Spaans wordt deze letter uitgesproken als een stemloze dentale fricatief (de th in het Engelse woord think). Ibiza werd in 1235 op de Moren veroverd door Jacob I (Jaume I).

Toerisme[bewerken]

Het eiland is een populaire vakantiebestemming onder jongeren, voornamelijk als gevolg van het drukke nachtleven op het eiland. Jaarlijks trekken DJ's met een grote reputatie naar Ibiza om zich dikwijls de hele zomer te verbinden aan één discotheek. DJ Tiësto, al meerdere malen uitgeroepen tot beste DJ van de wereld draaide een hele zomer op maandag in een discotheek. In navolging van DJ Tiësto reisde ook Armin van Buuren, in 2007, 2008, 2009, 2010 en 2012 uitgeroepen tot beste DJ ter wereld, af naar Ibiza met een exclusieve verbintenis. Sa Caleta is een plaats waarvan de Fenicische nederzetting deel uitmaakt van het Werelderfgoed.

Geschiedenis[bewerken]

De Feniciers vestigden zich hier in de zevende eeuw voor Christus en stichtten hier een kolonie, door hun Yeboshim genoemd ('ybshm' in Fenicische inscripties). Daarna kwam het onder Carthaags bewind. Na de Punische oorlogen werd het eiland door de Romeinse Republiek ingenomen. In de achtste eeuw na Christus werd het onderdeel van het Emiraat van Cordoba.

Gemeenten op Ibiza[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]