The Scorpions

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de Duitse rockgroep, zie Scorpions.

The Scorpions is een sixties beatgroep/rock-'n-roll-band uit Manchester in Engeland, vooral populair en bekend in de Benelux dankzij hun hit Hello Josephine.

Ontstaan[bewerken]

De band ontstond in het begin van 1964 en bestond toen uit zanger Peter Lewis, sologitarist Tony Postill, diens neef Rodney op slaggitaar, bassist Tony Briley en drummer Mike Delaney. Hoewel de groep plaatselijk enige bekendheid kreeg en zelfs in de beroemde Cavern Club in Liverpool optrad, zat er in eigen land geen platencontract in. Net als veel andere Britse bands, probeerden The Scorpions hun geluk over de grens. Niet in Duitsland, maar in Nederland, waar op dat moment de concurrentie niet groot was.

Naar Nederland[bewerken]

In Nederland had de groep meer succes. Als manager zorgde Jan Vis voor een serie optredens en via Addy Kleyngeld kreeg de band een Nederlands platencontract bij CNR. De eerste single, Chuck Berry’s Bye Bye Johnny met Rip It Up op de achterzijde, kwam in augustus 1964 uit, maar had geen succes. CNR zag brood in The Scorpions en in de loop van het jaar kwamen nog drie andere singles uit. De derde daarvan was Hello Josephine, een cover van Fats Domino's' My girl Josephine. Briley was intussen vertrokken, waarna Terry Morton als sologitarist toetrad. Rodney Postill schakelde over naar de bas en Tony Postill naar de ritmegitaar. Hello Josephine werd een enorme hit in Nederland en bereikte de tweede plaats in de Top 40 van Radio Veronica. Drummer Mike Delaney maakte het succes niet mee. Hij verliet de groep begin 1965 en werd vervangen door Ian Lucas. De goede verkopen van Hello Josephine rechtvaardigden het uitbrengen van een lp, die de titel Scorpions kreeg en in het najaar van 1965 in de winkels lag.

Problemen[bewerken]

Vanaf dat moment brak een moeilijke periode aan. Het viel niet mee een opvolger te vinden voor Hello Josephine. De ballad Ann Louise verkocht redelijk, maar kon het succes van zijn voorganger niet evenaren. Bovendien waren er problemen met de autoriteiten. In die tijd, voor de open Europese markt, waren de werkvergunningen voor Engelsen in Nederland maar beperkt geldig. The Scorpions moesten terug naar Manchester, waar zij vrijwel onbekend waren doordat CNR geen platen uitbracht in Engeland. Drie leden hielden het voor gezien: de beide Postill's en Terry Morton. Peter Lewis en Ian Lucas besloten verder te gaan en rekruteerden gitarist Graham Caunce (alias Graham Lee) als sologitarist, Dave Vernon (bas) en Roy Smithson (orgel). Terug in Nederland bleek dat de nieuwe bandleden nog flink aan elkaar moesten wennen en nauwelijks voorbereid aan hun optredens begonnen. De eerste single in de nieuwe bezetting, Greensleeves, had een bescheiden succes. Een hoogtepunt was er wel in oktober 1965, toen The Scorpions een van de attracties waren op het jaarlijkse Grand Gala du Disque, waar zij optraden met onder meer the Everly Brothers, Lucille Star en The Supremes. Kort daarna verliet Ian Lucas de groep en werd vervangen door Tommy Unthank. Inmiddels leek de formule van The Scorpions uitgewerkt. Nieuwe platen verkochten maar matig en geleidelijk nam de belangstelling voor de band af. Eind 1966 of begin 1967 vertrokken de mannen definitief naar Engeland.

Nieuw succes[bewerken]

Tien jaar later bleken The Scorpions in Nederland nog niet vergeten. Toen de voormalige zeezender Veronica tot het omroepbestel was toegetreden, bracht deze de televisiemarathon The day the music died. Op een podium voor de kust van Scheveningen zouden popgroepen, -zangers en -zangeressen uit de jaren zestig hun grootste successen nog eens vertolken; playbackend weliswaar, maar ook daarvoor waren vijf Scorpions nodig. Zanger Peter Lewis liet zich vergezellen door Graham Lee (sologitaar), Roy Smithson (piano), Tommy Unthank (drums) en Cedric Terry (basgitaar). Dat als eenmalig bedoelde optreden had onverwachte gevolgen: Hello Josephine werd opnieuw een hit en reikte tot de negende plaats in de Top 40. Dat leidde tot vraag naar nieuwe optredens en daar hadden de vijf niet op gerekend. Peter Lewis, Graham Lee en Tommy Unthank konden zich vrij maken, Roy Smithson en Cedric Terry niet. De band die in het najaar van 1977 door Nederland toerde, werd aangevuld met bassist Dave Robin, terwijl Unthank uiteindelijk vervangen werd door Max Hardy. In deze bezetting werd een nieuwe lp opgenomen met een aantal oude successen naast nieuwe nummers. De groep toerde tot 1979 regelmatig door Nederland. Plannen om in 1984 opnieuw te gaan optreden, werden in de wielen gereden door de vroegtijdige dood van Peter Lewis (2 januari 1985) aan kanker. Hij bleek een van de eerste slachtoffers van de arts Harold Shipman, bijgenaamd Doctor Death.

Wederopstanding[bewerken]

Met de dood van Peter Lewis leek het doek voor de Scorpions voorgoed gevallen. Na een reünie van oud-bandleden in 2004 besloten gitarist Graham Lee en drummer Ian Lucas toch nog een poging te wagen. Samen met nieuwkomer Tom Morgan op bas traden zij in maart 2006 voor het eerst na bijna dertig jaar weer op als The Scorpions. Dat werd zo'n succes dat Roy Smithson zich liet overhalen ook weer mee te doen. Dit 'nieuwe' kwartet nam in datzelfde jaar de cd Now op, waarop naast Hello Josephine en Ann Louise vooral gouwe ouwen uit de jaren vijftig en zestig staan. Graham Lee en Tom Morgan verzorgen de solozang.

The "tail" continues[bewerken]

In oktober 2010 besluit Ian Lucas, in juni 2009 getrouwd en verhuisd naar het oosten van Nederland, uit de band te stappen. Zijn plaats wordt opnieuw ingenomen door Tommy Unthank, de drummer die hem ook eind 1965 opvolgde. De huidige line-up heeft zo nog steeds drie leden van de band van 1965.

Het betreft leadsinger/sologitarist Graham Lee, die ook al in de jaren 60 en 70 deel uitmaakte van the Scorpions. Graham speelde ook als invaller bij Billy J. Kramer with The Dakotas en bij Wayne Fontana, maar beschouwt de diverse "great years" met Herman's Hermits, o.l.v. drummer Barry Whitwam, als een van de highlights van zijn muziekcarrière.

Ook Tom Unthank op drums en Roy Smithson op keyboards, speelden in de jaren 60 en 70 bij the Scorpions in de vele televisieshows, optredens en op plaatopnamen. Tom was jarenlang "huisdrummer" in een club in Manchester. Ook begeleidde hij veel topartiesten.

Naast het spelen op zijn keyboards, verzorgt Roy de hoge zangpartijen op Scorpions-opnamen en tijdens optredens.

Sinds juni 2009 completeert basgitarist Diccon Hubbard de band. Hij brengt een berg ervaring in, opgedaan bij Wayne Fontana's The Mindbenders, Billy J. Kramer with The Dakotas en als bassist in de begeleidingsband van Dave Berry, om er maar eens wat te noemen. Rasmuzikant Diccon is in meerdere Engelse bands actief, w.o. The Swinging Blue Jeans. Als zijn speelagenda bijt met Scorpions-optredens in Nederland, is "Dutch bass player" Eindhovenaar Ben Brekelmans (The Jerseys) zijn reguliere stand-in.

In de Nederlandse Top 2000 van december 2010 prijkt de Scorpions-hit Hello Josephine op plaats 1571.

In het voorjaar van 2011 is hard gewerkt aan een nieuw album met 20 songs, The End of the Tail, dat begin juni is uitgekomen. Op tracks 11, 12 en 18 is Bens basgitaar te horen, terwijl de eveneens Nederlandse bluesharmonica-speler Ruud Wegman de bluesharp-solo's voor rekening neemt op de tracks 12, 13 en 15.

In de Nederlandse Top 2000 van december 2011 stond de Scorpions-hit Hello Josephine nog op plaats 1862 (± 300 lager dan in 2010), maar verdween een jaar later.

Bandleden[bewerken]

 • Peter Lewis: zang
 • Terence Morton: sologitaar
 • Anthony Postill: solo- en ritmegitaar
 • Rodney Postill: ritme- en basgitaar
 • Graham Caunce (ook: Graham Lee): sologitaar en zang
 • Dave Robin: bas
 • Cedric Terry: bas
 • Dave Vernon: bas
 • Tom Morgan: bas en zang
 • Martin Davies: bas en zang
 • Diccon Hubbard: bas en zang
 • Roy Smithson: piano en orgel
 • Mike Delaney: drums
 • Ian Lucas: drums
 • Tommy Unthank: drums
 • Max Hardy: drums

Discografie[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Hello Josephine 1965 20-02-1965 2 33
Ann Louise 1965 22-05-1965 36 2
Greensleeves 1965 24-07-1965 22 5
Baby Baby Balla Balla 1965 27-11-1965 17 13
Hello Josephine 1965 03-09-1977 9 7

Langspeelplaten[bewerken]

 • 1965 - Hello Josephine
 • 1965 - Climbing the Charts
 • 1966 - Sweet And Lovely (repackage van Climbing the Charts')
 • 1966 - Keep In Touch With The Scorpions
 • 1978 - My Own Way To Rock

Cd's[bewerken]

 • 1997 - The Scorpions
 • 1998 - Hello Josephine – The Complete Collection
 • 2005 - Hello Josephine/Climbing the Charts
 • 2007 - Now
 • 2011 - The End of the Tail
 • 2014 - The Scorpions - Hello Josephine - 30 Rhythm & Beat Classics 1964-1966 (Cherry Red Records Ltd.)

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer met notering(en)
in de Radio 2 Top 2000
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14
Hello Josephine 1053 1030 956 1194 1045 1228 1105 1022 1220 1118 1426 1571 1862 - - -

Externe links[bewerken]