Thibo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Thibo Bouwstaal B.V. is een bedrijf in Beek en Donk dat staalmatten levert voor het storten van gewapend beton. Het eveneens in Beek en Donk gevestigde Thibodraad B.V. levert draadnagels en ankerwerk, alsmede gepuntlast gaas voor de hekwerkindustrie.

Het bedrijf is een van de bedrijven die door de familie Van Thiel zijn opgericht. De belangrijkste hoofdrolspeler achter de opmars van het bedrijf was Alex van Thiel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Thibo is voortgekomen uit de in 1842 opgerichte spijkersmederij annex linnenweverij van Piet van Thiel. Nadat Piets broers in 1871 uit het bedrijf waren gestapt en in Helmond een bedrijf begonnen, traden Piets zoons Willem, Gijs en Janus toe tot de firma die in 1886 de fa. Piet van Thiel & Zonen ging heten. Piet stierf in 1894.

In 1913 splitste het bedrijf, en Janus ging alleen verder met de firma onder de oude naam. Dit was de voorloper van Van Thiel United.

Willem en Gijs behielden de draad- en draadnagelfabriek die de naam N.V. Van Thiel's Draadindustrie ging heten. Deze breidde uit; er kwam onder meer een uitgebreide werkplaats voor de reparatie en nieuwbouw van de produktiemachhines. In 25/26 mei 1929 trof een zware brand het bedrijf waardoor 350 man werkeloos raakten. In 1935 werd te Beek en Donk een apparatenfabriek opgericht. Er waren dochterbedrijven in België, Engeland en Zuid-Afrika. In 1956 werd door het bedrijf het het eerste gepuntlaste bewapeningsnet in Nederland geproduceerd.

In de jaren 80 van de 20e eeuw werd dit bedrijf echter overgenomen door Koninklijke Hoogovens. Toen waren er 550 mensen in dienst. In 1987 werd het bedrijf door deze eigenaar gesplitst in Thibodraad en Thibo Bouwstaal. Thibodraad fuseerde in 1993 met Zwijsen Draadservice uit Hendrik-Ido-Ambacht, eveneens deel uitmakend van de Hoogovens Groep. Zwijsen werd eveneens naar Beek en Donk overgeplaatst.

In 1994 werd de divisie Industriële Toeleveringen van de Hoogovens Groep verzelfstandigd en ging HIT Groep heten. Vervolgens is Thibodraad zich gaan specialiseren op de huidige producten en kreeg het een internationaal karakter. In 2004 werd besloten de naam van dit bedrijf in Hitmetal te veranderen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]