Thorgal Aegirsson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Thorgal Aegirsson is de hoofdpersoon uit de stripreeks Thorgal van de Belgische scenarist Jean Van Hamme en Poolse tekenaar Grzegorz Rosiński.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd en familie[bewerken | brontekst bewerken]

Thorgal stamt af van het Sterrenvolk, een oude stam die ooit op aarde woonde, maar wegens de verwoesting van hun land naar de ruimte verhuisde. Thorgal is zoon van Varth en Haynee. Hij werd als baby tijdens een storm op zee in een capsule uitgestuurd en werd gevonden door Leif Haraldsson, de koning van Noordvikingen in Northland. Hij groeit op in het dorp van Leif als diens stiefzoon. Zijn volledige jeugd wordt ook beschreven in het album Het sterrenkind.

Vanaf het begin wordt duidelijk dat Thorgal verliefd is op Aaricia, dochter van Gandalf-de-Gek. Als Leif Haraldsson overlijdt en Gandalf-de-Gek leider van de Noordvikingen wordt, moet Thorgal in een huisje buiten dorp wonen omdat hij een "bastaard" is en wordt Skald. Met Aaricia krijgt hij twee kinderen, Jolan en Wolvin. Als hij in het 19e stripalbum zijn geheugen verliest[1], krijgt hij een relatie met Kriss van Valnor en ook bij haar een kind, genaamd Aniël. Er zijn ook aanwijzingen[2] dat Thorgal nog een vierde kind heeft met de naam Skald. De naam van de moeder wordt indirect vernoemd via de Noorse tekens op de "hoorn met zalf" ( Anina ).

De grootvader van Thorgal is Xargos, de vader van Haynéee.

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

Thorgal heeft een rustige persoonlijkheid die graag in de nabijheid van zijn vrouw en kinderen vertoefd. In de strip wordt hij vaak neergezet als een man die niet van geweld houdt, maar als hij moet blijkt hij hierin zeer ervaren te zijn. In de eerste verhalen is Thorgal jonger en komt veel avontuurlijker over dan in de latere albums, waarin hij vooral hij vooral de veiligheid van zijn gezin belangrijker vindt. Thorgal wordt in de verhalen neergezet als een uitzonderlijk sterke man met een groot doorzettingsvermogen. Hij is zeer gesteld op zijn vrouw Aaricia die hij aanbid, desondanks krijgt hij het te stellen met verleidelijke vrouwen als Kriss Van Valnor die hem uiteindelijk weet in te palmen. Tijdens een periode van geheugenverlies krijgt Thorgal een relatie met Kriss en verwekt bij haar een kind, Aniël.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

  • Thorgal Aegirsson is genoemd naar de dondergod Thor en naar de zeereus Aegir omdat hij als kind gevonden werd tijdens een storm op zee.
  • Thorgals naam is in twee delen opgedeeld 'Thor' dat verwijst naar de god en 'gal' dat Noors is voor "uitspuwen" omdat het voor de Noordvikingen leek alsof de dondergod hem had uitgespuwd.
  • Bij de Vikingen eindigt de achternaam op 'son' dat betekent "zoon van", dus Thorgal wordt beschouwd als de zoon van Aegir.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Thorgal heeft lang, zwart haar en in sommige albums bijna een baard en blauwe ogen. Hij is heel groot en rond de dertig jaar. Typerend aan hem is dat hij een litteken heeft op zijn rechterwang, dat door Gandalf-de-Gek is veroorzaakt in het album De ijskoningin. Zijn dochter Wolvin die ook lang zwart haar heeft, lijkt het meest op hem.

Stamboom[bewerken | brontekst bewerken]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Xargos
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vylnia
 
Kahaniël van Valnor
 
Olgave
 
Varth
 
Haynee
 
Gandalf de Gek
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Manthor
 
Kriss van Valnor
 
 
 
 
 
Thorgal Aegirsson
 
Aaricia Gandalfdotr
 
Björn Gandalfsson
 
Thorgal Aegirsson
 
Anina
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aniël van Valnor
 
Wolvin Thorgaldotr
 
Jolan Thorgalsson
 
 
 
 
 
 
 
Skald