Tilly de Vries

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tilly de Vries
Volledige naam Mathilda Nelly de Vries
Geboren 1 oktober 1913, Den Haag
Overleden 1 november 1942, Auschwitz
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Mathilda Nelly (Tilly[1]) de Vries (Den Haag, 1 oktober 1913Auschwitz, 21 november 1942) was een Nederlandse verzetsstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Tilly de Vries werd geboren in Den Haag, als dochter van Michael de Vries en Helena Wilhelmina Lansberg.[2] Ze studeerde economische wetenschappen. In 1938 behaalde ze haar kandidaatsexamen in Rotterdam, waarna ze verhuisde naar Amsterdam.[3][4] De Vries was lid van de Communistische Partij en van het Anti-Fascistische Studenten Comité.

In 1940 was ze, met A.F. Willebrands en Bart Riezouw, oprichter van het Amsterdamse verzetsblad De Vrije Katheder; Bulletin ter verdediging van de universiteiten. Ze zat in de redactie en onderhield de contacten met de overige universiteitssteden. Door verraad werd De Vries op 4 maart 1941 in Leiden gearresteerd en overgebracht naar het Oranjehotel in Scheveningen.[5] Ze werd veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf. Na twee Duitse strafgevangenissen werd ze in november 1942 als Jodin naar Auschwitz gestuurd, waar ze op 21 november van hetzelfde jaar werd vermoord.[6][7]

Eerbetoon en nalatenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Haar naam staat vermeld op de Erelijst van Gevallenen 1940-1945.[8]

Tijdens haar gevangenschap maakte De Vries borduursels met politieke teksten. Een tasje werd tentoongesteld tijdens de expositie van het Verzetsmuseum Amsterdam, Elke dag een draadje … Borduren in gevangenschap 1940-1945, in 2012. Naar aanleiding van deze expositie kreeg het museum nog enkele andere borduursels geschonken door nichtjes van haar.[9]

De naam Tilly de Vries staat vermeld op het verzetsmonument Vrouwen uit het verzet in Heerhugowaard. In Heerhugowaard is de Tilly de Vriestuin naar haar vernoemd.