Toets van Levene

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In de statistiek is de toets van Levene[1] een statistische toets die nagaat of de varianties in een aantal normaal verdeelde populaties van elkaar verschillen (heteroscedasticiteit). De toets is een alternatief voor de toets van Bartlett, die weliswaar meer onderscheidend is, maar ook gevoeliger voor afwijkingen van de normaliteit. De toets van Brown–Forsythe is van de toets van Levene afgeleid.

De toets vindt vooral toepassing in situaties waarin de verwachtingswaarden in een aantal groepen vergeleken worden, en homoscedasticiteit, dus gelijkheid van de varianties, vooropgesteld wordt, zoals bij variantie-analyse. De naam verwijst naar de bedenker, de Amerikaan Howard Levene.

Voorbeeld[bewerken | brontekst bewerken]

Verdeling van het netto inkomen in Duitsland in 2008 naar geslacht en maand van geboorte

De figuur toont de verdeling van het netto inkomen in Duitsland in 2008, uitgesplitst naar geslacht en maand van geboorte.

Het resultaat van de toets van Levene voor de indeling naar geslacht laat zien dat de overschrijdingskans is, en dus zeer significant. Men kan er dus van uitgaan dat de varianties voor de verschillende geslachten niet dezelfde zijn.

Het resultaat van de toets van Levene voor de indeling naar maand van geboorte geeft een overschrijdingskans van , wat bij een onbetrouwbaarheidsdrempel van 5% niet significant is. De hypothese dat de varianties voor de verschillende maanden aan elkaar gelijk zijn, wordt dus niet verworpen.

Definitie[bewerken | brontekst bewerken]

De toets van Levene toetst de nulhypothese dat in een aantal normale verdelingen de varianties aan elkaar gelijk zijn, tegen het alternatief dat ten minste twee verdelingen verschillende varianties hebben.

Laat voor een aselecte steekproef van omvang zijn uit een normale verdeling met variantie . Laat de steekproeven ook onderling onafhankelijk zijn. Voor het toetsen van de nulhypothese

tegen de alternatieve hypothese

voor zekere

gebruikt de toets van Levene de toetsingsgrootheid

,

waarin

en

De toetsingsgrootheid is onder de nulhypothese bij benadering F-verdeeld met vrijheidsgraden in de teller en in de noemer.

Toets van Brown–Forsythe[bewerken | brontekst bewerken]

De toets van Brown–Forsythe is een variatie op de toets van Levene, in die zin dat voor de berekening van in plaats van de groepsgemiddelden de groepsmedianen gebruikt worden.[2]

waarin een mediaan van de -de groep is.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Levene, Howard (1960), Contributions to Probability and Statistics: Essays in Honor of Harold Hotelling. Stanford University Press, "Robust tests for equality of variances", pp. 278-292. .
  2. Morton B. Brown, Alan B. Forsythe, Robust tests for equality of variances, Journal of the American Statistical Association, volume 69, 1974, p. 364–367

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Biostatistik: Eine Einführung für Biowissenschaftler, 2008, München: Pearson Studium, p. 150–154.